Επιστημονικές ενώσεις ΠΕ07-ΠΕ05: Άμεση ανάκληση της εγκυκλίου για τη β΄ ξένη γλώσσα στα δημοτικά σχολικά

Tweet Κατηγορία: Ανακοινώσεις

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΣΚΓ ΠΕ)
[email protected] www.apf.gr
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ & ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΣΚΓΓΦ ΠΠ)
[email protected] www.aplf.gr
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΠΑΣΥΚΑΓΑ)
[email protected] www.pasykaga.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΠΕΚΑΓΕΠΕ)
[email protected] www.deutsch.gr

 

Αθήνα, 18.11.2012

ΠΡΟΣ:

τον Υπουργό Παιδείας ΘΠΑ κ. Κ. Αρβανιτόπουλο τον Υφυπουργό Παιδείας ΘΠΑ κ. Θ. Παπαθεοδώρου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1. Γενικό Γραμματέα ΥΠΑΙΘΠΑ κ. Α. Κυριαζή

2. Ειδικό Γραμματέα Π/Θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης κ. Σ. Γκλαβά

3. Προϊστάμενο της Δ/νσης Σπουδών Π/θμιας Εκπ/σης κ. Κ. Παπαχρήστο

4. ΔΣ Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ)

Θέμα: Διδασκαλία β’ ξένης γλώσσας στα δημοτικά σχολεία

Στα σχολεία της χώρας διαβιβάστηκε η υπ’ αριθ. Φ.7Α/767/142964/Γ1/15-11-2012 εγκύκλιος της Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης κ. Κ. Παπαχρήστο, η οποία άφησε άναυδους τους χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών σχολείων, τους γονείς και κηδεμόνες τους και τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο καταργείται ουσιαστικά η ελεύθερη επιλογή της β’ ξένης γλώσσας στο Δημοτικό σχολείο και επιβάλλεται η διδασκαλία της γλώσσας «για την οποία διατέθηκε εκπαιδευτικός». Οι μαθητές και οι μαθήτριες, ένα τρίμηνο μετά την έναρξη του σχολικού έτους, υποχρεούνται να διδαχθούν τη γλώσσα που τους επιβάλλεται, άσχετα αν επί ένα τρίμηνο ανέμεναν μάταια την τοποθέτηση εκπαιδευτικού της γλώσσας της επιλογής τους. Άρα πλέον στα τμήματα της Ε’ τάξης οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, ήδη από την αρχή της μαθησιακής πορείας τους, θα χαρακτηριστούν αδίδακτοι-αρχάριοι και διδαγμένοι-προχωρημένοι.

Το αποκορύφωμα: οι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης άσχετα με τη γλώσσα την οποία διδάχθηκαν στην Ε’ τάξη, υποχρεούνται να παρακολουθήσουν τη γλώσσα για την οποία υπάρχει διαθέσιμος εκπαιδευτικός. Μόνο ως ειρωνεία προς τους μικρούς μαθητές και τους γονείς και κηδεμόνες τους μπορεί να εκληφθεί η παρ. γ, η οποία τους επιτρέπει να αποφασίσουν αν θα αξιολογηθούν ή όχι.

Πιστεύει αλήθεια κανείς σοβαρός παιδαγωγός ή διδακτολόγος ότι θα παρακολουθούν τη δεύτερη χρονιά της διδασκαλίας μιας ξένης γλώσσας, ότι δε θα έχουν κενά, ότι θα διεξάγεται απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία και ότι αυτή η απόφαση δε θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων; Εκτός αν στο Υπουργείο Παιδείας θεωρούν ότι η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, για την οποία κόπτονται και στην εξ

Keywords
Τυχαία Θέματα