Συνεχίζεται η ταλαιπωρία στις τράπεζες

ΠΟΛΙΤΙΚΗΣυνεχίζεται η ταλαιπωρία στις τράπεζεςΤρίτη, Ιούλιος 14, 2015 - 13:41

Ερχονται και άλλες μέρες τραπεζικής ταλαιπωρίας. Δεν έδωσε τελικά πρόσθετες «ανάσες» στις τράπεζες η ΕΚΤ, περιμένοντας προφανώς την έγκριση της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο για να ανοίξει και πάλι κάπως περισσότερο τις «κάνουλες». Διατήρησε σταθερή τη ρευστότητα που χορηγεί μέσω του ELA, απόφαση που οδήγησε σε παράταση της τραπεζικής αργίας και σε παραμονή πλαφόν στις αναλήψεις.

Νέα

τεστ

Για την ιστορία σημειώνεται ότι κεφάλαια έως 25 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών, το ύψος της οποίας θα αποφασιστεί μετά τη διενέργεια νέων τεστ προς τα τέλη του καλοκαιριού ή λίγο αργότερα.

Από αυτό το κεφαλαιακό «μαξιλάρι», ποσό 10 δισ. ευρώ θα μπορούσε να είναι άμεσα διαθέσιμο σε ξεχωριστό λογαριασμό. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ αυτών και θυγατρικές στα Βαλκάνια, στην Κύπρο και την Τουρκία, οι οποίες θα μπορούσαν -εφόσον πουληθούν- να μειώσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στα προαπαιτούμενα που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή είναι και η ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας, η οποία ορίζει ότι στο πλαίσιο εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων συμπεριλαμβάνεται και το bail in (κεφαλαιοποίηση από βασικούς μετόχους, ομολογιούχους και στο τέλος καταθέτες), ωστόσο προβλέπει την εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα