H πίκρα από το διπλό λουκέτο στη ζάχαρη

16:52 7/7/2014 - Πηγή: Espresso
ΠΟΛΙΤΙΚΗH πίκρα από το διπλό λουκέτο στη ζάχαρηΔευτέρα, Ιούλιος 7, 2014 - 16:48

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη θα επιδιώξουν οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) Α.Ε. σε Ορεστιάδα και Ξάνθη, μετά την απόφαση αναστολής λειτουργίας των δύο εργοστασίων. Στην απόφαση κατέληξαν έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ορεστιάδα με τη συμμετοχή

εκπροσώπων διαφόρων φορέων αλλά και την παρουσία των υφυπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρου Δερμετζόγλου, Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου και του βουλευτή Εβρου Μαρίνου Ουζουνίδη, ενώ παρέστη εκπρόσωπος του υφυπουργού Εξωτερικών Κυριάκου Γεροντόπουλου, ο οποίος απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
«Η κυβέρνηση αποφεύγει να ασχοληθεί με το θέμα, φαίνεται δεν έχει δει τον χάρτη των ευρωεκλογών και ειδικά της Θράκης» δήλωσε χαρακτηριστικά μετά το τέλος της σύσκεψης ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην ΕΒΖ Πέτρος Χαστανίδης. Οπως εξήγησε, αποφασίστηκε να συσταθεί μια επιτροπή που θα επιδιώξει να συναντηθεί άμεσα με τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό Οικονομικών, καθώς «με το κλείσιμο των εργοστασίων που γίνεται ελαφρά την καρδία η περιοχή απαξιώνεται». Σύμφωνα με τον κ. Χαστανίδη, θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συζήτησης προτού οι εργαζόμενοι αποφασίσουν να κατέβουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Το ζαχαρουργείο της Ν. Ορεστιάδας, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της ΕΒΖ, είναι το νεότερο και το πιο σύγχρονο εργοστάσιο της εταιρίας. Κατασκευάστηκε το 1974 σε ιδιόκτητο γήπεδο έκτασης 726 στρεμμάτων και πρωτολειτούργησε το 1975 με δυναμικότητα 3.000 τόνους τεύτλα την ημέρα. Το 1995 αυξήθηκε η δυναμικότητα κατεργασίας τεύτλων στους 5.400 τόνους/24ωρο, με δυνατότητα παραγωγής σε ζάχαρη έως και 70.000 τόνους/έτος και επεξεργάζεται τεύτλα του νομού Εβρου ή Ροδόπης. Η μονάδα της Ξάνθης, όπως επίσης διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της ΕΒΖ, λειτούργησε ως ζαχαρουργείο για τελευταία χρονιά το 2006, χρονιά κατά την οποία η ΕΒΖ απέσυρε το 50,01% της ποσόστωσης. Λειτουργεί πλέον ως μονάδα αποθήκευσης ζάχαρης και συσκευασίας. «Ο κτιριακός εξοπλισμός καθώς και μεγάλο τμήμα του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού παραμένει σε αδράνεια προκειμένου να αξιοποιηθεί σε άλλη δραστηριότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα