Δίκτυο Καθηγητών στην Α ΕΛΜΕ Κορινθίας: Απολογισμός της Απεργίας

Tweet

Δίκτυο Καθηγητών στην Α ΕΛΜΕ Κορινθίας

Κόρινθος, 10/11/2013

Απολογισμός της Απεργίας

Η απεργία των καθηγητών από τις 16-25 Σεπτέμβρη ήταν η απάντηση του κλάδου μας στην ασκούμενη από την κυβέρνηση αντιεκπαιδευτική πολιτική. Η επίθεση που ξεκίνησε το Μάιο με την αύξηση ωραρίου και την απομάκρυνση από το δημόσιο σχολείο χιλιάδων αναπληρωτών, κλιμακώθηκε μες στο καλοκαίρι

με τη διαθεσιμότητα 2.122 εκπαιδευτικών της Επαγγελματικής Εκπ/σης, τις μετατάξεις καθηγητών στην πρωτοβάθμια υπό το κράτος πανικού, την απόλυση σχολικών φυλάκων, την κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και την ψήφιση του νόμου για το «νέο Λύκειο».

Δεν ήταν λοιπόν καθόλου παράξενο που οι συνελεύσεις των ΕΛΜΕ τον Σεπτέμβριο στήριξαν με συντριπτική πλειοψηφία την απόφαση για απεργία διαρκείας, καθώς η 48η που πρότειναν ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, αλλά και η 48ωρη με κλιμάκωση του ΠΑΜΕ δεν ανταποκρινόταν στη σφοδρότητα της επίθεσης που δεχόταν η δημόσια εκπαίδευση. Η καθολική συμμετοχή και συσπείρωση του κλάδου τις πρώτες ημέρες της απεργίας έδωσε μια ξεκάθαρη απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει την κοινωνία ότι «οι εκπαιδευτικοί δε νομιμοποιούν τις αποφάσεις της συνδικαλιστικής τους ηγεσίας και αδιαφορούν για τις απολύσεις των συναδέλφων τους και τη διάλυση του Δημόσιου Σχολείου». Η συρρίκνωση των ποσοστών συμμετοχής τις επόμενες μέρες, τα οποία παρέμειναν, ωστόσο, υψηλότερα από τα ποσοστά των 24ωρων ή 48ωρων των προηγούμενων χρόνων, δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο κλάδος έδωσε ένα μαχητικό παρόν αφήνοντας μια αγωνιστική παρακαταθήκη για τους επόμενους αγώνες.

Οι δεκάδες συνάδελφοι που μετείχαν στις επιτροπές αγώνα και ενημέρωσαν γονείς και μαθητές για τις επιπτώσεις του «Νέου Λυκείου», οι συνάδελφοι που κάθε απόγευμα στο «στέκι των εκπαιδευτικών» στο κέντρο της Κορίνθου οργάνωσαν ενημερωτικές δράσεις, προβολή ντοκιμαντέρ και συναυλία (ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στο συνάδελφο Δημήτρη Νικολάου) γνωρίζουν πολύ καλά ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας ήταν μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα, ο οποίος πήρε και αντιφασιστικό χαρακτήρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Το τραγικό αυτό γεγονός και η αυτονόητη αντίδραση κάθε δημοκράτη ίσως συνετέλεσε στο να τεθούν στο περιθώριο τα αιτήματα μας αλλά και η γενίκευση της αντίδρασης των εργαζομένων στο πλαίσιο της πανεργατικής απεργίας (18 – 19 Σεπτέμβρη). Βέβαια, το ότι η απεργία μας δεν πέτυχε τους στόχους της δεν πρέπει να μας οδηγεί σε ηττοπάθεια αλλά σε χρήσιμη εξαγωγή συμπερασμάτων. Άλλωστε η αντίσταση και η πάλη είναι μονόδρομος. Η αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, η αντικατάσταση της εκπαίδευσης με την κατάρτιση για την παραγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού καθώς και η συνολική αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων δεν πρόκειται να σταματήσουν χωρίς τη δική μας αντίσταση. Είναι τυχαίο ότι μετά την απεργιακή μας κινητοποίηση ακολούθησαν οι συμπτύξεις τμημάτων και η γενικευμένη ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής; Ήδη «συζητούν» για τα επόμενα χτυπήματα: επανακαθορισμός οργανικών θέσεων και σύνδεση της οργανικότητας με τη σχολική μονάδα και όχι με το Υπουργείο.

Μέσα σε αυτό το τοπίο είναι ξεκάθαρο ότι ο συνδικαλισμός της πελατειακής σχέσης, της συναίνεσης, συνδιαχείρισης και διαπλοκής με την εξουσία δεν έχει τίποτα να προσφέρει στους εκπαιδευτικούς και κάθε εργαζόμενο - ούτε καν τις ψευδαισθήσεις που προσέφερε μέχρι τώρα…. Απαιτείται, λοιπόν, άμεσα ανασύνταξη του κλάδου, σύνδεση της δράσης μας με τα κοινωνικά κινήματα που αναπτύσσονται και ξεκάθαρη ρήξη με τον δρόμο που επιβάλλουν στη χώρα μας Κυβέρνηση, Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.

Το μόνο δρόμο που έχουμε να πορευτούμε, το δρόμο του αγώνα μάς τον δείχνουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ που άντεξαν 4 μήνες απλήρωτοι καθώς κι οι διοικητικοί στα πανεπιστήμια που απεργούν για 9η εβδομάδα.

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ !

ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ !

ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ-ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ-ΑΛΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ !

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ !

ΤΕΤΑΡΤΗ 13/11/2013, 08:30, 4ο ΓΕΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Tags: απεργία Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα