Ταπεινωτικό Μνημόνιο!

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤαπεινωτικό Μνημόνιο!Τρίτη, Ιούλιος 14, 2015 - 13:39

Μόνο μία λέξη μπορεί να χαρακτηρίσει τη συμφωνία που «κλείδωσε» χθες μετά τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής: «καταστροφική»!

Ακόμη και ο πιο απαισιόδοξος πολίτης και επιχειρηματίας, ακόμη και όσοι μιλούσαν για την πάση θυσία ανάγκη επίτευξης ενός ντιλ μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, το οποίο θα διατηρήσει τη χώρα μας στους κόλπους της ευρωζώνης, δεν είναι σε θέση να συνέλθουν από το σοκ του αντιαναπτυξιακού

πακέτου μέτρων που αποδέχτηκε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

Το μπουγιουρντί των 13-15 δισ. ευρώ μέτρων (για αρχή και βλέπουμε...) για τριετές δάνειο έως 86 δισ. ευρώ από την Ευρώπη (μέσω ESM, χρειάζονται περίπου 10-15 δισ. άμεσα μέσα στο καλοκαίρι), με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και υψηλή εποπτεία τύπου Μνημόνιο, μόνο ως συνέχιση του «φαύλου κύκλου» της ύφεσης και της περαιτέρω εξαθλίωσης της κοινωνίας και της οικονομίας μπορεί να εκληφθεί. Με τους πολίτες και τον επιχειρηματικό κόσμο να παίρνουν το βάρος στις πλάτες τους, τον λαό να φορτώνεται και πάλι τη διάσωση των τραπεζών μέσα από ένα πακέτο ανακεφαλαιοποίησης που μπορεί να κυμανθεί από 10 έως 25 δισ. ευρώ, ενώ οι παρεμβάσεις σε ΦΠΑ, ασφαλιστικό, εργασιακά και εισοδήματα είναι «βαριές και ασήκωτες».

Ταμείο αποικιοκρατικού χαρακτήρα

Και δεν είναι μόνο αυτά. Το ΔΝΤ παραμένει στο παιχνίδι, επί της ουσίας απουσιάζει κάποια συγκεκριμένη και σαφής αναπτυξιακή διάσταση που μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στα υφεσιακά μέτρα, ενώ μόνο ως... αποικιοκρατικού χαρακτήρα μπορεί να θεωρηθεί η δημιουργία ενός Ταμείου στο οποίο θα μπει ως εγγύηση-καπάρο κρατική περιουσία 50 δισ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν από αυτά χρέος και να σωθούν οι τράπεζες. Και πανηγυρίζουμε που το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων δεν... πήγε στο Λουξεμβούργο, αλλά η έδρα του έμεινε στην Αθήνα υπό ευρωπαϊκή εποπτεία...

Φαύλος κύκλος ύφεσης

Ας δούμε όμως τώρα κάποιες από τις γενικότερες δύσκολες και βαριές δεσμεύσεις που καλείται να περάσει η κυβέρνηση με διαδικασίες εξπρές, σε 24 ή 48 ώρες, από τη Βουλή ώστε να ανάψουν ακολούθως το πράσινο φως η ΕΚΤ (με νέα χρηματοδότηση) και άλλα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

Εως την Τετάρτη πρέπει να ψηφιστούν οι αλλαγές στον ΦΠΑ (π.χ. στο 13% κάποια βασικά τρόφιμα, τα υπόλοιπα και οι υπηρεσίες πάνε στο 23%), το πρώτο κομμάτι αλλαγών στο ασφαλιστικό (συνταξιοδότηση στα 67 χρόνια ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια ασφαλιστικού βίου, επιβολή ετήσιου προστίμου 16% για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από το νόμιμο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, ενσωμάτωση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης όλων των επικουρικών ταμείων και χρηματοδότησή τους μόνο από τις δικές τους εισφορές, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το τέλος Δεκεμβρίου 2019, το «πάγωμα» -σε ονομαστικούς όρους- των συντάξεων έως το 2021, αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας σε 6%, σταδιακή εναρμόνιση της δομής των ασφαλιστικών εισφορών σε όλα τα ταμεία με το μοντέλο του ΙΚΑ, ώστε να μειωθεί δραστικά η κρατική χρηματοδότηση σε φορείς όπως ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ και ο ΟΑΕΕ), αυξήσεις σε συντελεστές επιχειρήσεων (28% από 26%), αυξήσεις έκτακτης εισφοράς, αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% σήμερα στο 26% έως 33% κ.λπ.

Επίσης θα έρθουν αλλαγές στα εργασιακά και μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων (ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές, αλλαγές στις περιόδους εκπτώσεων, στην ιδιοκτησία των φαρμακείων, στο γάλα και το ψωμί, στην πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων, καθώς και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κ.λπ.).

Keywords
Τυχαία Θέματα