Ο σύλλογος των ιστορικών καφέ της Ευρώπης

Τι κοινό έχουν τα Χανιά, η Βουδαπέστη, το Παρίσι, η Μπρατισλάβα και η Βαρκελώνη;

Όποιον ντόπιο να ρωτήσεις στα Χανιά, έχει να διηγηθεί μια τουλάχιστον ιστορία από το καφέ «Κήπος», το οποίο λειτουργεί στο δημοτικό κήπο της πόλης από το 1870 και αποτελεί σήμερα το ιστορικότερο εν λειτουργία καφέ της Ελλάδας. Αυτή τη μοναδική αξία του θέλησε να κάνει γνωστή ο ιδιοκτήτης κ. Βασίλης Σταθάκης.

Με πολλή έρευνα και συνεχή ταξίδια στο εξωτερικό εδώ και ένα χρόνο κατάφερε μόλις προχθές να δημιουργήσει ένα σύλλογο του οποίου μέλη είναι όλα τα ιστορικά καφέ της Ευρώπης - περίπου 70 επιχειρήσεις σε 15 χώρες με την παλαιότερη να χρονολογείται από το 1686.

Σε μια γιορτή στη δροσιά του καταπράσινου κήπου, στις 9 Απριλίου, υπεγράφη το καταστατικό και συμφωνητικό για την ίδρυση του συλλόγου μεταξύ του κ. Σταθάκη και 14 ακόμη καφέ που είναι τα πιο δημοφιλή και αποτελούν τα πρώτα μέλη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ιδιοκτήτες και υπεύθυνοι από το cafe de l'Opera της Βαρκελώνης, το cafe Central και το New York cafe της Βουδαπέστης και από το γαλλικό Deux Magots του Παρισιού.

Στην είσοδο όλων των μελών - καφέ ήδη έχει τοποθετηθεί το ειδικό λογότυπο που σχεδιάστηκε στα Χανιά και φέρει δυο γλώσσες, την ελληνική και την αγγλική. Ο ανήσυχος Χανιώτης επιχειρηματίας αποδεικνύει πως η πρωτοβουλία δεν έχει τόπο ούτε σύνορα αλλά όραμα να μεγαλώσει και να κυκλώσει ολόκληρο τον κόσμο.

ΥΓ. Μαζί με την ιστορική αξία του καφέ «Κήπος», θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η απαράμιλλη νοστιμιά που έχουν οι βάφλες που σερβίρει στους επισκέπτες του για περισσότερο από δυο δεκαετίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρώπης,evropis