Βρήκα τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού

COVER STORYΠαιδί-θαύμα πολεμά τον καρκίνο του μαστούΒρήκα τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστούΤετάρτη, Αύγουστος 31, 2016 - 15:21

Μία από τις πλέον θανατηφόρες μορφές καρκίνου του μαστού, ο τριπλά αρνητικός καρκίνος, όπως ονομάζεται, μπορεί να γίνει τρωτός στα φάρμακα, χάρη στην πρωτοπόρα σκέψη ενός εφήβου, ο οποίος βρήκε την πρωτεΐνη που, όταν ελεγχθεί, μπορεί να λειτουργήσει σαν αχίλλειος πτέρνα της ασθένειας.

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού, που αφορά περίπου το 15% των περιστατικών, δεν ανταποκρίνεται στα υπάρχοντα φάρμακα, επειδή δεν έχει υποδοχείς, σε αντίθεση με πολλά άλλα

είδη καρκίνου που τροφοδοτούνται από οιστρογόνα, προγεστερόνη ή αυξητικές ορμόνες, τις οποίες τα φάρμακα καταφέρνουν να μπλοκάρουν.

Επικίνδυνος όγκος

Ωστόσο οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει στην πράξη ότι κάποιες γυναίκες με τον τριπλό αρνητικό καρκίνο ανταποκρίνονταν πολύ καλά στη θεραπεία, ενώ άλλες εμφάνιζαν πολύ γρήγορη επιδείνωση.

Το πρόβλημα βρίσκεται στο κατά πόσο τα καρκινικά κύτταρα είναι διαφοροποιημένα ή όχι. Με τον χαρακτηρισμό «διαφοροποιημένα» περιγράφονται τα καρκινικά κύτταρα που δείχνουν σαν υγιή κύτταρα και έχουν την τάση να μεγαλώνουν και να πολλαπλασιάζονται αρκετά αργά, οπότε είναι λιγότερο επιθετικά. Οταν δεν είναι διαφοροποιημένα, επεκτείνονται γρήγορα και δημιουργούν πολύ επικίνδυνους όγκους.

Ο 16χρονος Κρτιν Νιθιγιάνταμ (μικρή φωτό πάνω) από το Σάρεϊ της Βρετανίας υποστηρίζει ότι έχει βρει τρόπο να μπερδεύει τα μη διαφοροποιημένα καρκινικά κύτταρα, ώστε να φέρονται σαν διαφοροποιημένα, μπλοκάροντας μια πρωτεΐνη τους που ονομάζεται ID4.

«Η πρωτεΐνη ID4 καταφέρνει να σταματά τα μη διαφοροποιημένα καρκινικά κύτταρα από το να γίνονται διαφοροποιημένα, οπότε πρέπει να την μπλοκάρεις για να μπορέσει ο καρκίνος να διαφοροποιηθεί.

Βρήκα έναν τρόπο να βάλω στη σίγαση τα γονίδια που παράγουν την ID4» δηλώνει ο νεαρός ερευνητής.

Επίσης διαπίστωσε ότι αυξάνοντας τη δραστηριότητα ενός γονιδίου που έχει κατασταλτική δράση στους όγκους, του PTEN, δίνεται η ευκαιρία στη χημειοθεραπεία να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά. Η θεραπευτική ιδέα του Νιθιγιάνταμ θα μπορούσε πιθανότατα να μεταφέρεται μέσα σε ένα νανοσωματίδιο που περιέχει RNA, το μόριο που μεταφέρει οδηγίες από το DNA. Το νανοσωματίδιο RNA θα κωδικοποιείται με τρόπο ώστε να προκαλεί τη σίγαση ή να εντατικοποιεί τη δραστηριότητα του γονιδίου.

Να σημειωθεί, τέλος, πως ο Νιθιγιάνταμ κατάφερε να φτάσει στην ανακάλυψή του δουλεύοντας στο εργαστήριο του σχολείου του.

Με ελάχιστα όργανα, στο εργαστήριο του σχολείου του

O Κρτιν (φωτό) μόλις στα 16 του, έχοντας στη διάθεσή του μόνο τα μέσα στο εργαστήριο του σχολείου του, κατάφερε κάτι που πολύ πιο έμπειροι και καλύτερα εξοπλισμένοι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει εδώ και χρόνια.

Ο έφηβος που πέρυσι κέρδισε στον διαγωνισμό «Google Science Fair» για τη δημιουργία εξέτασης για το Αλτσχάιμερ, που μπορεί να εντοπίσει τη νόσο 10 χρόνια πριν αυτή διαγνωστεί, φιλοδοξεί τώρα, όπως λέει, να μελετήσει τα αποτελέσματα της δράσης του γονιδίου ΡΤΕΝ που καταστέλλει τους όγκους «πιο λεπτομερώς», αλλά και να αναπτύξει ένα σύστημα που θα επιτρέψει στο γονίδιο να φτάσει στον στόχο του κάνοντας «τρωτό» τον καρκίνο.

Ο ινδικής καταγωγής μαθητής μετακόμισε με την οικογένειά του στη Βρετανία όταν ήταν μωρό και έχει ενταχθεί για τα καλά στον βρετανικό τρόπο ζωής. Παίζει σκουός στην ομάδα του Σάρεϊ, όπου ζει και είναι μέλος εθελοντικής διασωστικής ομάδας. Ο πατέρας του είναι σύμβουλος πληροφορικής και η μητέρα του βοηθός καθηγητή. Ο έφηβος ανέπτυξε έντονο ενδιαφέρον για την ιατρική έπειτα από επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε σε μικρή ηλικία και φιλοδοξεί να μπορέσει κι αυτός να γίνει σαν τους γιατρούς που θαύμασε, σπουδάζοντας την επιστήμη τους στο Χάρβαρντ ή στο Κέμπριτζ. Μάλιστα, η τρίμηνη παραμονή του στο σπίτι του μετά το κάταγμα του γοφού του ήταν αυτή που τον ώθησε να αρχίσει το ερευνητικό έργο του, που του έχει ήδη εξασφαλίσει ένα βραβείο από την Google.

Keywords
Τυχαία Θέματα