Σε επιφυλακή το ΚΕΕΛΠΝΟ για το κρούσμα του κοροναϊού MERS

Tweet

Συναγερμός έχει σημάνει στις υπηρεσίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μετά το κρούσμα λοίμωξης από το κοροναϊό MERS, σε Έλληνα, μόνιμου κατοίκου της Σαουδικής Αραβία που επέστρεψε πρόσφατα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν αναφερθεί από το Σεπτέμβριο του 2012 έως τις

17 Απριλίου 2014 συνολικά 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης αναπνευστικού συστήματος εκ των οποίων τα 93 έχουν καταλήξει. Τα κρούσματα προέρχονται από τις χώρες: Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ιορδανία, Ομάν, Κουβέιτ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Τυνησία και Μαλαισία. Το ελληνικό περιστατικό είναι το 10ο κρούσμα λοίμωξης από MERS – κοροναΪό στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ», το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των επαφών του ασθενούς τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Αθήνα, όσο και κατά την παραμονή του στην Ελλάδα.

Εντοπίστηκαν όλοι οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή ανάμεσα τους και ο οδηγός ταξί που τον μετέφερε από το αεροδρόμιο στην Αμφιάλη Κερατσινίου και όλοι υποβλήθηκαν στις απαραίτητες εξετάσεις, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι αρνητικά.

Τα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται για την προστασία από το MERS είναι αυτά που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Αραβική Χερσόνησος).

Τονίζεται ιδιαίτερα η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Αραβική Χερσόνησο και εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα εντός 14 ημερών από την άφιξή τους.

Όλα τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς της νόσου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, έχουν ήδη εφαρμοστεί, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΜΕ ΠΙΘΑΝΗ ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΤΟ MERS

Tags: MERSMERSιός Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα