Τι άλλο ψάχνουν στα Αντικύθηρα

ΡΕΠΟΡΤΑΖΝέα υποβρύχια έρευνα των επιστημόνων για την τρισδιάστατη απεικόνιση του ναυαγίουΤι άλλο ψάχνουν στα ΑντικύθηραΔευτέρα, Ιούνιος 22, 2015 - 19:02

Σαν την... παλάμη του χεριού τους γνωρίζουν πλέον οι αρχαιολόγοι το ναυάγιο των Αντικυθήρων! Στο σημείο πραγματοποιήθηκε νέα υποβρύχια έρευνα, η οποία άφησε πολλές υποσχέσεις για την ανασκαφή που αναμένεται τέλη Αυγούστου.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΣΤΑΘΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

Οι επιστήμονες έχουν ακριβή χάρτη του χώρου και ενδιαφέροντες στόχους, όπου θα επικεντρωθεί η ανασκαφική έρευνα.

Η τελευταία φάση του προγράμματος «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» και συγκεκριμένα η ψηφιακή υποβρύχια αποτύπωση και τρισδιάστατη απεικόνιση ακριβείας διήρκεσε από τις 9 έως τις 16 Ιουνίου. Οι αρχαιολόγοι και οι τεχνικοί της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, με επιστημονικά υπεύθυνο τον δρα Θεοτόκη Θεοδούλου, καθώς και οι επιστήμονες του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, με επικεφαλής τον δρα Μπρένταν Φόλεϊ, έριξαν στη θάλασσα των Αντικυθήρων ειδικά εξοπλισμένα υποβρύχια ρομπότ που σάρωσαν σπιθαμή προς σπιθαμή τον χώρο του ναυαγίου με στερεοσκοπικές κάμερες και ανιχνευτές μετάλλων. Η αποτύπωση έγινε από ομάδα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ με τη χρήση του αυτόνομου υποβρύχιου οχήματος Sirius!

Το έργο της ομάδας ήταν να ολοκληρωθεί η φωτομωσαϊκή χαρτογράφηση, που είχε ξεκινήσει σε προηγούμενες αποστολές, καθώς και να επεκταθεί σε μεγαλύτερη περιοχή του βυθού (έκτασης 350 επί 45 μέτρα), ώστε να καλύψει πλήρως τον χώρο του ναυαγίου. Τα ρομπότ κατέγραψαν 179.520 εικόνες με ακρίβεια δύο χιλιοστών, οι οποίες ενσωματώθηκαν στον τρισδιάστατο ψηφιακό χάρτη που έχουν «χτίσει» οι επιστήμονες. Στον ίδιο χάρτη ενσωματώθηκαν και τα σημεία όπου «χτύπησαν» οι ανιχνευτές μετάλλων. Αρα, οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν ακριβώς τα σημεία όπου πρέπει να κάνουν τις ανασκαφικές τομές ώστε να βρουν μεταλλικά αντικείμενα.

Αγαλμα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», η έρευνα έχει δώσει ενδιαφέροντες ανασκαφικούς στόχους και ένας επιπλέον λόγος αισιοδοξίας είναι το εντυπωσιακό χάλκινο δόρυ, μήκους 2,20 μέτρων, που ανασύρθηκε τον Οκτώβριο και υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιου άγνωστου μαρμάρινου ή χάλκινου αγάλματος. Οι υποβρύχιες ανασκαφές αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Η έρευνα διεξάγεται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, με επικεφαλής τη δρα Αγγελική Σίμωσι, και σε συνεργασία με το Woods Hole Institution και το αυστραλιανό κέντρο θαλάσσιας ρομποτικής του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη».

Keywords
Τυχαία Θέματα