Ανακοίνωση του ΣΕΦΚ σχετικά με την υπεράσπιση των αργιών στους εργασιακούς χώρους των φροντιστηρίων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ

Ανδρέα Λόντου 6, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537

e-mail: [email protected], www.sefk.gr

5/2/2015

Τι θέλεις και διαβάζεις κάθε μέρα την εφημερίδα,

ξημέρωμα των Τριών Ιεραρχών, των φωστήρων,…

δεν πρόκειται να σκύψεις το κεφάλι,…

θα κατεβαίνεις και εσύ στις διαδηλώσεις

με το μυαλό σου να δουλεύει ασταμάτητα τι γίνεται πού πάμε…

Ανακοίνωση του ανοιχτού ΔΣ του ΣΕΦΚ

σχετικά με την υπεράσπιση των αργιών στους εργασιακούς χώρους των φροντιστηρίων

Ο αγώνας που δίνεται τα τελευταία χρόνια και με ιδιαίτερη ένταση εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον, με συνέχεια και συνέπεια για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, είναι αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση και τον εργασιακό μεσαίωνα. Ο ΣΕΦΚ στήριξε και στηρίζει αυτόν τον αγώνα, ο οποίος είχε και έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Συμμετέχουμε στον Συντονισμό ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια, πλαισιώνουμε τις απεργιακές δράσεις του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου.

Στις 30 του Γενάρη, για άλλη μια φορά, όπως κάνουμε 15 χρόνια τώρα, υπερασπιστήκαμε, στην πράξη, την αργία, το δικαίωμα στην ξεκούραση των εργαζομένων στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης.

Δύο βδομάδες πριν τις 30 του Γενάρη και ενώ επιβεβαιωνόταν η εκτίμησή μας ότι η εργοδοσία ετοίμαζε… πάρτι, το σωματείο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά της εργοδοσίας. Ανακοινώσαμε ότι με μαζική συγκέντρωση έξω από τα φροντιστήρια που θα παραβούν την αργία, το σωματείο θα υπερασπιστεί στην πράξη την αργία.

Η 30 του Γενάρη είναι αργία για τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, η οποία κατοχυρώνεται και από την εκπαιδευτική νομοθεσία.

Μετά την ανάρτηση της σχετικής ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα του ΣΕΦΚ, δεκάδες φροντιστήρια ανακάλεσαν την ανακοίνωσή τους να λειτουργήσουν. Ακολούθησε ανακοίνωση της εργοδοτικής ένωσης νομού Αττικής, ΣΕΦΑ-ΕΣΙΦΜΕΑ, με την οποία επιβεβαιώνει στα μέλη της ότι είναι αργία, περιοριζόμενη στο να προτείνει στα μέλη της «να μη λειτουργήσουν τα φροντιστήριά τους». Η ομοσπονδία των εργοδοτών, η ΟΕΦΕ πάλι εσιώπησε, όπως και στις 17 του Νοέμβρη…

Το σωματείο, για άλλη μια φορά, απέδειξε ότι δεν περιορίζεται σε χαρτοπόλεμο. Έχουμε 15 χρόνια αποδείξει ότι δεν παίζουμε. Με μαζική συγκέντρωση έξω από τα φροντιστήρια υπερασπιζόμαστε τις αργίες, που αποτελούν κατάκτηση της ΣΣΕ, είναι το δικαίωμα των εργαζομένων στην ξεκούραση. Αυτό κάναμε και στις 30 του Γενάρη, στην Αμφιάλη, όπου άνοιξαν μόνο 2 μεγάλα φροντιστήρια. Το ένα, αμέσως μετά τη συγκέντρωση του ΣΕΦΚ έξω από το χώρο του φροντιστηρίου, σταμάτησε τη λειτουργία του. Ενημέρωσε μαθητές και καθηγητές ότι δεν θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα και αποδέχθηκε ότι δεν πρέπει να ανοίξει. Το δεύτερο φροντιστήριο, ανήκει στην αλυσίδα φροντιστηρίων “ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ». Βρίσκεται ένα οικοδομικό τετράγωνο από το σημείο της δολοφονίας του αντιφασίστα αγωνιστή ράπερ Παύλου Φύσσα. Στις 17 του Νοέμβρη του 2015, λειτούργησε καταπατώντας την αργία, εμποδίζοντας καιθηγητές και μαθητές να τιμήσουν τους νεκρούς του αντιδικτατορικού αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, συμμετέχοντας στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Συστηματικά από το 2013, παραβαίνει την αργία παρά την άμεση συνεχή παρέμβαση του ΣΕΦΚ.

Καλέσαμε την εργοδοσία να μη λειτουργήσει, με εντολή όμως του ιδιοκτήτη της αλυσίδας Αθανασίου Πουκαμισά, η επιχείρηση αποφάσισε να συνεχίσει να λειτουργεί. Αμέσως μετά ξεκίνησε η κινητοποίηση του ΣΕΦΚ, με συγκέντρωση, για δύο ώρες, έξω από το φροντιστήριο: καταγγελία της παραβατικής συμπεριφοράς της εργοδοσίας με πανό και συνθήματα.

Η αλυσίδα φροντιστηρίων «ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ», η οποία αξιοποίησε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης των συγκυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΔΗΜΑΡ και της ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, για τη λεηλασία της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, λειτουργώντας ως λαγός της εργοδοσίας, πατώντας το ωρομίσθιο μέχρι τα 4,5 ευρώ μεικτά. Θεώρησε ότι μπορεί να θέσει τους όρους της πλήρους υποτίμησης και απαξίωσης της εργασιακής δύναμης. Πρωτοστάτησε στην εισαγωγή της τζάμπα για τους εργοδότες εργασίας των voucher των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις 5 του Φλεβάρη στα γραφεία του ΣΕΦΚ πραγματοποιήθηκε ανοιχτό ΔΣ με μαζική συμμετοχή εργαζομένων του κλάδου, όπου έγινε απολογισμός της δράσης στις 30 του Γενάρη και καθορίστηκε το περιεχόμενο αυτής της ανακοίνωσης. Η εικόνα που σχηματίσαμε είναι ότι, για πρώτη φορά, αρκετοί εργοδότες επέλεξαν να βουλιάξουν στην παραβατικότητα…

Εν κατακλείδι, καλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζομένους να πάρουμε την υπόθεση του εργατικού αγώνα στα χέρια μας. Να συζητήσουμε, να φτιάξουμε συνελεύσεις μες στους χώρους εργασίας. Να συμμετέχουμε στις διαδικασίες του σωματείου, στις Γενικές Συνελεύσεις, στις συγκεντρώσεις, στα ανοιχτά ΔΣ κάθε Πέμπτη στις 10.30πμ.

Όλες, όλοι στη ΓΣ του κλάδου, την Κυριακή στις 8 του Μάρτη στις 7.00μμ, στα γραφεία του ΣΕΦΚ

Tags: ΣΕΦΚ
Keywords
Τυχαία Θέματα