Το hi-tech «λεξικό» της ουράς

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο hi-tech «λεξικό» της ουράςΠέμπτη, Οκτώβριος 8, 2015 - 13:28

Το γκάτζετ για σκύλους, που φέρει την υπογραφή και ενός Ελληνα, «μεταφράζει» τα συναισθήματα του ζώου

Θυμίζει βραχιόλι ουράς, αλλά δεν πρόκειται απλώς για ακόμα ένα αξεσουάρ για όσους θέλουν fashion πινελιές στην εμφάνιση που έχει το κατοικίδιό τους.

Το νέο γκάτζετ, που φέρει την υπογραφή και ενός Ελληνα και φοριέται στην άκρως «εκφραστική» ουρά του σκύλου, έχει στόχο να διαβάσει

τη «γλώσσα» της και να μετατρέψει σε λέξεις τα αισθήματα του ζώου προκειμένου να τα αποκαλύψει στο αφεντικό του.

Το TailTalk, όπως λέγεται, είναι στην ουσία ένας «μεταφραστής ουράς» που λειτουργεί όπως τα βραχιολάκια επιδόσεων που φορούν όσοι γυμνάζονται, αφού μετράει τόσο τις κινήσεις όσο και την ταχύτητα της ουράς. Για παράδειγμα, όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του γκάτζετ, η καταγραφή του αριστερόστροφου κουνήματος της ουράς ερμηνεύεται ως έκφραση αρνητικών αισθημάτων, όπως ο θυμός ή επιθετικότητα. Αντίθετα, το δεξιόστροφο κούνημα δείχνει χαρά ή ενθουσιασμό.

Επειδή όμως οι σκύλοι είναι συνήθως υπερκινητικοί, οι άνθρωποι δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν την εναλλαγή στις κινήσεις της ουράς, οπότε το γκάτζετ, που κοστίζει 90 δολάρια (80 ευρώ), αναλαμβάνει να κάνει για λογαριασμό τους αυτή τη δουλειά.
«Βασικά συνδυάζει έναν μετρητή επιτάχυνσης κι ένα γυροσκόπιο» εξηγεί ο Μάικ Καρπ, συνιδρυτής μαζί με τον Ελληνα Γιάννη Τσάμπαλη της εταιρίας DogSTar Life που το κατασκεύασε, «αξιοποιώντας την έρευνα που έχει γίνει τα τελευταία δύο με τρία χρόνια στην ερμηνεία των κινήσεων και τη μετάφρασή τους σε αίσθημα».

Το TailTalk, αφού συγκεντρώνει τα δεδομένα από την ουρά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, τα στέλνει στην ειδική εφαρμογή για iOS και Android μέσω Bluetooth και το αφεντικό παίρνει σε μορφή διαγράμματος την ημερήσια διακύμανση της ψυχολογίας του σκύλου. Με αυτόν τον τρόπο τα αφεντικά μπορούν να καταλάβουν, βάσει του διαγράμματος, πώς επηρέασε το ζώο μια βόλτα ή μια τιμωρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα