Ερωτες, πάθη και συνωμοσίες στα «ένδοξα Παρίσια»

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕρωτες, πάθη και συνωμοσίες στα «ένδοξα Παρίσια»Σάββατο, Νοέμβριος 29, 2014 - 16:30

Αρρηκτα συνδεδεμένο με κορυφαίες στιγμές της ελληνικής Ιστορίας είναι το Παρίσι, που βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα στο ανακαινισμένο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στον ΟΟΣΑ, κοντά στα Ηλύσια Πεδία.

Η γαλλική πρωτεύουσα ενέπνευσε πλήθος από τίτλους, πρωτοσέλιδα σχόλια και παραπολιτικά -

με κορυφαίο αυτό με τη φάβα Σαντορίνης, στην οποία εφόρμησε με το πιρούνι του ένα πεινασμένο μέλος των τροϊκανών σε διάλειμμα των συνομιλιών. Ομως, αν γυρίσει κανείς πίσω το ρολόι της Ιστορίας, δεν θα βαρεθεί να ακούει και να διαβάζει: δολοφονικές απόπειρες κατά Ελλήνων πρωθυπουργών, γάμοι - σκάνδαλα κορυφαίων υπουργών, τόπος εξορίας Ελλήνων ηγετών και διανοουμένων, τόπος ανάδειξης μεγάλων ταλέντων και κορυφαίων διακρίσεων.

Στο Παρίσι έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ελευθερίου Βενιζέλου, στο Παρίσι γεννήθηκε ο έρωτας του Αριστοτέλη Ωνάση και της Μαρίας Κάλλας, όπως και του Ζυλ Ντασσέν με τη Μελίνα Μερκούρη, στο Παρίσι εορτάστηκαν τα επινίκια του οσκαρικού «Ποτέ την Κυριακή» για τη σύνθεση του Μάνου Χατζιδάκι. Το Παρίσι είχε ως ορμητήριο ο Νίκος Καζαντζάκης μέχρι να αγοράσει το περίφημο σπίτι του στην Αντίμπ, το οποίο πουλήθηκε πρόσφατα. Από το Παρίσι αναχώρησε με αεροπλάνο που του παραχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος Ζισκάρ ντε Εστέν για την Ελλάδα το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στο Παρίσι έμεινε εξόριστη η ελληνική πολιτική διανόηση: Κορνήλιος Καστοριάδης, Νίκος Πουλαντζάς, Μίκης Θεοδωράκης, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Θόδωρος Πάγκαλος κ.ά. Στο Παρίσι έγιναν οι διαπραγματεύσεις του στενού συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου, Λούβαρη, με εκπροσώπους της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας Ντασσώ για την προμήθεια του αιώνα (αεροπλάνα Μιράζ). Εκεί έγινε ο προκλητικά χλιδάτος γάμος του Ακη Τσοχατζόπουλου και της Βίκυς Σταμάτη.

Η γαλλική πρωτεύουσα θεωρείται η πόλη του έρωτα και του φωτός, ωστόσο έχει εμπνεύσει -ως φαίνεται- τα πάντα: συνωμοσίες, έρωτες, ίντριγκες, σκάνδαλα, μεταπολιτεύσεις, βιβλία, σκέψεις, σχέσεις, διαπλοκές.


Η «Espresso» εστιάζει σήμερα σε ορισμένες από αυτές:

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου έγινε στις 30 Ιουλίου 1920. Δύο Ελληνες αξιωματικοί, ο ένας από το Αιτωλικό και ο άλλος από την Κορινθία, οι περιώνυμοι Τσερέπης και Κυριάκης τον πυροβόλησαν ενώ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για τη Μασσαλία (σιδηροδρομικώς) δέκα φορές από κοντινή απόσταση, αλλά αστόχησαν. Του κατάφεραν επιπόλαια τραύματα στον αριστερό βραχίονα και στο δεξί πλευρό. Οταν αργότερα, μετά τη σύλληψή τους ρωτήθηκαν γιατί το έκαναν, έδωσαν την εξής απάντηση: «Το κάναμε για να αποδώσουμε ελευθερία στην πατρίδα μας. Θυσίαζε τα συμφέροντα της Ελλάδας». Πενήντα τέσσερα χρόνια αργότερα ένας άλλος Ελληνας ηγέτης συνέδεσε το Παρίσι με μια σημαντική στιγμή της ελληνικής Ιστορίας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αυτοεξορίστηκε στη γαλλική πρωτεύουσα μαζί με τη σύζυγό του Αμαλία το 1963, όταν απογοητευμένος από την ελληνική πολιτική ζωή ταξίδεψε λάθρα προς τα εκεί με το ψευδώνυμο «Τριανταφυλλίδης».

Συνεντεύξεις

Παρέμεινε εκεί, σε ένα λιτό σπίτι στην οδό Μορμορανσί, για έντεκα ολόκληρα χρόνια και άλλαξε την οπτική του για τα πράγματα. Διάβαζε αρχαίους Ελληνες συγγραφείς, έδινε συνεντεύξεις στις εφημερίδες «Le Monde» και «Le Figaro», συναντούσε τον Ντ' Εστέν και έκανε μεγάλους περιπάτους στο δάσος της Βουλώνης. Κάθε μήνα άνθρωπός του πήγαινε στο αεροδρόμιο και παραλάμβανε το πακέτο που του έστελνε ο προσωπικός φίλος του, ο εστιάτορας Αντωνόπουλος από τη Γλυφάδα. Αυτό περιείχε φρέσκο ψάρι, χόρτα, φέτα και ένα σημείωμα που έγραφε: «Η αχαριστία υποχωρεί, η νοσταλγία μεγαλώνει, σύντομα θα είσαι και πάλι κοντά μας». Γείτονάς του ήταν ο τότε Γάλλος πρόεδρος Ντ' Εστέν. Μάλιστα όταν έφτασε η ώρα της επιστροφής του, του δάνεισε το προσωπικό αεροπλάνο του για να γυρίσει στην Ελλάδα, επειδή διαφορετικά θα έπρεπε να περιμένει την επομένη το αεροπλάνο της γραμμής.

Στο Παρίσι άφησε την τελευταία πνοή του (τον Μάρτιο του 1975) και ο Αριστοτέλης Ωνάσης σε νοσοκομείο, έχοντας χάσει την όρασή του. Το Παρίσι δεν έχει συνδεθεί όμως μόνο με μεγάλες στιγμές της ελληνικής Ιστορίας. Εχει συνδεθεί και με μελανές σελίδες της νεότερης Ιστορίας. Συζητείται μέχρι σήμερα ο χλιδάτος γάμος του Ακη Τσοχατζόπουλου και της Βίκυς Σταμάτη στις 12 Ιουλίου του 2004, αμέσως μετά την εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ και την παράδοση της εξουσίας στον Κώστα Καραμανλή. Ο γάμος-πρόκληση έγινε στον ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου ένα βροχερό μεσημέρι, χοροστατούντος του μητροπολίτη Παρισίων Εμμανουήλ. Το ζευγάρι έφτασε στον ναό μέσα σε μια πολυτελή μπλε Τζάγκουαρ και ο γάμος έγινε σε κλειστό κύκλο. Η δεξίωση δόθηκε στο πανάκριβο ξενοδοχείο «Four Seasons». Koυμπάρος ήταν ο Γάλλος πολιτικός μηχανικός Μισέλ Καντάς.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την παράταση του μνημονίου στο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στον ΟΟΣΑ, με πρωταγωνιστές τον Γκίκα Χαρδούβελη από τη μια και τον Ινδό Ρίσι Γκογιάλ από την άλλη, είναι από τις πιο μπανάλ στιγμές στην άρρηκτη σχέση της ελληνικής Ιστορίας με τη γαλλική πρωτεύουσα. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση: κάθε εποχή έχει και τις ηγεσίες που της αξίζουν....

Keywords
ερωτες, ερωτες, μικης θεοδωρακης, θεοδωρος παγκαλος, le monde, four seasons, τροικα, οοσα, πιρούνι, βενιζελος, ωναση, ζισκάρ, ελλαδα, παπανδρεου, τσοχατζοπουλος, espresso, monde, figaro, ωνάσης, ΠΑΣΟΚ, μπλε, μνημονιο, βιβλια, εφημεριδες, αλλαγη ωρας, βασιλικος γαμος, συλληψεις, Καλή Χρονιά, ελευθερια ελευθεριου, ακης τσοχατζοπουλος, βικυ σταματη, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, ζισκαρ ντ εστεν, παραπολιτικα, ωνάσης, αχαριστια, γαμος, ηγετης, ηττα, οοσα, πρωτοσελιδα, φαβα, ωρα, αεροπλανο, αεροδρομιο, αιτωλικο, αμαλια, ανθρωπος, αριστοτελης, γειτονας, γλυφαδα, δασος, δοθηκε, εγινε, ελευθερια, εμμανουηλ, εβδομαδα, εποχη, επρεπε, ζωη, ζισκάρ, ηλυσια πεδια, ηλυσια, θεοδωρακης, καζαντζακης, καστοριαδης, κτιριο, λιτο, μητσοτακης, μηχανικος, μπλε, νοεμβριος, ξενοδοχειο, παντα, οραση, παγκαλος, παρισι, πεδια, πηγαινε, πιρούνι, πνοη, πρωταγωνιστες, ρολοι, σελιδες, συζυγο, συντομα, συλληψη, σκεψεις, σπιτι, σχολια, φαβα σαντορινης, φετα, κωνσταντινος, γκικα, κλειστο, νοσοκομειο, πακετο, ψαρι, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα