14+1 διεθνή μετάλλια για τα ελληνικά λάδια

Θα «κουραστείτε» να διαβάζετε για τις σπουδαίες διεθνείς βραβεύσεις των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών. Διαβάστε όμως για να τους γνωρίσετε, να τους υποστηρίξετε αγοράζοντας το ελαιόλαδό τους. Πιστέψτε μας, δεν θα χάσετε!

Μια ακόμη διάκριση, για την Gaea, την βραβευμένη από τον Γαστρονόμο εταιρεία, που μάς έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στον πιο «απαιτητικό» διαγωνισμό, αυτόν της Νέας Υόρκης (ΝΥΙΟΟC New York

International Olive Oil Competition), το Gaea-Kalamata Extra Virgin Olive Oil απέσπασε χρυσό μετάλλιο. Συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο, αποκτώντας και έναν ακόμη επίζηλο τίτλο: του ελαιολάδου με τις περισσότερες βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Και έπεται συνέχεια: Ο διαγωνισμός ΒΙΟL που γίνεται κάθε χρόνο στην Ιταλία θεωρείται ο σημαντικότερος παγκοσμίως για τα βιολογικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα. Μάλιστα οι παραγωγοί λένε ότι και μόνο στον κατάλογο των διαγωνιζομένων να καταφέρεις να μπεις είναι ήδη σημαντικό. Είμαστε η δεύτερη χώρα σε συγκέντρωση μεταλλίων με πρώτη την Ιταλία. Δεδομένου ότι παίρνουν μέρος όλες οι χώρες του κόσμου, από τις ΗΠΑ και τη Χιλή, τα Βαλκάνια, τη Βόρειο Αφρική, τις Παραμεσόγειες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, η δεύτερη θέση είναι εξαιρετική. Αν μάλιστα πάρουμε υπόψη μας και το εμβαδόν κάθε χώρας τότε μπορούμε άνετα να πούμε ότι... ήρθαμε οιονεί πρώτοι.

Στον BIOL 2014 που έγινε στην Άντρια της Απουλίας (Νότιος Ιταλία) διακρίθηκαν 14 ελληνικά ελαιόλαδα. Από αυτά τα δύο τα έχει ήδη βραβεύσει ο Γαστρονόμος. Το πρώτο η «Ειρήνη» πήρε φέτος την ανώτατη διάκριση Extragold. Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τη δουλειά, την προσπάθεια και το μεράκι που βάζουν στην ελαιοκαλλιέργεια ο Νίκος και η Μύρτα Καλαμποκά, στο Πλωμάρι της Λέσβου, τους συγχαίρουμε από καρδιάς.

Δύο από τα ελαιόλαδα της Αgrovim, το «Ιλιάδα» και το «Ιλιάδα ΠΓΕ», δύο εξαιρετικά προϊόντα που «ταξιδεύουν» το μεσσηνιακό ελαιόλαδο σε όλον τον κόσμο, πήραν χρυσό μετάλλιο. Χρυσό μετάλλιο πήραν επίσης τα: «Terra Creta PDO» της εταιρείας Terra Creta (Κρήτη), «Kanakis» της Kanakis Ilias Partnership (Μεσσηνία), «Epikouros Demeter» της Epikouros Organic Products (Πελοπόνησος), «Αρμονικόν» της Sakellaropoulos Organic Farming (Πελοπόνησος).

Ασημένια μετάλλια πήραν τα ελαιόλαδα: «Eulogia of Sparta» της ομώνυμης εταιρείας (Σπάρτη), «Aegean Gold» της εταιρείας Ραφτέλη- Πρωτούλη Μαρία και Σια Ε.Ε. (Λέσβος), το «Οlvia» της ομώνυμης εταιρείας του Μιχάλη Τζωρτζή (Λέσβος), «Mani Bläuel» της εταιρείας Friedrich Bläuel & Co (Μάνη), «Epikouros Demeter» της εταιρείας Epikouros Organic Products (Πελοπόνησος), «Agourelaio» της εταιρείας Sakellaropoulos Organic Products (Πελοπόνησος), «Poe-tree» Premium της Inspirational Foods (Αττική).

Στον Γαστρονόμο, είμαστε περήφανοι για τους διακεκριμένους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς και είμαστε πάντα στο πλευρό τους κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι μας για να τους παρουσιάσουμε στο αναγνωστικό μας κοινό.

Keywords
Τυχαία Θέματα
14+1,