Αυτοψία στη «Δημοκρατία των Αγροτών»

Η αγορά που επισκεφτήκαμε το Σάββατο για τα απαραίτητα φρέσκα της εβδομάδας σίγουρα δεν θυμίζει καμία από τις υπαίθριες λαϊκές.

Αυτή είναι κλειστή, παντός καιρού, με βιολογικά οπωροκηπευτικά, τα οποία οι καλλιεργητές τακτοποιούν σε ξύλινους πάγκους και πωλούν χωρίς να τα «διαφημίζουν» με φωνές. Ενας χώρος πεντακάθαρος, χωρίς φλούδες να κολλάνε στις ρόδες των καροτσιών, με θέρμανση, θέσεις στάθμευσης και άλλη φιλοσοφία - θα δεις ζευγάρια που ψωνίζουν με τα παιδιά τους και μετά κάθονται για καφέ.

Το «Farmers Republic»

λειτουργεί στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου και πρόκειται για ένα κτίριο 1.200 τ.μ. που φιλοξενεί προς το παρόν 25 καλλιεργητές από τους γύρω δήμους. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και ένα παντοπωλείο με βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα. Ο υπεύθυνος Δημήτρης Κουτσολιούτσος, με το επίκαιρο σύνθημα «Χωρίς μεσάζοντες» επιχειρεί να στήσει μια εναλλακτική (;) αγορά.

Τι πληρώνουν - τι κερδίζουνΜε μια μεγάλη επένδυση ο επιχειρηματίας διαμόρφωσε το κτίριο, που ανήκε στην οικογενειακή επιχείρηση Folli Follie, κατά τα πρότυπα των κλειστών αγορών του εξωτερικού. Το περιβάλλον είναι φιλικό προς τον καταναλωτή, παρέχονται καλάθια για τις αγορές, λειτουργεί κουζίνα όπου μαγειρεύουν με προϊόντα της αγοράς και μπορείς να αγοράσεις φαγητό για το σπίτι. «Θέλαμε ο παραγωγός να μπορεί να αναδείξει το προϊόν του», επισημαίνει ο Δημήτρης.

Για τη «στρατολόγηση» των παραγωγών χρειάστηκε χρόνος, ώστε να ελέγξουν αν όντως τα προϊόντα έχουν βιολογικές πιστοποιήσεις. Ο Γιάννης Κουρτίδης, μάνατζερ των παραγωγών, εξηγεί πως οι προϋποθέσεις για να συμμετέχει κάποιος είναι να διαθέτει ταμειακή μηχανή και πιστοποιημένα προϊόντα. Ο παραγωγός οφείλει να πληρώνει το εισιτήριο εισόδου, 30 € τη φορά, ποσό διόλου ασήμαντο. Στις βιολογικές υπαίθριες αγορές δεν υπάρχει αντίστοιχο ημερήσιο ενοίκιο, ούτε μεσάζοντες, έτσι κι αλλιώς εδώ όμως τα κίνητρα είναι διαφορετικά. «Η τοποθεσία είναι στρατηγική και έχω την ευκαιρία να συστηθώ σε κόσμο που δεν πάει στις λαϊκές», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Κάκαρης, βιοκαλλιεργητής εδώ και 25 χρόνια στον Μαραθώνα. Μερικούς πάγκους πιο κάτω, ο Σπαρτιάτης παραγωγός Νίκος Γκολέμης ενδιαφέρεται για την προβολή της ταυτότητάς του μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα (είναι υπό κατασκευή) που θα επιτρέπει στον καταναλωτή να αγοράσει τα προϊόντα κάποιου παραγωγού από την άνεση του σπιτιού του.

«Εξυπηρετεί γιατί μένω κοντά»Τόσο για την αγορά όσο και για το παντοπωλείο, το πλεονέκτημα είναι σαφώς μεγαλύτερο όταν πρόκειται για κατοίκους των γύρω περιοχών. Συναντήσαμε ανθρώπους από τη Δροσιά, την Πεύκη, τον Αγιο Στέφανο, που έμειναν ικανοποιημένοι και δήλωσαν πρόθυμοι να επαναλάβουν την επίσκεψή τους. «Οι τιμές είναι φιλικές, όχι οικονομικότερες από μια λαϊκή αγορά, ωστόσο με εξυπηρετεί επειδή μένω κοντά», εξηγεί η Κατερίνα από την Πεύκη. Η Σαμπίν από τη Δροσιά, που ψωνίζει μόνο βιολογικά, θεωρεί πως τα περισσότερα προϊόντα είναι οικονομικότερα από τα μαγαζιά της γειτονιάς της και τη συμφέρει. Η φιλοσοφία του παντοπωλείου θέλει τους παραγωγούς να ορίζουν τις τιμές και το Farmers Republic, ως πάροχος (ή μεσάζοντας), να κερδίζει ένα ποσοστό, χαμηλότερο από αυτό που δουλεύουν τα καταστήματα· γι’ αυτόν το λόγο το προϊόν στο ράφι είναι φθηνότερο. Οι παραγωγοί που ήδη συμμετέχουν είναι ικανοποιημένοι έως τώρα, αν και θεωρούν πως η αγορά θα κριθεί σε βάθος χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τα νωπά, το βασικότερο πλεονέκτημα είναι η φρεσκάδα και πως δεν σπαταλήθηκε ούτε ένα ευρώ για την αγορά ψυγείου συντήρησης. Οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν τα κτήματά τους κοντά στην Αττική και αυτό τους επιτρέπει να κόβουν τα προϊόντα τους λίγες ώρες πριν τα διαθέσουν προς πώληση. Ο,τι μείνει είναι στην ευχέρεια του παραγωγού είτε να το κρατήσει για την επόμενη μέρα είτε να το παραχωρήσει στον Δήμο Διονύσου ή στην πρωτοβουλίαboroume.gr, με τους οποίους συνεργάζονται για προσφορά τροφίμων σε ιδρύματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυτοψία, Δημοκρατία, Αγροτών,aftopsia, dimokratia, agroton