Αγροτεμάχια: μέχρι 10 ευρώ το στρέμμα ο φόρος

Κοινωνία

Με δύο μεγάλα αγκάθια συνεχίζει η διακομματική επιτροπή την προετοιμασία του ενιαίου φόρου ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014.

Ανάλογα με τα πόσα εκατομμύρια στρέμματα αγροτεμαχίων θα δηλωθούν, θα «κλείσει» και το ποσό ανά στρέμμαΠηγές που μετέχουν στη διαδικασία ανέφεραν στην «Ε» ότι η τρόικα εμφανίζεται ανυποχώρητη στο ποσοστό εισπραξιμότητας που θα έχει ο νέος φόρος, με αποτέλεσμα να ζητά τα συνολικά έσοδα από το νέο φόρο να ξεπερνούν τα 3,3 δισ. ευρώ, ώστε στο τέλος να αντληθούν

2,6 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί να μπουν στο ταμείο το 2014. Αντίθετα, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η εισπραξιμότητα του μέτρου θα προσεγγίσει αυτό του «χαρατσιού» στα ακίνητα (το 85%), άρα το προβλεπόμενο αποτέλεσμα του νέου φόρου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.

Οι απαιτήσεις της τρόικας, οι οποίες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν αιτιολογούνται από καμία σχετική μελέτη, στέλνουν τον κατά κεφαλήν φόρο σε υψηλότερα επίπεδα, ώστε να συγκεντρωθούν 300 εκατ. ευρώ περισσότερα από αυτά που υπολογίζει η επιτροπή και προκαλούν πονοκέφαλο στη διακομματική, η οποία έχει ζητήσει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση του υπουργείου Οικονομικών με τους εταίρους ώστε να μετατοπισθούν σχετικά με τα έσοδα που θα φέρει ο φόρος στα κρατικά ταμεία.

Χαμένοι στα στρέμματα

Κατ' αποκοπή, όπως φαίνεται και μόνο για το 2014, θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια, από τα οποία αναμένονται έσοδα 700 εκατ. ευρώ. Ο περιορισμένος χρόνος που υπάρχει για την ολοκλήρωση του φόρου δεν επιτρέπει να συλλεχθούν όλα τα στοιχεί και γι' αυτό η επιτροπή καταλήγει στην επιβολή φόρου για τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια, ανά στρέμμα με 6 ή 8 διαφορετικές κατηγορίες αγροτεμαχίων και συντελεστές μεσοσταθμικά 8 έως 10 ευρώ.

Ακόμα δεν έχει κλείσει το τελικό ποσό ανά στρέμμα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η συνολική εκτός σχεδίου γη είναι μεταξύ 66 εκατ. στρεμμάτων και 80 εκατ. στρεμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με το πού θα καταλήξει η ΓΓΠΣ θα οριστεί και ο συντελεστής αν θα προσεγγίζει τα 8 ευρώ ή τα 10 ευρώ. Σε επίπεδο σεναρίων παραμένουν και οι συντελεστές με τους οποίους θα φορολογηθούν οι κατ' επάγγελμα αγρότες αλλά και τα χέρσα αγροτεμάχια, αν και είναι βέβαιο ότι θα είναι χαμηλότερος των 8 ευρώ.

enet.grTags: φορολογίααγροτεμάχια
Keywords
Τυχαία Θέματα