Το μικροτσίπ που αποκαλύπτει όλα τα μυστικά του εγκεφάλου

14:05 8/5/2013 - Πηγή: Espresso

Ενα νέο «όπλο» στη μάχη τους κατά της επιληψίας και της νόσου του Πάρκινσον έχουν στα χέρια τους πλέον οι επιστήμονες. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μικροτσίπ το οποίο φιλοδοξούν να τους αποκαλύψει τα μυστικά του εγκεφάλου, ανοίγοντάς τους τον δρόμο για τη δημιουργία νέων θεραπειών για τις δύο ασθένειες.

Το μικροτσίπ κατασκευάστηκε από οργανικά υλικά από Ιταλούς επιστήμονες και αποστολή του είναι να μελετά τους νευρώνες και να καταγράφει τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με τη δημοσίευση των ερευνητών στην επιθεώρηση «Nature Materials», το μικροτσίπ μπορεί να διεγείρει τη νευρωνική δραστηριότητα,

να την καθοδηγήσει κατά το δοκούν και να τη διαβάσει μέσω βιοσυμβατού εργαλείου που ονομάζεται οργανικός διαβιβαστής, διεγέρτης κυττάρων και αίσθησης (OCST).

«Το διάφανο οργανικό μικροτσίπ το οποίο τοποθετείται στα νευρωνικά δίκτυα χαρακτηρίζεται από την ικανότητα να διεγείρει και να καταγράφει ηλεκτρικά σήματα με την προοπτική να παραγάγει φως» εξηγεί ο Μικέλε Μουτσίνι, επικεφαλής του ινστιτούτου CNR-ISMN της Μπολόνια και συντονιστής όλης της έρευνας. «Επιπλέον, ως βιοσυμβατή η συσκευή OCST καταφέρνει να παραμείνει σε επαφή για μεγάλο χρονικό διάστημα με τους πρωτοταγείς νευρώνες χωρίς να τους προκαλεί βλάβη, καθιστώντας δυνατό να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας τους και να ρυθμίζουμε τη δραστηριότητά τους με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, σε σχέση πάντα με τις υπάρχουσες τεχνολογίες» συμπληρώνει.

Η εφαρμογή αυτού του εργαλείου παρέχει πολλά πλεονεκτήματα, διαβεβαιώνουν οι ερευνητές. Η ανάπτυξή του θα επιτρέψει τη μελέτη κι άλλων τύπων νευρώνων και κυττάρων, δίνοντας την ευκαιρία να γίνουν σημαντικά βήματα για τον προσδιορισμό της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, συμπληρώνουν. Οπως μάλιστα ευελπιστούν, στο μέλλον η ικανότητα της αλληλεπίδρασης μεταξύ των νευρικών κυττάρων και της συσκευής μπορεί να έχει εφαρμογές ακόμα και στην αναγέννηση του περιφερικού νευρικού ιστού που έχει πληγεί από τραυματικά περιστατικά. Αρα να δώσει προοπτικές σε άτομα που είναι καθηλωμένα σε αναπηρικό καρότσι να αποκτήσουν κινητικότητα. Παράλληλα, μπορεί να προσφέρει ακόμα και θεραπείες σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον, ενώ θα μπορεί να κάνει έγκαιρη διάγνωση επιληπτικών κρίσεων.

ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα