Γραβιέρα και πάλι γραβιέρα

Κράτος εν κράτει η Κρήτη, θα μπορούσε άνετα να ζήσει μόνο από τα προϊόντα της. Και τι προϊόντα: γραβιέρα που συγκρίνεται μόνο με τα καλύτερα τυριά στον κόσμο, άγρια βότανα και χόρτα σαν το σταμναγκάθι και τους σκόλυμπρους, μέλι, αλλαντικά, και, φυσικά, ελαιόλαδο. Η κρητική διατροφή σε όλο της το μεγαλείο.

1. Γραμβουσιανό αλάτι

Χοντρό, θαλασσινό αλάτι, που παραδίδει κάθε εβδομάδα ο παραγωγός Κώστας Κρεμμύδας στο σπίτι μας. Δίνει τραγανή αλμύρα στην κρούστα του ζυμωτού ψωμιού, αναβαθμίζει βραστά

και ψητά λαχανικά και όλες τις γιορτινές σαλάτες.

Χ. Θωμαΐδη

Με τηλεφωνική παραγγελία Τηλ. παραγωγού: 6936-873.007

2. Τι είναι οι ασκολύμπροι;

Αγριο (πλέον και καλλιεργούμενο) χόρτο με ξεχωριστή γεύση που όλοι οι Κρητικοί αγαπούν. Οι υπόλοιποι τώρα το μαθαίνουμε. Γίνεται τέλεια ζεματιστή σαλάτα με λαδολέμονο. Δοκιμάστε το και με ντρέσινγκ ροδιού ή εσπεριδοειδών και χοντροτριμμένο ξερό ανθότυρο.Αγγ. Ρέντουλας

Σε μανάβικα στην Κρήτη και σε κρητικά παντοπωλεία κατόπιν παραγγελίας. Εμείς το βρήκαμε στον Αλυγιζάκη.

2. Οι κρητικές γραβιέρες που αγαπάμε

Ηρακλειώτικη νεαρή

Η γραβιέρα του Στειακάκη από τους Αγίους Δέκα Ηρακλείου είναι σταθερά καλή, με μυρωδιά που μαρτυρεί καλής ποιότητας γάλα, 6 μήνες ωρίμαση και συμπαγή γεύση. Προτιμήστε τη με μια κουταλιά μέλι για το τέλος του γεύματος μαζί με ξερά σύκα ή καρύδια.

Ν. Δημητρίου

Γεύσεις Κρήτης

Τηλ. παραγωγού: 28920-31.516

Γίδινη, ελαφριά Ρεθύμνου

Σε μαύρο περιτύλιγμα, μια υπέροχη γίδινη γραβιέρα από το τυροκομείο Βογιατζιδάκη. Πρέπει να σου το πουν, αλλιώς δεν καταλαβαίνεις ότι έχει μόνο 18% λιπαρά.

Κ. Πατέρα

Παραδοσιακό Μπακάλικο

Τηλ. παραγωγού: 28310-91.209

Γραβιέρα Γασπαράκη

Ενας αυθεντικός τυροκόμος στους Κούμους Ρεθύμνου φτιάχνει την ιδανική γραβιέρα. Ούτε πολύ γλυκιά ούτε πολύ πικάντικη, απόλυτα ισορροπημένη, γεύση που δεν την ξεχνάς.

Κ. Πατέρα

Παραδοσιακό Μπακάλικο

Τηλ. παραγωγού: 28310-41.072

Γραβιέρα Αποκορώνου

Γλυκιά και βουτυράτη γραβιέρα με γαλακτερή γεύση και βοτανική επίγευση. Πλούσια, συνεκτική υφή, που σε θερμοκρασία περιβάλλοντος αποκτά εξαίσια κρεμώδη αίσθηση. Νόστιμο, επιτραπέζιο τυρί, κατάλληλο και για μαγειρέματα.

Ν. Μακρυωνίτου

Προμηθευτική, Πατσουράκης

Τηλ. παραγωγού: 28210-53.120

Κατσικίσια, σαν παρμεζάνα

Από το τυροκομείο του Δουρουντουδάκη στα Μυριοκέφαλα παράγεται αυτό το γίδινο, σχετικά ελαφρύ σε λιπαρά, γλυκό τυρί, με πλούσια γεύση ώριμου γάλακτος. Βουτυράτο με σκληρή υφή, «παρμεζανίζει», αφού η κρεμώδης αίσθηση διακόπτεται από τραγανούς κόκκους.

Ν. Μακρυωνίτου

Βερόπουλος, Παραδοσιακό Μπακάλικο, Κρεοτεχνείο Γεωργιάδη

Τηλ. παραγωγού: 28310-82.210

Δύο αγνώστου πατρός

Μυστικά κρατούν τα ονόματα των προμηθευτών τους ορισμένοι μπακάληδες. Ας είναι. Η γραβιέρα που φέρνει ο Αλυγιζάκης είναι μοσχοβολιστή, ώριμη, γλυκιά και πικάντικη μαζί. Παντρέψτε τη με το κρητικό μέλι Μελίγυρις (σε πολλά παντοπωλεία), από ασπρόθυμο ή ερείκης. Η του Μανδραγόρα έχει βουτυράτη υφή, πολυεπίπεδη γεύση διαρκείας. Μια ιδιαίτερη γραβιέρα που παντρεύει την κρητική σχολή με την ηπειρώτικη. Σπάνιο τυρί.

Αγγ. Ρέντουλας

4. Μυζήθρα αφράτη

Απαλή, φρέσκια με βουτυρένια υφή. Η γαλομυζήθρα είναι ιδανική γέμιση για κάθε λογής πιτάκια. Φτιάξτε ένα περιποιημένο ελληνικό πρωινό με μελωμένες σφακιανές πίτες, για να καλωσορίσετε οικογενειακώς τον νέο χρόνο.

Ν. Δημητρίου

Του Κωστάκη από τον Αποκόρωνα (28250-71.558), του Μπαλαντίνου από το Βαρύπετρο (28210-33.030) του Σταματογιώργη από το Σμάρι Ηρακλείου (28910-32.710). Γεύσεις Κρήτης, Χαλκιαδάκης, Συλλογή

1. Ασπρος Λαγός Δουλουφάκης

Η κρητική ποικιλία Βιδιανό βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των ελληνικών λευκών κρασιών. Δοκιμάστε το και αφήστε το να σας παρασύρει στη βερικοκένια γεύση του, υπογραμμισμένη από βανίλια και νυχτολούλουδα.

Μ. Παπαδοπούλου

Σε κάβες

Τηλ. παραγωγού: 2810 -792.017

2. Ξύγαλο σητειακό και στακοβούτυρο

Οι Κουβαράκηδες φτιάχνουν το θεσπέσιο ξύγαλο, ένα ανάλαφρο, ξινούτσικο αλοιφώδες ΠΟΠ, που θα νοστιμίσει σαλάτες, τυροτάρτες, ντιπ. Τέλειο και το στακοβούτυρό τους· ένα κουταλάκι θα «ανεβάσει» γιορτινά πιλάφια - ή ριζότι, αν προτιμάτε.

Αγγ. Ρέντουλας

Παραδοσιακό Μπακάλικο, Παντοπωλείον Μεσογειακής Διατροφής, Αραπιάν

Τηλ. παραγωγού: 28430-28.830

3. Χανιώτικο τσοπανοτύρι

Ένα «ψημένο» αιγοπρόβειο τυρί 6μηνης ωρίμασης, από το τυροκομείο Μοχλάκη, που μοιάζει πολύ με ώριμη γραβιέρα. Εχει γεμάτο άρωμα μαγειρεμένου βουτύρου και ξηρών καρπών, μέτρια πικάντικη γεύση και, όσο μένει εκτός ψυγείου, αποκτά εξαίσια ημίσκληρη υφή.

Ν. Μακρυωνίτου

Θανόπουλος, Αγροτική Γωνιά, Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης

Τηλ. παραγωγού: 28210-54.230

4. Ηρακλειώτικο απάκι Κασσάκης

Παραδοσιακός μεζές από ξιδάτο χοιρινό, καλά παστωμένο με αλάτι και μπαχαρικά. Το απολαμβάνουμε ως έχει είτε σε κις λορέν και τάρτες.

Ν. Χρυσανθίδου

Χαλκιαδάκης, Γεύσεις Κρήτης

Τηλ. παραγωγού: 28910-23.314

5. Σφακιανό ριζίτικο

Πυκνό, πλούσιο, βελούδινο, πιπεράτο, μυρωμένο με άγρια βότανα του βουνού, το ριζίτικο αλοιφώδες του Τσιτσιρίδη θα γίνει το θέμα της βραδιάς! Εξαιρετική και η μαλάκα του, η... μοτσαρέλα της Κρήτης για τις πίτες μας, σταθερή αξία η γραβιέρα του, αλλά και το ιδιαίτερο, γλυκάλμυρο κεφαλίσιο του.

Αγγ. Ρέντουλας

Μανούτα

6. Ρεθυμνιώτικη πάστα άγριας αγκινάρας

Προσφιλές έδεσμα, η άγρια αγκινάρα βρήκε τρόπο να εισβάλει, ανεξαρτήτως εποχής, στο τραπέζι μας. Η πάστα έχει την υπέροχη αψάδα της πρώτης ύλης, που συμπληρώνεται με παρθένο ελαιόλαδο, ξίδι, λεμόνι και αλάτι. Σερβίρεται ιδανικά με κρητικό παξιμάδι ή φρέσκο ψωμί.

Ιφ. Βιρβιδάκη

Κρόκος, Ελληνικά Καλούδια, Αρωμα Γης, Παντοπωλείο Θεσσαλονίκης

Τηλ. παραγωγού: 215- 57.01.101

1. Δύο έκτακτα κρητικά λάδια

Από το Μιράμβελλο Λασιθίου το ελαιόλαδο Βασιλάκη χρίζεται με την ευλογία του τόπου, παίρνει τα χαρακτηριστικά του εδάφους και τελειοποιείται στο υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο τους. Φρουτένιο, με ήπια οξύτητα, αναδεικνύει μοναδικά τα αρώματα των φρέσκων. Χρησιμοποιήστε το ωμό, έχει θεσπέσια γεύση - δεν θα το χαράμιζα στο μαγείρεμα.

Παντοπωλείον Μεσ. Διατροφής, Provence, Μανδραγόρας, Oliviers&Co, Συλλογή.

Τηλ. παραγωγού: 28410-33.653.

Πιο δυνατό, με αρώματα πράσινων χόρτων και δυνατή, καθαρή γεύση το σητειακό ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού, προϊόν ΠΟΠ. Παράγουν συμβατικό και βιολογικό. Πολυβραβευμένο λάδι στο εξωτερικό.

Ν. Δημητρίου, Κ. Πατέρα

Σε μεγάλα σούπερ μάρκετ

Τηλ. παραγωγού: 28430-29.991

2. Χανιώτικη καπνιστή μπριζόλα

Τι σπάνιος μεζές! Ολόκληρη μπριζόλα λαιμού, παχουλή, ζωηρά καπνισμένη με ξύλο ελιάς. Είναι «ζωντανή», με το αίμα της - θέλει ένα εικοσάλεπτο ψήσιμο για να φαγωθεί. Δοκιμάστε τη σκέτη, αλλά και με λαδόξιδα με μουστάρδα, εσπεριδοειδή, μυρωδικά. Από τον Καλογρίδη στο Βουλγάρω Χανίων, που «καπνίζει» επίσης απάκια και λουκάνικα.

Αγγ. Ρέντουλας

Αραπιάν, Αλυγιζάκης

Τηλ. παραγωγού: 28220-51.224

3. Σκαλάνι Μπουτάρη

Όταν το Κοτσιφάλι συναντήθηκε με το Syrah στο ονειρεμένο οινοποιείο στο Φανταξομέτοχο της Κρήτης, το αποτέλεσμα ήταν εκρηκτικό. Ένα κρασί γεμάτο, νόστιμο, εθιστικό, «κόκκινο» αρωματικά, που μπορεί να ταιριάξει σχεδόν με όλα.

Μ. Παπαδοπούλου

Σε κάβες & σούπερ μαρκετ.

Τηλ. παραγωγού: 2810-731.617

Keywords
Αναζητήσεις
γραβιέρα δουρουντουδάκη, γραβιέρα αποκορρονου πατσουρακης
Τυχαία Θέματα