Ξενοδοχεία φαντάσματα!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΞενοδοχεία φαντάσματα!Τρίτη, Αύγουστος 25, 2015 - 18:01

Ξενοδοχεία-κοσμήματα στο κέντρο της Αθήνας, που άλλοτε έσφυζαν από ζωή, «θυσιάστηκαν» την τελευταία πενταετία στον βωμό της οικονομικής κρίσης, έσβησαν τους πολυελαίους στα πολυτελή λόμπι τους και η σημερινή εικόνα τους μαρτυρά ότι ο Ξένιος Ζευς δεν μένει πια εδώ.

Οι αριστοκρατικές σουίτες και τα κομψά δωμάτια ήταν πάντα γεμάτα, στα εστιατόρια και τα δημοφιλή καφέ έδινε το «παρών» η αθηναϊκή (και όχι μόνο) ελίτ, ενώ από τους χώρους υποδοχής περνούσαν καθημερινά

εκατοντάδες επισκέπτες. Οι ένδοξες στιγμές για πολλά από τα πιο φημισμένα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας τερματίστηκαν βίαια όταν οι απρόσκλητοι επισκέπτες, με τα ονόματα «χρέη» και «κρίση», τους χτύπησαν την πόρτα. Το 2012 το λουκέτο στο «Athens Imperial» με 550 κλίνες προκάλεσε σοκ στον τουριστικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Το πεντάστερο ξενοδοχείο, που είχε ανακαινιστεί το 2007 και αποτελούσε ένα από τα «διαμάντια» στη γενικώς υποβαθμισμένη περιοχή της Ομόνοιας, έπεσε θύμα της δεινής οικονομικής κατάστασης, κλείνοντας για πάντα τις πόρτες του στους επισκέπτες.

Εναν χρόνο νωρίτερα είχε βάλει«λουκέτο» και το φημισμένο ξενοδοχείο της οδού Σταδίου «Esperia Palace». Η τετράστερη επιχείρηση με τις 338 κλίνες λειτουργούσε από το 1963 και είχε ανακαινιστεί τρεις φορές, ενώ στα τραπέζια του εστιατόριου Αθήναιο στο ισόγειο του ξενοδοχείου είχαν δειπνήσει σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα της πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής. Η μείωση μισθωμάτων στην οποία αρνήθηκε να προχωρήσει το Ταμείο Νομικών που είναι ιδιοκτήτης του κτιρίου ανάγκασε τον ξενοδόχο Μάκη Καλλίγερο να το «σφραγίσει».

Το «City Plaza»

Σε ξενοδοχείο-φάντασμα μεταλλάχθηκε και το φημισμένο «City Plaza», με 239 κλίνες, στην πλατεία Βικτωρίας. Οι ιδιοκτήτες του είδαν την πελατεία τους να μειώνεται και υποχρεώθηκαν να το εγκαταλείψουν. Στη μακρά λίστα της ξενοδοχειακής κατάρρευσης που είδε η πρωτεύουσα περιλαμβάνεται και το θρυλικό ξενοδοχείο «La Mirage» στην πλατεία Ομονοίας, το οποίο παραμένει κλειστό εδώ και περίπου οκτώ χρόνια. Την ίδια τύχη είχε και το «Hotel King Jason» επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, που σφραγίστηκε το 2011.

Το πιο πρόσφατο λουκέτο (τον περασμένο Μάιο) ήταν στο φινετσάτο «Πεντελικόν» στην Κηφισιά. Τα «σύννεφα» στις σχέσεις υπαλλήλων - εργοδοσίας (Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βάρδη Α.Ε.) είχαν εμφανιστεί ήδη από το 2009, με οφειλές του ομογενούς από το Σίδνεϊ ιδιοκτήτη Χαράλαμπου Βάρδη σε ασφαλιστικά ταμεία, Εφορία, προμηθευτές και εργαζομένους. Τελικά ήρθε ο ξαφνικός θάνατος ενός ξενοδοχείου που για χρόνια αποτελούσε χώρο συνάντησης «μεγάλων» οικογενειών της Αθήνας. Η ανέγερση του νεοκλασικού κτιρίου άρχισε το 1924 και ολοκληρώθηκε το 1927 και επί δεκαετίες φιλοξένησε κορυφαίους πολιτικούς, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, βασιλείς και διάσημους καλλιτέχνες.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Keywords
Τυχαία Θέματα