Ντολμαδάκια

09:56 28/3/2012 - Πηγή: Radicio

Ντολμαδάκια
Παραδοσιακά Κρητικά ντολμαδάκια, με υπέροχη αρωματική γέμιση και αμπελόφυλλα.
5.0 αστέρια από 5 σέφ

Προετοιμασία: 40 λεπτά | Μαγείρεμα: 40 λεπτά | Σύνολο: 1 ώρα και 20 λεπτά
Συνταγή για: 70 ντολμαδάκια περίπου

Διατροφικά στοιχεία για 1 ντολμαδάκι
Θερμίδες: 48 θερμίδες | Λιπαρά: 2 γρ.

Υλικά συνταγής:
Αμπελόφυλλα: 1 βάζο (450 γρ.) ή περίπου 70 τμχ. φρέσκα
Ρύζι: 500 γρ. (καρολίνα)
Ψιλοκομμένος μαϊντανός: 1 ματσάκι

Ψιλοκομμένο άνηθο: 3/4 ματσάκι
Ψιλοκομμένο δυόσμο: 1/2 ματσάκι
Ψιλοκομμένο μάραθο: 3- 4 κλαδάκια (προαιρετικό)
Ψιλοκομμένα πράσινα κρεμμυδάκια: 2 μέτρια
Ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι: 1 μέτριο
Τριμμένες ντομάτες: 3 μέτριες
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει
Ελαιόλαδο: 1/2 κούπα και 4 κουταλιές σούπας
Χυμό λεμονιού: από 1 λεμόνι
Νερό: 4 κούπες

Οδηγίες:
1. Πλένετε καλά τα αμπελόφυλλα. Αν είναι διατηρημένα τα χρησιμοποιήτε ως έχουν, αν είναι φρέσκα, τα ζεματάτε 2 - 3 λεπτά και τα ξεπλένετε με κρύο νερό.
2. Πλένετε και ψιλοκόβετε τα μυρωδικά. Τα χοντρά κοτσάνια τα απλώνετε στον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας (αυτό βοηθά να μην αρπάξουν τα ντολμαδάκια που ακουμπούν στον πάτο της κατσαρόλας και δίνει επιπλέον άρωμα).
3. Ανακατεύετε το ρύζι, τα αρωματικά, τις τριμμένες ντομάτες, το πράσινο και το ξερό κρεμμύδι, τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο και αλατοπίπερο (αλάτι περίπου 1 κουταλιά σούπας).
4. Παίρνετε ένα ένα τα αμπελόφυλλα και βάζετε περίπου 2 - 3 κουταλάκια τσαγιού γέμιση κοντά στο σημείο του κοτσανιού. Διπλώνετε από πάνω δεξιά και αριστερά το φύλλο και το τυλίγετε σε κύλινδρο. Βάζετε το ντολμαδάκι στην κατσαρόλα και συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Τα ντολμαδάκια μπαίνουν κοντά το ένα στο άλλο για να μην σκορπίσουν στο βράσιμο.
5. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά, προσθέτετε το χυμό λεμονιού, περιχύνετε με τη 1/2 κούπα ελαιόλαδο και ακουμπάτε ένα μεγάλο πιάτο πάνω από τα ντολμαδάκια (αυτό τα κρατά στη θέση τους κατά το βράσιμο και έτσι διατηρούν το σχήμα τους). Προσθέτετε το νερό και τα βάζετε στη φωτιά. Όταν πάρουν βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 35 - 40 λεπτά να μαλακώσει καλά το ρύζι. Προσέχετε μην πιούν πολύ γρήγορα το νερό τους, οπότε προσθέτετε κι άλλο.
6. Σερβίρετε τα ντολμαδάκια χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου, μαζί με γιαούρτι. Η ίδια γέμιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε λαχανοντολμάδες και κολοκυθοανθούς γεμιστούς.

Μαγειρεύτηκε στις 28 Μαρτίου 2012 από την Luise


Δείτε εδώ:Ντολμαδάκια γιαλαντζί Τα παραδοσιακά ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι από τις πολύ...Καλαμαράκια γεμιστά Νοστιμότατα καλαμαράκια, γεμιστά με ρύζι, ντομάτα και αρωματικά. Τέλεια...

Keywords
Αναζητήσεις
ντολμαδακια αμπελοφυλλα θερμιδες, σαρμαδακια...ροδολιβους
Τυχαία Θέματα
Ντολμαδάκια,ntolmadakia
  • Τελευταία Νέα Κατηγορίας Συνταγές