Ξυγαλί και δραµινό τσορίθο

Ποτάμια και βουνά, δάση, μικρές πεδιάδες και η Θεσσαλονίκη με τους πρόσφυγές της δίνουν το χαρακτήρα των προϊόντων και της μαγειρικής. Ελιές και λάδι, φρούτα της Ημαθίας, αλλαντικά από τη Δράμα και τις Σέρρες, κασέρι Ξάνθης και Σοχού, ποντιακά τυροκομικά, αλλά και η καλύτερη ζαφορά στον κόσμο. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Κανένας Ροζέ Τσάνταλη

Βαθυκόκκινο

ροζέ, με ώριμα φρούτα, μπαχαρικά και καπνό, τιμά την τοπική ποικιλία Μαυρούδι, παντρεύοντάς τη με το κοσμοπολίτικο Syrah.

Μ. Παπαδοπούλου

Σε κάβες, σούπερ μάρκετ

Τηλ. Παραγωγού: 23990-76.100

Σαλάμι μαργαριταρένιο

Από τη Μακεδονική Αλλαντοποιία, με καταγωγή από τα Γιαννιτσά και σε σχήμα μαργαρίτας, το στιβαρό αυτό σαλάμι αέρος είναι μεζές που «σηκώνει» τσίπουρο.

Ε. Φυλακούρη, Ν. Τρέσσου

Θανόπουλος, ΑΒ, Smart Price, 3B Market

Τηλ. παραγωγού: 23820-24.422

Καβαλιώτικη μοτσαρέλα Ζαρζαβατσάκη

Μια αλλιώτικη μοτσαρέλα, δίχως τις χαρακτηριστικές ίνες στην υφή της. Αν και μαστιχωτή, έχει κρεμώδη αίσθηση. Η γεύση της είναι πλούσια, πληθωρικά γαλατένια, με ωραία οξύτητα. Παράγεται και καπνιστή.

Ν. Μακρυωνίτου

Αλεξανδρής, Τυριά Κορυφών

Τηλ. παραγωγού: 6985-084.843

Καπνιστό κοκκινοπίπερο

Ο Θεόδωρος Μπόλκης καλλιεργεί στην Αριδαία την ντόπια ποικιλία πιπεριάς «καρατζόβα». Την ξεραίνει φυσικώ τω τρόπω και την καπνίζει με ξύλο οξιάς. Το αποτέλεσμα; Γλυκιά, πυκνή μυρωδιά καπνιστής πάπρικας - τύφλα να ’χουν οι διάσημες σπανιόλες!

Αγγ. Ρέντουλας

Θεόδωρος Μπόλκης, Σέσουλα της Γειτονιάς, Box Gourmet

Τηλ. παραγωγού: 6978-379.666

Aceto Botanico 2 ετών Lazaridi

Εκτός από εξαιρετικά κρασιά, το Κτήμα Λαζαρίδη στη Δράμα παράγει και μια σειρά από εκλεκτά ξίδια. Εξαίσιο, φίνο, με σύνθετη γεύση, ήπια γλυκιά, αλλά και προσιτό οικονομικά, αυτό από οξοποίηση σταφυλιών της γαλλικής ποικιλίας Semillon που παλαιώνει για δύο χρόνια σε δρύινα βαρέλια.

Ν. Μακρυωνίτου

ΑΒ, Greece and grapes, Επίλεκτο

Τηλ. παραγωγού: 25210-82.231

Κοζανίτικο λάδι λευκής τρούφας

Το μικροσκοπικό αυτό μπουκαλάκι των 100 ml αρκεί για πάμπολλα μαγειρέματα. Λίγες σταγόνες αρκούν για να δώσουν το θεσπέσιο άρωμα της λευκής τρούφας σε ριζότο, ζυμαρικά, πουρέδες, πατατοσαλάτες. Σημειώστε πως το άρωμα δεν έχει ξεθυμάνει εδώ και μήνες.

Μ. Χαψούλα

Ε-bloko, Μανδραγόρας, Παντοπωλείο Θεσσαλονίκης

Τηλ. παραγωγού: 24610-28.958

Κασέρι Σοχού ή Ξάνθης;

Στην «κασερομάνα» Μακεδονία παράγο-νται δύο από τις καλύτερες εκδοχές του παραδοσιακού ελληνικού τυριού. Το πρώτο καμωμένο με την παμπάλαιη συνταγή της οικο-γένειας Προίκα, το δεύτερο από έναν sui generis παραγωγό, τον Δημήτρη Χατζηιωαννίδη, αμφότερα εκλεκτά, με αυθεντική, πικάντικη γεύση, προϊόντα ΠΟΠ. Τα συνταιριάζουμε με ώριμα κόκκινα κρασιά, ξερά φρούτα και καρπούς.

Αγγ. Ρέντουλας

Κασέρι Σοχού: σε σούπερ μάρκετ

Τηλ. παραγωγού: 23950-22.052

Ξάνθης: Μασούτης, Μιράν, Μανδραγόρας

Τηλ. Παραγωγού: 25410-27.053

Καπνιστά μύδια Πασχαλίδη

Για τα γιορτινά σας ουζάκια αναζητήστε έναν εκλεκτό μεζέ, τα καπνιστά μύδια. Ελληνικό προϊόν από το Φανάρι της Κομοτηνής. Εκεί παράγουν και εξαίσιο λυκουρίνο.

Ε. Βουτσινά

Μιράν, Salumeria

Τηλ. παραγωγού: 25310-35.567

Μικρασιάτικο με πράσινη πιπεριά

Σκληρό τυρί που φτιάχνεται στη Χαλκιδική, από 100% ντόπιο κατσικίσιο γάλα. Η αλμυρή του γεύση εξισορροπείται ιδανικά από τη γλυκιά πράσινη πιπεριά. Δοκιμάστε το ως έχει, συνοδεία τσίπουρου χωρίς γλυκάνισο, αλλά και σε σαγανάκι. Παρασκευάζεται από το τυροκομείο Σταθώρη, που φτιάχνει και μια σειρά άλλων καλών τυριών, όπως το κατσικίσιο άλμης πετρωτό.

Γ. Παπαδημητρίου

Αλεξανδρής, Το ποντιακό, Νότης Τυροκομικά, Παντοπωλείο Θεσσαλονίκης

Τηλ. παραγωγού: 23770-22.603

Τυριά ποντιακής... τεχνοτροπίας

Στη Βάθη Κιλκίς, «Ραγιάν» στα Ποντιακά, ο Θεόφιλος Γεωργιάδης φτιάχνει ιδιαίτερα τυριά, όπως οι προπάτορές του στον Πόντο. Ξεχωρίζουν το καπνιστό τυρί της σπηλιάς και η γλυκιά μαστιχωτή αγελαδινή πλεξούδα, ό,τι πρέπει για τα πλατό μας αλλά και για γκρατιναρίσματα. Εξαιρετικό και το ξυγαλί, βούτυρο που παράγεται από την επεξεργασία του γιαουρτιού (ξύγαλα), με γλυκό άρωμα, πλούσια γεύση και απαλή οξύτητα. Κατάλληλο για πάσης φύσεως μαγειρέματα.

Ν. Μακρυωνίτου, Αγγ. Ρέντουλας

Το ποντιακό, Ραγιάν, Θανόπουλος

Τηλ. παραγωγού: 23410-84.267

Χατζηβαρύτη Ορόσημο

Οταν το ερυθρό Ξινόμαυρο ενδύεται μανδύα λευκό και συμπεθεριάζει με τον Ροδίτη, έχουμε ένα εκρηκτικό κρασί μακράς αντοχής. Δοκιμάστε να το κρατήσετε στην κάβα σας την επόμενη τριετία…τουλάχιστον!

Μ. Παπαδοπούλου

Σε κάβες και σούπερ μάρκετ

Τηλ. παραγωγού: 2310-215.259

Σερραϊκό βουβαλίσιο μπούτι

Φτιάχνεται από τον Μπόρα, από άπαχο βουβαλίσιο κρέας που σιτεύει υπό ειδικές συνθήκες, καπνίζεται με ξύλα οξιάς, μαρινάρεται και συσκευάζεται σε παρθένο ελαιόλαδο και αρωματικά φυτά. Η σημείωση στη συσκευασία, ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, καθησύχασε τις τύψεις μου που το κατανάλωσα μέσα σε μία μέρα.

Ιφ. Βιρβιδάκη

Ελληνικά καλούδια, Παντοπωλείο Θεσσ/νίκης, Διά τυρός

Τηλ. παραγωγού: 23270-31.109

Αερομάνουρο Βλάστης

Φτιάχνεται στο ομώνυμο χωριό της Κοζάνης από αιγοπρόβειο τυρόγαλο και κρέμα γάλακτος. Στεγνώνει στον αέρα, είναι μαλακό και έχει χαρακτηριστική βουτυράτη γεύση. Δοκιμάστε το σε πράσινες σαλάτες, σε μπρουσκέτες με μέλι, σε τάρτες και σουφλέ τυριών. Γ. Παπαδημητρίου

Τυροκομικά Πλαζομίτης, Τυροκομείο Τζιάλλα

Τηλ. παραγωγού: 24620-28.638

Λικέρ Κράνο Κεχρή

Το υπέροχο λικέρ από άγριο κράνο θα σας γοητεύσει με την ισορροπημένη γεύση του, ανάμεσα σε οξύτητα και γλυκύτητα, με ένα bitter τελείωμα και άρωμα δαμάσκηνο. Σερβίρεται με τριμμένο πάγο.

Μ. Παπαδοπούλου

Σε κάβες

Τηλ. Παραγωγού: 2310-751.283

Μπριζόλα καπνιστή και ζαφοριαστή

Φτιάχνεται στον Κρόκο Κοζάνης, εξ ου και το σαφράν ως συστατικό της παραγωγής του, το οποίο προσδίδει στο αλλαντικό αυτό χρώμα, αλλά και λεπτό άρωμα. Κατά τα άλλα, έχει ωραίο κάπνισμα και φίνα, ντελικάτη γεύση. Από την αλλαντοποιία Σκουτέλα.

Ν. Μακρυωνίτου

Μιράν

Τηλ. παραγωγού: 24610-64.127

Νωπά ορτύκια Αρτεμις

Από το πρότυπο εκτροφείο πτερωτών θηραμάτων Αρτεμις, που λειτουργεί στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης από το 1985, αυτά τα ξεχωριστής νοστιμιάς ορτύκια. Είναι μια εναλλακτική πρόταση για το γιορτινό τραπέζι. Μπορείτε να τα απολαύσετε γεμιστά με μυρωδικά και λίγο καπνιστό χοιρινό (π.χ. σύγλινο ή μπέικον), ψητά και σερβιρισμένα με σάλτσα κρασιού. Μ. Χαψούλα

ΑΒ, Θανόπουλος

Τηλ. Παραγωγού: 6977-281.130

Ακακίες sparkling Κυρ-Γιάννη

Η κατάλληλη ώρα για να απολαύσεις το απίθανο αφρώδες από Ξινόμαυρο είναι όταν έχεις τα κέφια σου -για να το γιορτάσεις- αλλά και όταν δεν τα έχεις, για να τα φτιάξεις.

Μ. Παπαδοπούλου

Σε σούπερ μάρκετ και κάβες

Τηλ. παραγωγού: 23320-51.100

Keywords
Αναζητήσεις
ντελικατες.θανοπουλος
Τυχαία Θέματα
Ξυγαλί, µινό,xygali, µino