Σκωτύρι, φούσκες και γλυκό κρασί

Απ’ όλα έχουν τα νησιά μας: κτηνοτροφία, γεωργία, αλιεία. Και τα προϊόντα τους όλα με έντονη προσωπικότητα και κάτι από την αρμύρα του τόπου. Κοπανιστή της Τήνου και λούζα μυκονιάτικη, αλλά και τυριά από τη Μυτιλήνη και όστρακα από τη Ρόδο.

Ροδίτικα θαλασσινά

Πεταλίδες, φούσκες, πορφύρες και άλλα οστρακοειδή, καθαρισμένα και διατηρημένα σε λεμόνι και ξίδι -έκρηξη θάλασσας στο στόμα-, αλλά και σκουμπρί, αυγοτάραχο και

κατεψυγμένο συμιακό γαριδάκι! Από τα εύφορα ψαρολίβαδα των Δωδεκανήσων και την εταιρεία Tsimas. Σε σπέσιαλ ριζότα και μακαρονάδες.

Αγγ. Ρέντουλας

E-bloko. Επίσης, με τηλ. παραγγελία

Τηλ. παραγωγού: 22410-20.994

Μαστιχάτο με σουμάκ

Ο Ανδριώτης Νίκος Ασούτης παράγει εξαιρετικό βολάκι, ένα παραδοσιακό αγελαδινό τυρί σε δύο εκδοχές, μαλακό και σκληρό, κοπανιστή και άλλα παραδοσιακά κυκλαδίτικα τυριά.

Προϊόν πειραματισμού, ένα νέο αγελαδινό τυρί αρωματισμένο με μαστίχα και πασπαλισμένο με αψύ σουμάκι. Υπάρχει και σκέτο· εκεί κυριαρχούν η φρεσκάδα του γάλακτος και μια διακριτική οξύτητα, ταιριαστή με γλυκές μαρμελάδες.

Ν. Δημητρίου

Με σουμάκ στον Αλεξανδρή, το σκέτο My Market, Πανδαισία, Καρατζά

Τηλ. παραγωγού: 22820-61.304

Λαδοτύρι Βασίλα

Εξαίσια ισορροπία αλμύρας και γλύκας, στρωμένη γεύση, σε ένα σκληρό τυρί που θέλει 30 λεπτά εκτός ψυγείου για να μαλακώσει και να σκορπίσει τα ώριμα, γαλατένια του αρώ-ματα.

Ν. Μακρυωνίτου

Περί Λέσβου, Κρεοπωλείο Στράτος, Το μπακάλικο της Καβάλας

Τηλ. παραγωγού: 22530-96.376

Σκωτύρι νιώτικο

Από το τυροκομείο του Γ. Μωραΐτη στην Ιο, το τοπικό σκωτύρι, ένα ιδιότυπο ξινό -ας πούμε- αλειφώδες τυροσκεύασμα με ολόκληρα «φετοειδή πήγματα», θρούμπι ή ρίγανη, πιπέρια. Κλέβει την παράσταση.

Αγγ. Ρέντουλας

Αφοί Βασιλόπουλοι, Μανδραγόρας, Κρητικός, Μιράν, Παλαμάρης, Κουφόπουλος

Τηλ. παραγωγού: 22860-92.506

Σαντορινιό Νυχτέρι

Ετσι όπως έφτιαχναν παλιά τα «νυχτέρια» οι Σαντορινιοί, αλλά με τη σύγχρονη ματιά του Πάρη Σιγάλα, ένα λευκό με προδιαγραφές που το βάζουν να σταθεί δίπλα σε στιβαρά

κόκκινα. Πλούτος, σώμα, διάρκεια, πολυπλοκότητα. Χειμωνιάτικο λευκό αξιώσεων.

Μ. Παπαδοπούλου

Σε κάβες, σούπερ μάρκετ

Τηλ. παραγωγού: 22860-71.644

Λούζα κυκλαδίτικη

Το εκλεκτότερο των εκλεκτών της χώρας αλλαντικό, η λούζα, από χοιρινό κόντρα φιλέτο που καρυκεύεται ποικιλοτρόπως και ωριμάζει φυσικά στον αέρα. Γεύση μεστή, με ένταση και βάθος, όσο πιο «ψημένη», τόσο πιο δυνατή. Φτάχνεται από κρεοπώλες της Μυκόνου, της Σύρου, της Τήνου. Η μυκονιάτικη μοσχοβολάει θρούμπι, κανελογαρίφαλα η συριανή μπαχάρι και γαρίφαλο η τηνιακή.

Aγγ. Ρέντουλας

Κουκάς (Μυκόνου), Μιράν (Σύρου), Μαντρί (Τήνου)

Κοπανιστή τηνιακή

Ωριμη και άκρως πιπεράτη, αποτελεί εξαιρετικό κρασομεζέ. Εναλλακτικά, συνοδεύει τσιπουράκι. Είναι αρκετά πλούσια (έχει 43% λιπαρά).

Ιφ. Βιρβιδάκη

Ελληνικά καλούδια, ΑΒ, Κρόκος

Τηλ. παραγωγού: 22830-24.285

Πατάτες Νάξου ασύγκριτης νοστιμιάς

«Σκέτο βούτυρο» χαρακτηρίζει φίλος Αξιώτης τις πατάτες από το εύφορο νησί του. Ετσι είναι. Φουρνιστές, πουρέ, όπως και να τις φτιάξουμε, θα σταθούν στο ύψος των γιορτινών μαγειρικών περιστάσεων.

Αγγ. Ρέντουλας

Σε μεγάλα σούπερ μάρκετ (από το συνεταιρισμό), στον Κουφόπουλο και στα Προϊόντα Νάξου (από μικρούς παραγωγούς)

Σαμιώτικο γλυκό μοσχάτο

Κλασικό και πάντα γοητευτικό, ένα μοσχάτο ελαφρύ, που πίνεται παγωμένο μετά το δείπνο συνοδεύοντας φρούτα, ελαφριές τάρτες με ξηρούς καρπούς ή μια πορτοκαλόπιτα.

Μ. Παπαδοπούλου

Σε κάβες, σούπερ μάρκετ

Τηλ. παραγωγού: 22730- 87.510

Τα λάδια της Μυτιλήνης

Στο νησί ευδοκιμεί η Αδραμυτινή ελιά, που δίνει λάδι ξανθό, κίτρινο, φρουτώδες. Αγαπημένο στη βόρεια Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς δεν έχει την αψάδα του κορωνέικου. Το λάδι του ελαιοτριβείου Βρανάς, με νότες κόκκινες (ντομάτας) και πράσινες, είναι ένα από τα πιο φίνα (διάθεση με τηλεφωνική παραγγελία στο 210-93.30.595). Από κοντά και η Ειρήνη, το βιολογικό ελαιόλαδο της Μύρτας και του Νίκου Καλαμποκά, που εξάγουν σχεδόν όλη την παραγωγή τους (Τηλ. παραγωγού: 22520-32875). Και τα δύο πολυβραβευμένα σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς. Εξαίσιο και το Σελάδι (Περί Λέσβου. Τηλ. παραγωγού: 210-32.33.227)

Κ. Πατέρα, Αγγ. Ρέντουλας

Αξιώτικα απ’ τα λίγα

Στο κατάστημα του Αρτέμη Περιστεράκη βρίσκουμε αρσενικό, θηλυκό, ξινότυρο και άλλα ιδιαίτερα τυριά από μικρές οικοτεχνίες της Νάξου. Σπάνια τυριά, μικρά «διαμάντια» της κυκλαδίτικης τυροκομίας.

Αγγ. Ρέντουλας

Προϊόντα Νάξου

Το αρσενικό του Κουφόπουλου

Ωριμο τυρί, με ξεχωριστή, πικάντικη γεύση. Από αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα. Απολαύστε το τελευταίο στα πλατό τυριών, καθότι δυνατό, με ένα καλοωριμασμένο βαρελάτο ερυθρό.

Ν. Δημητρίου

Κρεοτεχνείο Γεωργιάδης, Αφοί Βασιλόπουλοι, Αλεξανδρής, πρατήριο Κουφόπουλου, Μανδραγόρας

Τηλ. παραγωγού: 22850-24.918

Keywords
Τυχαία Θέματα