«Θεραπεύουν» την παράλυση

18:02 7/3/2016 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Θεραπεύουν» την παράλυσηΔευτέρα, Μάρτιος 7, 2016 - 18:01

Παράλυτους ασθενείς, εξαιτίας τραύματος στη σπονδυλική στήλη, από κάθε γωνιά του κόσμου αναζητεί ομάδα γιατρών στην Πολωνία, προκειμένου να εφαρμόσει τεχνική αποκατάστασης που βοήθησε ήδη έναν ασθενή όχι μόνο να ανακτήσει τον έλεγχο του σώματός του, αλλά να οδηγήσει ακόμα και τρίκυκλο.

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Το 2014 χειρουργοί από την Πολωνία είχαν ανακοινώσει ότι είχαν καταφέρει να αντιστρέψουν την παράλυση του ασθενούς Ντάρεκ Φίντιακα με τη βοήθεια επαναστατικής τεχνικής με τη λήψη κυττάρων από

τη μύτη του, για την επιδιόρθωση της σπονδυλικής στήλης του.

Ο πρώην πυροσβέστης άρχισε σταδιακά να ανακτά τον έλεγχο των μυών του κάτω από το σημείο του τραυματισμού του, καταφέρνοντας ακόμα και να οδηγήσει ειδικά προσαρμοσμένο τρίκυκλο.

Το ίδιο ιατρικό team αναζητά τώρα ακόμη δύο παράλυτους ασθενείς με ασυνήθιστο τύπο τραυματισμού, όπου η σπονδυλική στήλη έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

«Αν μπορούμε να γεφυρώσουμε το κενό μεταξύ δυο σπονδύλων, τότε δεν θα υπάρχει αμφιβολία ότι η τεχνική μας είναι αποτελεσματική.

Αν επιτύχουμε, τότε θα έχουμε βρει θεραπεία για την παράλυση» εξήγησε ο επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου Pawel Tabakow, επισημαίνοντας ότι μετά θα μπορούν να βοηθήσουν και ασθενείς με πιο κοινούς τύπους τραυματισμού, που έχουν προκληθεί από ατύχημα. Το Wroclaw Walk Again Project, όπως ονομάζεται το εγχείρημα των Πολωνών επιστημόνων, θα διεξαχθεί στην Πολωνία, ωστόσο μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε αυτό άτομα από όλο τον κόσμο, ηλικίας 16-65 ετών, μέσω της ιστοσελίδας https://walk-again-project.org/#/en, από αύριο κιόλας.

Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής είναι οι ασθενείς να μην έχουν αίσθηση ή εκούσια μυϊκή λειτουργία κάτω από τον τραυματισμό και να είναι προετοιμασμένοι να μείνουν στη χώρα για τρία χρόνια.

Οι χειρουργοί

Η θεραπεία, που θα είναι δωρεάν, θα περιλαμβάνει εκτεταμένη φυσιοθεραπεία πριν και κυρίως μετά τη μεταμόσχευση.

Στην πρώτη επέμβαση οι χειρουργοί θα αφαιρέσουν τον έναν εκ των δύο οσφρητικών βολβών, οι οποίοι περιέχουν έναν τύπο κυττάρων που ονομάζονται οσφρητικά ενθυλακωμένα κύτταρα.

Αυτά επιτρέπουν τις νευρικές ίνες του οσφρητικού συστήματος να ανανεώνονται διαρκώς. Στη δεύτερη επέμβαση οι χειρουργοί θα τα εγχύσουν γύρω από το τραύμα, ελπίζοντας ότι θα βοηθήσουν και στην αναγέννηση του νευρικού ιστού της σπονδυλικής στήλης, επιδιορθώνοντας τη βλάβη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θεραπεύουν,therapevoun