Το λαδοτύρι προτιμά τα λευκά

Το εκλεκτό τυρί «γεννιέται» μέσα στο λάδι, αλλά μόνο αν βρεθεί δίπλα στο κρασί η γεύση του απογειώνεται.

Η ταυτότητά του

Το λαδοτύρι είναι ένα επιτραπέζιο σκληρό τυρί που παράγεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα και ξεχωρίζει για την πλούσια και πικάντικη γεύση του. Μετά τη διαδικασία παραγωγής του, διατηρείται σε ελαιόλαδο, το οποίο του προσθέτει τη δική του γευστική πινελιά. Αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρισμένα προϊόντα της Λέσβου με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, αλλά παράγεται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας

- χωρίς όμως να είναι ΠΟΠ.

Με ψητά κρεμμύδια και άλλα ψητά λαχανικά

Τα ψητά λαχανικά αγαπούν τα ώριμα κίτρινα τυριά - ειδικά όταν ψήνονται ελαφρώς και μελώνουν. Συγκεκριμένα για το λαδοτύρι αξίξει να δώσουμε έμφαση στο κρεμμύδι. Τα ψητά κρεμμύδια, με τη γλυκιά τους γεύση, τιθασεύουν τον πικάντικο χαρακτήρα του τυριού και συμβάλλουν στη γευστική αρμονία. Μια ποικιλία ψητών λαχανικών με λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, ένα κομμάτι λαδοτύρι και φρέσκο ζυμωτό ψωμί φέρνουν στον ουρανίσκο μας γεύσεις υπέροχες. Για έναν τέτοιο συνδυασμό, ένα ροζέ κρασί είναι μια ασφαλής επιλογή. Ωστόσο, και ένα ελαφρύ κόκκινο από Αγιωργίτικο ή/και Cabernet Sauvignon θα σταθεί μια χαρά δίπλα στο πιάτο μας.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»

Ροζέ ΑϊβαλήΣεμέλη ΕρυθρόςΟινάρι Παρπαρούση

Ψητό, με σαλάτα ταμπουλέ

Το λαδοτύρι, καθώς ψήνεται και μαλακώνει, απελευθερώνει το σύνολο των αρωμάτων. Η σαλάτα ταμπουλέ είναι μια θαυμάσια επιλογή για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και να απολαύσουμε, μαζί με εκείνον του τυριού, και τον αρωματικό πλούτο του μαϊντανού. Το άμυλο από το πλιγούρι, η δροσιστική γεύση του λεμονιού και η ζωντάνια του μαϊντανού θα φέρουν έναν ανοιξιάτικο αέρα στο πιάτο μας, θα ανανεώσουν ευχάριστα τη γευστική μας παλέτα και θα συνθέσουν ένα χορταστικό έδεσμα για ένα ελαφρύ γεύμα. Ταιριαστός συνοδός της σαλάτας μας θα είναι ένα κρασί εξίσου ανοιξιάτικο, ευωδιαστό και δροσερό, όπως μια ελαφριά Μαλαγουζιά, ένα κομψό Βιδιανό ή ένα ελαφρύ ροζέ από χαρμάνι ποικιλιών.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»

Δάφνιος ΔουλουφάκηΕυχές Ερατεινές, ΛευκόςΚτήμα Αβαντίς, Ροζέ

Με κριθινα παξιμαδακια

Αρκούν λίγα καλά υλικά για να κάνουν τη διαφορά. Το πιπεράτο λαδοτύρι, παρέα με κάμποσες ελαφρώς αλμυρές ελιές (που έχουν και μια νότα πίκρας στην επίγευση), παίζουν ένα όμορφο παιχνίδι αντιθέσεων. Βάζοντας μάλιστα πλάι τους λιαστές ντομάτες, με τη χαρακτηριστική πυκνή γεύση τους, και τραγανά κρίθινα παξιμάδια, συνθέτουμε ένα πιάτο φαινομενικά απλό, αλλά στην πραγματικότητα ιδιαίτερο. Εδέσματα όπως αυτό, με έντονα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά, αποζητούν ένα κρασί με εξίσου δυνατό... ταμπεραμέντο. Ένα ατίθασο λευκό από Ασύρτικο θα αποδειχθεί ιδανικός συνοδός στο μεζέ μας, ενώ ένα ημίξηρο ροζέ από Ξινόμαυρο επίσης του ταιριάζει πολύ, καθώς θα βρεθεί σε αρμονία με τα αρώματα της ντομάτας και της ελιάς.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»

Ατλαντίς ΑργυρούΣαντορίνη ΜπουτάρηΑκακίες Sparkling, Κυρ-Γιάννη

Ζυμαρικά με λαδοτύρι

Μια μακαρονάδα της στιγμής είναι πάντα μια καλή λύση. Αρκούν λίγο βούτυρο και αρκετό τριμμένο λαδοτύρι για να τη μεταμορφώσουν σε ένα νόστιμο πιάτο, με πλούσια γεύση. Πικάντικη, γευστική και μυρωδάτη, η μακαρονάδα μας ταιριάζει πολύ με λευκά κρασιά με καλή δομή και ένα ελαφρύ «άγγιγμα» βαρελιού. Οι ποικιλίες Chardonnay και Viognier έχουν την πρωτοκαθεδρία σε αυτή την περίπτωση, αλλά ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και παλαιωμένες εκδοχές από Σαββατιανό ή Ροδίτη.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»

Χρυσόλιθος, Κτήμα ΜουσώνΚτήμα ΠαπαγιαννάκουΜεθ’ Υμών Ακακία, Κτήμα Ντούγκου

Σαγανάκι με μαρμελάδα από εσπεριδοειδή

Το λαδοτύρι, χάρη στη σκληρή υφή του και την πικάντικη γεύση του, είναι ιδανικό για να γίνεται σαγανάκι. Το εσωτερικό του μαλακώνει, αλλά διατηρεί μια τραγανή κρούστα στο εξωτερικό του. Έτσι, κάθε μπουκιά είναι απολαυστική: αφήνει μια απαλή αίσθηση στο στόμα και μια πικάντικη αλμυρή επίγευση. Μπορούμε να συνοδεύσουμε το σαγανάκι με μια μαρμελάδα από εσπεριδοειδή, για να δώσουμε πιο δροσερή αίσθηση στο τυρί και να αφήσουμε τις αντιθέσεις -γλυκό / αλμυρό, ξινό / πικρό- να λειτουργήσουν υπέρ μας. Το κρασί που θα βάλουμε στα ποτήρια μας πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει καλή οξύτητα για να περιορίζει την αίσθηση της λιπαρότητας και να «χαλιναγωγεί» τον αλμυρό χαρακτήρα του πιάτου. Ένα λευκό και «τραγανό» χαρμάνι με βάση το Ασύρτικο ή μια φινετσάτη Ρομπόλα είναι από τις επιλογές που δεν θα μας απογοητεύσουν.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»

Gentilini ΡομπόλαSauvignon Blanc - Ασύρτικο, ΧατζηβαρύτηΚτήμα Γεροβασιλείου, Λευκό

Λαδοτύρια που μας αρέσουν

Στα My Market βρίσκουμε το ελαιοτύρι Σταθώρι από τη Χαλκιδική. Είναι αρτυμένο με ρίγανη, η οποία το «μεταμορφώνει» σε καθαρόαιμο μεζέ για τσίπουρο (παραγωγός, τηλ. 23770 22 603). Πιο απαλή και μαλακιά γεύση έχει το λαδοτύρι της Λεσβιγάλ από τη Μυτιλήνη. Διατίθεται στα ΑΒ Βασιλόπουλος (Λεσβιγάλ, τηλ. 22530 51 134). Ξεχωριστό είναι και το σπάνιο λαδοτύρι Ζακύνθου (από το τυροκομείο Μπάστα), που νικά ακόμη και την κοπανιστή σε αψάδα και ωριμότητα. Είναι ίσως το πιο πικάντικο τυρί που παράγεται στη χώρα μας και σαφώς απευθύνεται σε λίγους. Φτιάχνεται από αιγοπρόβειο τυρί που «ψήνεται» ώσπου αποκτά μια υπερώριμη γεύση, με επίγευση που καίει τον ουρανίσκο. Ιδανικό για να συνοδεύσει τσίπουρο (Ευριπίδου 41, Αθήνα, τηλ. 210-32 17 238). Ακόμη, αξίζει να δοκιμάσετε: Λαδοτύρι Νάξου, Κουφόπουλου, στο Επίλεκτο (Θεμ. Σοφούλη 65 και Ελευθ. Βενιζέλου 90, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 93 57 323) και στον Κουφόπουλο (Εθν. Αντιστάσεως 18, Χαλάνδρι, τηλ. 210 68 37 758).
Keywords
Τυχαία Θέματα
Το λαδοτύρι προτιμά τα λευκά,