Όχι πια κέρατα

Μπορεί να μοιάζει παράξενο έως και αστείο, όμως υπάρχουν επιστήμονες αυτή τη στιγμή που σχεδιάζουν το πώς θα τροποποιήσουν γενετικά την πιο συνηθισμένη ράτσα αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στη Βρετανία, τις Χόλστιν, προκειμένου να μην βγάζουν κέρατα! Κι αυτό γιατί, όπως λένε, τα κέρατα εγκυμονούν κινδύνους και για τους κτηνοτρόφους και για τα ίδια τα ζώα, ενώ η διαδικασία για να αφαιρεθούν όταν τα ζώα είναι ακόμα μικρά έχει κόστος και είναι εξαιρετικά επίπονη για τις ίδιες τις αγελάδες. Για να το καταφέρουν θα χρησιμοποιήσουν προχωρημένες τεχνικές επεξεργασίας γονιδίων με τις οποίες θα εισάγουν στο

γονιδίωμα των αγελάδων DNA από άλλο είδος βοοειδών.

Κάτι ανάλογο έχει επιχειρήσει και ο καθηγητής Σκοτ Φάρενκρουγκ στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα, παίρνοντας DNA από το γονιδίωμα μιας άλλης ράτσας βοοειδών που δεν έχει κέρατα και εισάγοντάς το στα κύτταρα που θα ληφθούν από ταύρο ράτσας Χόλστιν, τον Ράντι. «Έχουμε ήδη τροποποιήσει εκατομμύρια κύτταρα. Στο επόμενο στάδιο θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία της κλωνοποίησης για να μετατρέψουμε κάποια από αυτά τα κύτταρα σε 40 έμβρυα και να τα εμφυτεύσουμε σε παρένθετες μητέρες.»

Κάθε ζώο που θα γεννηθεί θα είναι ένας κλώνος του Ράντι χωρίς όμως τα κέρατα, ενώ κάθε απόγονος αυτών θα είναι επίσης χωρίς κέρατα. Μέσα σε μια μόνο γενιά τα κέρατα θα εκλείψουν. Πρόκειται ίσως για την πιο γρήγορη και δραματική αλλαγή στην εμφάνιση των βοοειδών που έχει καταφέρει ποτέ η επιστήμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα