«Εφυγε» ο μετρ των χρωμάτων

16:49 7/3/2016 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Εφυγε» ο μετρ των χρωμάτωνΔευτέρα, Μάρτιος 7, 2016 - 16:49

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο Παναγιώτης Τέτσης, ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους της Ελλάδας

Στον καμβά του ύμνησε όσο κανείς άλλος το ελληνικό φως. «Αλχημιστής των χρωμάτων», όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν, και ακάματος εργάτης της τέχνης, ο Παναγιώτης Τέτσης, που έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή το βράδυ, σε ηλικία 91 ετών, ήταν ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ελληνες εικαστικούς. «Εσβησε» ύστερα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός,

ωστόσο η πλούσια ζωγραφική κληρονομιά του δεν θα ξεθωριάσει ποτέ.

Την περασμένη Δευτέρα, μάλιστα, ο Παναγιώτης Τέτσης τιμήθηκε με το πρώτο Βραβείο Εικαστικών Τεχνών «Γιάννης Μόραλης», σε μια τελετή από την οποία ωστόσο εκείνος απουσίαζε (το βραβείο παρέλαβε ο γιος του) λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

Μάστορας του χρώματος, ο Υδραίος καλλιτέχνης με την πλούσια ζωγραφική παλέτα απολάμβανε να παρατηρεί τη φύση, τα τοπία αλλά και τις ανθρώπινες μορφές, αποδίδοντάς τα εν συνεχεία με γνησιότητα. Τα απόκρημνα βράχια της Υδρας, η αλμύρα της θάλασσας, η αγριάδα του τοπίου της Σίφνου έχουν αποθεωθεί ουκ ολίγες φορές στη ζωγραφική του.

Ο Παναγιώτης Τέτσης είχε γεννηθεί στην Υδρα το 1925. Εκεί άρχισε δειλά δειλά να σκαρώνει πάνω στο χαρτί τα πρώτα του σχέδια, εικόνες και ζωγραφιές που τράβηξαν την προσοχή τόσο του Δημήτρη Πικιώνη όσο και του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Αυτοί οι δύο, όπως θα πει αργότερα κι εκείνος, ήταν οι δύο «πραγματικοί» δάσκαλοί του. Το 1937 ο καλλιτέχνης με την οικογένειά του μετακόμισαν στον Πειραιά. Το 1940 άρχισε να κάνει μαθήματα ζωγραφικής και αργότερα γράφτηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών, την οποία όμως εγκατέλειψε για τη Σχολή Καλών Τεχνών. Στις αίθουσες της ΑΣΚΤ διδάχτηκε τα μυστικά της ζωγραφικής από τον Κωνσταντίνο Παρθένη, ενώ από το 1953 έως το 1956 βρέθηκε στο Παρίσι, όπου σπούδασε την τέχνη της χαλκογραφίας με υποτροφία του ΙΚΥ.

Το 1958 μαζί με άλλους διακεκριμένους συναδέλφους του ίδρυσε το Ελεύθερο Σπουδαστήριο Καλών Τεχνών (τη μετέπειτα Σχολή Βακαλό) όπου δίδαξε έως το 1976, χρονιά κατά την οποία εξελέγη καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών. Με τους φοιτητές του συνήθιζε να έχει φιλική σχέση, ενώ κάποιους από αυτούς τους συναντούσε στο καλλιτεχνικό στέκι του, στο υπόγειο ατελιέ που διατηρούσε στην οδό Ξενοκράτους. Εκεί δημιουργήθηκε και το πιο γνωστό έργο του, η «Λαϊκή Αγορά», ένας υπερμεγέθης πίνακας που ξεπερνά τα 50 μέτρα και αποτελεί ρεαλιστική απεικόνιση της λαϊκής που πραγματοποιούνταν στον γνωστό δρόμο του Κολωνακίου και την οποία έβλεπε από το ατελιέ του ο ίδιος για πάρα πολλά χρόνια. Υδατογραφίες, νεκρές φύσεις, σχέδια και χαρακτικά είναι η πλούσια καλλιτεχνική παρακαταθήκη του Παναγιώτη Τέτση. Μάλιστα, ο εικαστικός είχε προσφέρει στην Εθνική Πινακοθήκη 210 έργα του, ενώ είχε επιτρέψει το 20% από αυτά να μπορεί να πουληθεί για να αγοραστούν έργα άλλων δημιουργών που λείπουν από τις συλλογές της.

Συμμετοχή σε πολλές διεθνείς εκθέσεις

Ο Παναγιώτης Τέτσης παρέμεινε στη θέση του καθηγητή της ΑΣΚΤ έως το 1991, ενώ το 1993 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Σπάνια εκτελούσε ζωγραφικές παραγγελίες, ενώ έλαβε μέρος σε πολλές διεθνείς εκθέσεις ως εκπρόσωπος της Ελλάδας. Το 1999 πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για εκείνον στην Εθνική Πινακοθήκη και τον περασμένο Μάιο το Ιδρυμα Θεοχαράκη φιλοξένησε μια νέα σειρά έργων του.
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι. Στη νεκρώσιμη ακολουθία θα παραστεί ο μητροπολίτης Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ. Η ταφή του Παναγιώτη Τέτση θα πραγματοποιηθεί στην αγαπημένη του Υδρα, αύριο στις 12 το μεσημέρι. Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να διατεθούν χρήματα για το Κουλούρειο Νοσοκομείο «Παναγία Φανερωμένη» του νησιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα