Κρασί Μύθος: Château Petrus

Το Merlot των 5.000 ευρώ.

Ο ενθουσιασμός μου, στην πρώτη μου επίσκεψη στο Château Petrus, θύμιζε το καρδιοχτύπι μου στο πρώτο ραντεβού. Όχι απλώς θα δοκίμαζα το πανάκριβο -και, φυσικά, άπιαστο για μένα- Petrus, αλλά αυτό θα γινόταν μέσα στο ίδιο του το σπίτι! Φτάνοντας στο Κτήμα, όμως, η πρώτη εντύπωση ήταν μάλλον απογοητευτική. Αν και περίμενα να δω έναν υπέροχο πύργο, όπως εκείνους των περισσότερων γαλλικών châteaux, αντίκρισα μια απλή αγροικία. Λιτό και το εσωτερικό της: η «φτωχική» αίθουσα υποδοχής με ένα μοναστηριακό τραπέζι και δύο, όλες κι όλες, καρέκλες, οι

παραδοσιακές τσιμεντένιες δεξαμενές. Είχα φανταστεί διαφορετικά τον βασιλιά στο θρόνο του... Τελικά, η επιβλητική φιγούρα της Madame Loubat, της πρώτης ιδιοκτήτριας του Petrus, σ’ ένα μεγάλο πορτρέτο της στον τοίχο με έκανε να σκεφτώ ψύχραιμα. Όταν έχεις να κάνεις με ένα τέτοιο κρασί, οι φιοριτούρες είναι περιττές.

Το «στοίχημα» της Madame Loubat

Μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, το Petrus ήταν ένα ταπεινό κρασί της περιοχής του Pomerol, στη δεξιά όχθη του Μπορντό. Η Madame Loubat έκανε τα πάντα, όμως, για να επιβάλει το κρασί της στην αγορά. Σκέφτηκε, λοιπόν, κάτι τολμηρό: να στείλει στη βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας μια μάγκνουμ φιάλη Petrus ως δώρο για τους αρραβώνες της πριγκίπισσας Ελισάβετ με τον Φίλιππο, με την ελπίδα να εξασφαλίσει και μια πρόσκληση στο γάμο. Όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Και η πολυπόθητη πρόσκληση έφτασε, και το άγνωστο μέχρι τότε Petrus μπήκε στα ποτήρια των προσκεκλημένων και άρχισε να συζητείται. Ήταν 1947. Το 1960, μετά το θάνατο της Madame Loubat, το Château περνάει στα χέρια του Jean-Pierre Moueix, ενός φιλόδοξου γαιοκτήμονα και εμπόρου κρασιών, και αρχίζει να γράφει νέα ιστορία. Με μόλις 110 στρέμματα γης φυτεμένα με Merlot (και μόλις 5 με Cabernet franc) δημιουργεί ένα από τα πιο ακριβά κρασιά στον κόσμο!

Πώς γίνεται αυτό; Κατ’ αρχάς, χάρη στο ιδιαίτερο terroir του, που είναι εντελώς διαφορετικό ακόμα από τους γείτονές του, τα Vieux Château Certain και La Fleur Petrus. Η διαφορά γίνεται έντονα αντιληπτή καθώς περπατάς στον «τενεκεδένιο» αμπελώνα και παίρνεις στο χέρι σου μια χούφτα χώμα μπλε αργίλου, τόσο συμπυκνωμένη που μοιάζει με μπετόν. Ο συνδυασμός της συγκεκριμένης σύστασης του εδάφους με το αμμοαργιλώδες υπέδαφος είναι τόσο σπάνιος -και καθοριστικός για το αμπέλι-, ώστε κάνει τη γεύση του Petrus μοναδική.

Ο τρύγος του ενός απογεύματος!

Κι έπειτα, υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας. Για την παραγωγή μόλις 4.000 κιβωτίων το χρόνο, 180 εξειδικευμένοι τρυγητές βρίσκονται υπ’ ατμόν για να τρυγήσουν, ει δυνατόν μόνο σε μία μέρα, τα σταφύλια τη στιγμή της μέγιστης ωρίμασής τους και μόνο τις απογευματινές ώρες (για να αποφευχθεί η πρωινή υγρασία). Έπειτα, υπάρχουν τα ολοκαίνουργια για κάθε τρύγο δρύινα βαρέλια και οι παραδοσιακές τσιμεντένιες δεξαμενές, με το πολύτιμο περιεχόμενό τους να δοκιμάζεται καθημερινά. Στόχος μιας «στρατιάς» οινοποιών που εργάζονται στο Petrus είναι να διατηρηθεί η φρεσκάδα του Merlot μέσα στη φιάλη. Γιατί, όπως λέει και ο σημερινός ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Christian Μoueix, «το κρασί είναι σαν τον άνθρωπο. Εάν χαθεί η φρεσκάδα του, δεν επιστρέφει»...

Στην Ελλάδα Petrus εισάγεται από την εταιρεία ΑΙΟΛΟΣ, 210 98 87 341 και 210 98 47 113. Οι τιµές διαφέρουν από χρονιά σε χρονιά. Ενδεικτικά αναφέρουµε:

2.400 € το 20081.720 € το 20072.700 € το 20064.870 € το 2005
Keywords
Αναζητήσεις
krasi cabernet franc
Τυχαία Θέματα
Κρασί Μύθος, Château Petrus,krasi mythos, Château Petrus