Ανάπυξη και ούριος άνεμος στα πανιά των εφοπλιστών

Tweet

Κι όμως, υπάρχει ανάπτυξη! Πως θα μπορούσε άλλωστε, να χαρακτηρίσει κανείς την επενδυτική ικανότητα των Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής» , εισέβαλαν δυναμικά στην αγορά πλοίων, καινούργιων και μεταχειρισμένων, με επενδύσεις άνω των 9 δις δολαρίων.

Ο ελληνικός εφοπλισμός, διάσημος για τις τεράστιες φοροελαφρύνσεις και απαλλαγές, το πρώτο τρίμηνο του 2014 κατέγραψε ρεκόρ αγορών, τόσο στις νέες ναυπηγήσεις όσο και στις αγορές second hand

πλοίων.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες τοποθέτησαν στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους το 16,5% του συνόλου των παραγγελιών που τοποθέτησε η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία υπολογιζόμενες με dwt, ενώ παράλληλα το ίδιο διάστημα αγόρασε το 28,9% των μεταχειρισμένων πλοίων που άλλαξαν χέρια.

Οι συνολικές επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών σε νεότευκτα και μεταχειρισμένα πλοία στο πρώτο τρίμηνο του 2014 υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 9 δισ. δολ. έναντι σχεδόν 5 δισ. δολ. πέρυσι το ίδιο διάστημα. Ο διπλασιασμός των επενδύσεων οφείλεται αφενός στην άνοδο των τιμών των πλοίων, αφετέρου στην αυξημένη δραστηριότητα των πλοιοκτητών σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι την ώρα που τα χρέη έχουν πνίξει τα νοικοκυριά, με άρθρο το οποίο ψηφίστηκε πέρυσι τέτοια εποχή με το νέο επενδυτικό νόμο (υπ' αριθμόν 4141, με τίτλο «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχής πιστώσεων και άλλες διατάξεις») προβλέπεται: «Για τις ημεδαπές ναυτικές εταιρείες που έχουν υπαχθεί στο άρθρο 25 του νόμου 27/1975 και εκμεταλλεύονται ή διαχειρίζονται πλοίο με ελληνική ή ξένη σημαία προβλέπεται απαλλαγή από κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά νια τα διανεμηθέντα κέρδη ή μερίσματα».

Tags: εφοπλιστέςανάπτυξηφοροαπαλλαγέςεφοπλισμός Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα