Τα γονίδια της μητέρας καθορίζουν την εξυπνάδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤα γονίδια της μητέρας καθορίζουν την εξυπνάδαΠαρασκευή, Οκτώβριος 7, 2016 - 18:36

Τα παιδιά κληρονομούν την εξυπνάδα από τη μητέρα τους, όπως ανακάλυψαν ερευνητές, οι οποίοι ωστόσο διευκρινίζουν ότι τα γονίδια του πατέρα έχουν ρόλο στην εξέλιξη των νοητικών ικανοτήτων.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Γλασκόβης διαπίστωσαν ότι είναι τα γονίδια της μητέρας που καθορίζουν αν το παιδί θα είναι έξυπνο και όχι εκείνα του πατέρα. Εξηγούν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν τα «γονίδια της εξυπνάδας» στο παιδί, καθώς αυτά βρίσκονται στο χρωμόσωμα Χ και οι γυναίκες έχουν δύο

τέτοια χρωμοσώματα.

Μάλιστα, πιστεύουν ότι σε περίπτωση που το παιδί κληρονομήσει τα γονίδια για τις προηγμένες γνωστικές λειτουργίες από τον πατέρα, τότε αυτά απενεργοποιούνται αυτόματα. Κάνοντας πειράματα σε ποντικούς παρατήρησαν ότι όσα πειραματόζωα είχαν κληρονομήσει μόνο τα γονίδια της μητέρας, είχαν μεγαλύτερο εγκέφαλο και μικρότερο σώμα. Αντίθετα, όσα είχαν κληρονομήσει τα αντίστοιχα γονίδια από τον πατέρα, είχαν μικρότερο εγκέφαλο και μεγαλύτερο σώμα.

Οι ερευνητές εντόπισαν τα μητρικά γονίδια στα τμήματα του εγκεφάλου που καθορίζουν τη λογική σκέψη, τη γλώσσα και την ικανότητα σχεδιασμού, χωρίς να εντοπίσουν τα γονίδια που προέρχονται από τον πατέρα. Για να βεβαιωθούν ότι τα συμπεράσματα ισχύουν και στον άνθρωπο, υπέβαλαν σε τεστ 12.686 νέους ηλικίας από 14 έως 22 ετών.

Ελεγχος IQ

Λαμβάνοντας υπόψη τους διάφορους παράγοντες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος να προβλέψουν την εξυπνάδα των συμμετεχόντων ήταν να ελέγξουν το IQ της μητέρας τους. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα γονίδια της μητέρας καθορίζουν το 40%-60% της εξυπνάδας, ενώ το υπόλοιπο καθορίζεται από παράγοντες του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν. Σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, παίζουν τα γονίδια του πατέρα που ευθύνονται για γνωρίσματα, όπως η διαίσθηση, τα οποία συντελούν στην ανάπτυξη των νοητικών δυνατοτήτων του παιδιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα