Σούσι με ρετσίνα

Αδιανόητος εκ πρώτης όψεως, ο συνδυασμός του «εθνικού κρασιού» μας με τις δημοφιλείς γεύσεις της γιαπωνέζικης κουζίνας, μας εξέπληξε ευχάριστα.

Η ιδέα ενός γευστικού παιχνιδιού αρμονίας σούσι με Ρετσίνα ήταν της οινοχόου Μαρίας Κατσούλη· την επαναλάμβανε εδώ και ένα χρόνο σε κάθε συνάντηση της ομάδας. Τελικά... ενδώσαμε. Παραγγείλαμε σούσι στο Nori (www.nori.gr, τηλ. 6947-201.254), που ειδικεύεται στη γιαπωνέζικη κουζίνα και κάνει ντελίβερι, παγώσαμε τις Ρετσίνες μας και ιδού τα αποτελέσματα. Το

αποτέλεσμα της δοκιμής δικαίωσε τη Μαρία. «Απέδειξε πως μια ποιοτική, φρέσκια Ρετσίνα έχει την ικανότητα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα σε γιαπωνέζικες γεύσεις», είπε με ικανοποίηση εκείνη. «Το μυστικό της αρμονίας κρύβεται στην παρουσία της ρητίνης, που, σε συνδυασμό με την οξύτητα του ίδιου του κρασιού, εξισορροπεί την ένταση υλικών όπως η σόγια, το γουασάμπι ή το τζίντζερ».

Ο Θοδωρής Λέλεκας, από την άλλη, έφτασε στη δοκιμή γεμάτος επιφυλάξεις. Το αποτέλεσμα τον εξέπληξε. «Ναι, η Ρετσίνα ταιριάζει με το σούσι. Ακριβώς επειδή είναι ένα κρασί φτιαγμένο για να συνοδεύει πολλές και ποικίλες γεύσεις», συμπέρανε, επισημαίνοντας βέβαια ότι οι Ρετσίνες που δοκιμάστηκαν δεν είναι... τυχαίες. Αντιπροσωπεύουν την αφρόκρεμα της νέας γενιάς του συγκεκριμένου κρασιού. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν υπόσχομαι ότι την επόμενη φορά που θα φάω σούσι θα ανοίξω μια Ρετσίνα», είπε. «Χαίρομαι ιδιαίτερα, όμως, που βρήκαμε (άλλον) έναν γευστικό συνδυασμό, και μάλιστα έναν τόσο ευφάνταστο και πρωτότυπο, γι’ αυτό το κρασί, που έχει ανάγκη την προσοχή και τη φροντίδα μας. Όχι για να μην εξαφανιστεί -αυτός ο κίνδυνος έχει ξεπεραστεί-, αλλά για να συνεχίσει να εξελίσσεται...»

«Γελάω όταν σκέφτομαι την έκπληξη κάποιων σνομπ. “Τι δουλειά έχει το χάι σούσι με την ταπεινή Ρετσίνα;” θα αναρωτηθούν», είπε με το χαρακτηριστικό του χιούμορ ο Σίμος Γεωργόπουλος. Αυστηρός αλλά και δίκαιος κριτής, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλοι οι συνδυασμοί δεν οδηγούσαν στα ίδια αποτελέσματα, αφού οι πιο νευρικές και όξινες Ρετσίνες, όπως η εκπληκτική βιολογική του Κτήματος Καμάρα-Κιουτσούκη και η βασισμένη στο Ασύρτικο του Γκίκα, έφερναν ένταση στο στόμα, ενισχύοντας παράλληλα την επίγευση του συνδυασμού, ενώ οι πιο ήπιες, όπως του Μυλωνά, του Παπαγιαννάκου και του Κεχρή, ηρεμούσαν το ταίριασμα σε βάρος όμως της γευστικής διάρκειας.

«Η Ρετσίνα και το σούσι μπορούν να είναι άσπονδοι εχθροί αλλά και καρδιακοί φίλοι, ανάλογα με τις περιστάσεις και τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους», ήταν το γενικό συμπέρασμα της Μαρίας Δήμου. «Η Ρετσίνα, όταν έχει έντονη οξύτητα, τονίζει ευχάριστα τη γεύση του ψαριού, αφήνοντας μια ανάλαφρη αίσθηση στο στόμα. Στην περίπτωση που το σούσι πλαισιώνεται από το ευωδιαστό τζίντζερ, αγκαλιάζει με το ιδιαίτερο άρωμά της τις εντάσεις του πιάτου. Γενικά, προτιμά το ψάρι και όχι τις γαρίδες, τα έντονα αρώματα και όχι τις ήπιες γεύσεις, και σίγουρα δεν φοβάται να δείξει τον κοσμοπολίτικο εαυτό της πλάι σε ένα πλατό με σούσι».

****

Ρητινίτης 2012 / Αμπελώνες Γκίκα / Ασύρτικο / Αλκοόλ: 12%

Η προσεκτική οινοποίηση, η ποιότητα του ρετσινιού και η παραμονή της με τις οινολάσπες είχαν ως αποτέλεσμα μια Ρετσίνα με έντονη προσωπικότητα και πολλά χαρίσματα: «τραγανή» οξύτητα, πλούσιο όγκο και καθαρά αρώματα φρούτων, που καθηλώνουν την ένταση του ρετσινιού. Μακρά επίγευση. Αγαπά τις έντονες γεύσεις, όπως το σασίμι, το σούσι, τα όστρακα, τα τηγανητά ψαράκια και κάθε αλμυρό ή καπνιστό μεζέ!

****

Δάκρυ του πεύκου / Οινοποιία Κεχρή / Ασύρτικο, Ροδίτης / Αλκοόλ: 12,5%

Μέσα από αυτή την ξανθο-πράσινη Ρετσίνα ξεπηδούν αρώματα εσπεριδοειδών, μαστίχας και βοτάνων, που «αγκαλιάζονται» τρυφερά από το άρωμα της ρητίνης. Στόμα με ευγενικό πλούτο και οξύτητα, η οποία εξισορροπείται άψογα από το αλκοόλ. Τονισμένη η παρουσία του ρετσι-νιού στον ουρανίσκο, με μακρά διάρκεια. Συνοδεύει αρωματικά πιάτα, μπαρμπουνάκια μαριναρισμένα ή τηγανητά, ψητό καλαμάρι και χταπόδι, γιαπωνέζικα maki, σαλάτες εμπλουτισμένες με φρούτα και κάσιους. Από το ίδιο οινοποιείο αξίζει να δοκιμάσετε και τη Ρετσίνα από Ξινόμαυρο «Σε φόντο ροζέ».

****

Ρετσίνα Καμάρα / Οινοποιείο Καμάρα / Ασύρτικο, Ροδίτης / Αλκοόλ: 12,5%

Ξανθοπράσινο χρώμα και έντονα αρώματα ανθέων, μέντας και κίτρου - με εκείνο της ρητίνης να παραμένει διακριτικό και φινετσάτο. Γεύση νόστιμη, με όγκο και αρκετή οξύτητα, που φλερτάρει με το άρωμα του ρετσινιού στην επίγευση. Αγαπά τα όξινα αρωματικά πιάτα, τα σούσι και νιγίρι, την τεμπούρα μικρών ψαριών, το γαύρο μαρινάτο, αλλά και το σαγανάκι και τις τυροκροκέτες.

***

Ρετσίνα Μεσογείων / Οινοποιείο Παπαγιαννάκου / Σαββατιανό / Αλκοόλ: 12%

Αχυροπράσινη, με φρουτώδη μύτη και καθαρό το άρωμα του ρετσινιού. Γεύση μαλακή, δροσερή και ισορροπημένη, με τη ρητίνη να συνδυάζεται αρμονικά με τα αρώματα φρούτων, αφήνοντας ένα όμορφο τελείωμα. Συνοδεύει τηγανητά και μαριναρισμένα ψαράκια, κοτομπουκιές με κάρι, χορτοκαλίτσουνα, κολοκυθάκια τηγανητά.

***

Ρετσίνα Αττικής / Αμπελώνες Βασιλείου / Σαββατιανό / Αλκοόλ: 12,5%

Κιτρινοπράσινο χρώμα. Τα αρώματα της ρητίνης κυριαρχούν, αφήνοντας σ’ εκείνα των φρούτων του σταφυλιού το ρόλο... κομπάρσου. Στόμα γεμάτο, με ζωηρή οξύτητα και με έντονο το άρωμα της ρητίνης. Πικάντικη αίσθηση στο τελείωμα. Ταιριάζει με λιπαρές και δυνατές γεύσεις, όπως διάφορα μεζεδάκια, μαριναρισμένο γαύρο, πένες με πέστο, κατσικίσια τυριά, αγκινάρες.

***

Ρητινίτης Νοbilis / Γαία Οινοποιητική / Σαββατιανό / Αλκοόλ: 12%

Χρώμα χρυσοκίτρινο. Τα αρώματα της ρητίνης μονοπωλούν τη μύτη, θυμίζοντας πευκοβελόνες, πράσινα βότανα και κορίανδρο. Στόμα ώριμο, αρκετά γεμάτο, με το ρετσίνι να κερδίζει στην επίγευση, αφήνοντας αίσθηση πράσινου πιπεριού. Αγαπά τα λαχανικά τεμπούρα, τις χορτόπιτες, τις ψητές πιπεριές, τα καπνιστά ψάρια, αλλά και τους μπουμπουριστούς χοχλιούς και τα λιπαρά αλλαντικά.

**

Ρετσίνα Μυλωνά / Οινοποιείο Μυλωνά / Σαββατιανό / Αλκοόλ: 12%

Αχυροπράσινο χρώμα και έντονα αρώματα λουλουδιών και εξωτικών φρούτων, με νότες ρητίνης. Στόμα δροσερό, απαλό και αρωματικό, με ιδιαίτερα αέρινη την παρουσία του ρετσινιού στον ουρανίσκο. Συνοδεύει γαρίδες και λαχανικά τεμπούρα, σούσι, καβούρι, πράσινες σαλάτες με προσθήκη φρούτων, μπαρμπουνάκια τηγανητά.

Αξιολόγηση

***** Εξαιρετικό / **** Ξεχωριστό / *** Πολύ καλό / ** Καλό / * Ικανοποιητικό

Τα κρασιά δοκίμασαν οι:

Μαρία Κατσούλη, οινοχόοςΜαρία Δήμου, οινοχόοςΣπύρος Ζουμπούλης, οινολόγοςΣτέλιος Λογοθέτης, οινολόγοςΣίμος Γεωργόπουλος, οινογράφοςΘοδωρής Λέλεκας, οινογράφος

Αμπελώνες Γκίκα, 210 66 34 595Οινοποιία Κεχρής, 2310 751 283Οινοποιείο Καμάρα, 2310 545 410Οινοποιείο Παπαγιαννάκου, 22990 25 206Κτήμα Βασιλείου, 210 66 27 686Γαία Οινοποιητική, 210 80 55 642-3Οινοποιείο Μυλωνά, 22990 68 156
Keywords
Τυχαία Θέματα