Μπουκώνουν με χρήμα τις τράπεζες: Νέο "δωράκι" 1,7 δις!

Tweet Κατηγορία: Κοινωνία

ΦΟΡΟΑΣΥΛΙΑ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΩΣ ΚΑΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ!

Νέα κεφαλαιακή ένεση της τάξης ως και 1,7 δισ. ευρώ θα προκύψει για τις λεγόμενες «συστημικές» τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank) από την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει στο 28% τον φορολογικό συντελεστή (από 20% σήμερα), αλλά και νακαταργήσει τον φόρο των διανεμόμενων κερδών/μερισμάτων (σήμερα ισχύει συντελεστής

25%).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς, μειώνοντας τησυνολική φορολόγηση των κερδών τους από το 40% στο 28%!

Η αύξηση του συντελεστή στο 28% οδηγεί, σύμφωνα με στελέχη ελεγκτικών εταιρειών, σε αυτόματη αύξηση και του αναβαλλόμενου φόρου από τη ζημία που ενέγραψαν οι τράπεζες λόγω συμμετοχής στο PSI+ και επομένως αυξάνει το φορολογικό ενεργητικό που μπορεί να προσμετρηθεί στα εποπτικά κεφάλαια.

 

Από την συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» και την επιμήκυνση των ελληνικών κρατικών ομολόγων(PSI+) και την ακόλουθη νέα πτώση των τιμών οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς) κατέγραψαν, αθροιστικά, ζημίες προ φόρων, ύψους 28,3 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να καταστήσει ελαφρύτερο μέρος της παραπάνω ζημίας η κυβέρνηση Παπαδήμου, με υπουργό Οικονομικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ψήφισε τον περασμένο Φεβρουάριο ρύθμιση με την οποία οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίζουν ζημίες του PSI+ με τον φόρο επί μελλοντικών κερδών, για διάστημα ως 30 έτη. Μέχρι δηλαδή και τη λήξη της τελευταίας σειράς νέων κρατικών ομολόγων.

Ο αναβαλλόμενος φόρος για τις 4 «συστημικές» τράπεζες, με βάση τον υφιστάμενο φορολογικό συντελεστή ( 20%), ανέρχεται σε 4,24 δισ. ευρώ. Αν, όμως, ο συντελεστής αυξηθεί στο 28%, τότε ο αναβαλλόμενος φόρος φθάνει στα 5,9 δισ. ευρώ.

Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι η αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των τραπεζών δενθα σημάνει και ταυτόχρονη καταβολή των φόρων στα δημόσια ταμεία, ακριβώς επειδή, με τις ρυθμίσεις των Παπαδήμου-Βενιζέλου, ο φόρος θα μπορεί να συμψηφίζεται σε βάθος 30ετίας!

Το ακόμα προκλητικότερο είναι ότι οι τραπεζίτες έχουν ζητήσει (και η κυβέρνηση φαίνεται θετική!) ο συμψηφισμός του φόρου σε βάθος 30ετίας να μην αφορά μόνο τον τραπεζικό τομέα αλλά ολόκληρους τους συνδεδεμένους επιχειρηματικούς ομίλους! Κάτι τέτοιο σημαίνει φορολογική ασυλία στα κέρδηασφαλιστικών εταιριών, εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (real estate), επιχειρήσεων στους κλάδους των υπηρεσιών, της βιομηχανίας και του εμπορίου!

Στην περίπτωση, επομένως όπου η κυβέρνηση προχωρήσει σε νέα ρύθμιση με την οποία θα δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να συμψηφίζουν τις ζημίες από το PSI και με κέρδη θυγατρ

Keywords
Τυχαία Θέματα