Το φορτηγό που πηγαίνει και μόνο του!

17:26 7/7/2014 - Πηγή: Espresso
ΚΟΣΜΟΣΤο φορτηγό που πηγαίνει και μόνο του!Δευτέρα, Ιούλιος 7, 2014 - 17:21

Την ίδια στιγμή που η Google βρίσκεται μία ανάσα πριν από την κυκλοφορία των πρώτων αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων της αγοράς, η Mercedes ετοιμάζει κάτι ακόμα μεγαλύτερο. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε το πρώτο φορτηγό με σύστημα αυτόματης οδήγησης, που, όπως εκτιμά, θα κάνει την εμφάνισή του στους αυτοκινητοδρόμους της Ευρώπης σε 15 χρόνια.

Το Future

Truck 2025, όπως ονομάστηκε το πρωτότυπο που παρουσιάστηκε σε γερμανικό αυτοκινητόδρομο, αποτελεί ακόμα ένα μεγάλο βήμα στην ανάπτυξη αυτοοδηγούμενων οχημάτων. Στη διάρκεια της δοκιμής ο οδηγός του Χανς Λουφτ έπαιζε προκλητικά με το iPad του ενώ βρισκόταν πίσω από το τιμόνι τού βάρους 40 τόνων φορτηγού που κινούνταν σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, υπό το επιδοκιμαστικό βλέμμα του διευθύνοντος συμβούλου της Daimler Trucks Βόλφγκανγκ Μπέρνχαρντ.

Είναι εξοπλισμένο με αεροδυναμικά πτερύγια και ραντάρ που σκανάρει τον δρόμο σε ακτίνα 250 μέτρων εμπρός, προκειμένου να εντοπίζει άλλα διερχόμενα αυτοκίνητα και να παραμένει στη λωρίδα του διατηρώντας την ταχύτητα που έχει θέσει ο οδηγός. Παράλληλα, το πρωτότυπο όχημα κάνει χρήση όλων των υπόλοιπων διαθέσιμων τεχνολογιών που υπάρχουν στα υπάρχοντα μοντέλα, όπως το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος και ελέγχου σταθερότητας.

Ξεκούραστα

Μόλις ο οδηγός ενεργοποιήσει το σύστημα αυτόματης οδήγησης, το κάθισμά του μετατρέπεται σε πολυθρόνα, επιτρέποντας πιο ξεκούραστη οδήγηση και πιθανόν αυξάνοντας το όριο επιτρεπόμενων ωρών οδήγησης την ημέρα που ισχύει σήμερα για τους επαγγελματίες οδηγούς φορτηγών. Ο οδηγός χρειάζεται να παρέμβει χειροκίνητα στη διαδικασία οδήγησης μόνο όταν θελήσει να προσπεράσει ή να αλλάξει λωρίδα. Την υπόλοιπη ώρα μπορεί ακόμα και να ασχοληθεί με γραφειοκρατικές δουλειές.

«Η αυτόνομη οδήγηση θα φέρει την επανάσταση στις οδικές μεταφορές φορτίων. Στοχεύουμε να γίνουμε οι πρώτοι κατασκευαστές σε αυτήν την αγορά του μέλλοντος» δήλωσε ο Μπέρνχαρντ, εκφράζοντας τη σιγουριά του ότι η εταιρία θα καταφέρει να ξεπεράσει τα όποια νομικά εμπόδια για την κυκλοφορία των φορτηγών του μέλλοντος στους δρόμους.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα