Στο «πράσινο» Παρίσι του 2050

ΚΟΣΜΟΣΣτο «πράσινο» Παρίσι του 2050Τετάρτη, Ιανουάριος 21, 2015 - 18:32

To 2050 το Παρίσι θα μπορούσε εκτός από πόλη του φωτός, να γίνει ένας παράδεισος πράσινου, χωρίς νέφος, μία μεγαλούπολη «έξυπνης» αρχιτεκτονικής που θα αλλάξει δραστικά το περιβάλλον της. Και όλα αυτά χάρη στα φουτουριστικού σχεδιασμού κτίρια με πράσινες προσόψεις, τα οποία θα μειώσουν σε μεγάλο ποσοστό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Τέτοια κτίσματα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα

σε ένα όχι και σε τόσο μακρινό μέλλον.

Η φιλόδοξη αυτή πρόταση-όραμα έγινε από τον δήμο του Παρισιού, που στοχεύει να μειώσει με ένα πρωτοποριακό σχέδιο κατά 75% τους ρύπους και το νέφος στην πολυπληθή γαλλική πρωτεύουσα τα επόμενα 36 χρόνια.


Το σχέδιο «Paris Smart City 2050», που ανταποκρίνεται στο όραμα, προτάθηκε από τον Βέλγο αρχιτέκτονα Βενσέν Καλεμπό και την ομάδα του, η οποία αποτελείται από αρχιτέκτονες και μηχανικούς. Περιλαμβάνει πολυώροφα κτίρια, τα οποία θα μπορούν να ανακυκλώνουν τη δική τους ενέργεια, αλλά και σειρά πολύ ψηλών πύργων, οι οποίοι θα έχουν ρόλο «ρυθμιστή» σε περιβαλλοντικά θέματα. Θα υπάρχει, για παράδειγμα, πύργος καταπολέμησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτό θα επιτυγχάνεται μέσω της φωτοκαταλυτικής τεχνολογίας, ενώ θα διαθέτουν ανεμογεννήτριες για την παραγωγή ρεύματος.

Στο σχέδιο «Paris Smart City 2050» συμπεριλαμβάνονται και οι πύργοι Honeycomb Towers, που θα προσφέρουν φθηνή στέγη στο Παρίσι, την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Γαλλίας. Οι στέγες των πύργων αυτών θα είναι ηλιακές γεννήτριες, οι οποίες θα μπορούν επίσης να παρέχουν ενέργεια και για τον φωτισμό των γύρω δρόμων. Οσο για τους Mangrove Τowers, είναι εμπνευσμένοι από τα μαγκρόβια δέντρα των θαλάσσιων βάλτων και θα κατασκευαστούν στις πλατφόρμες του σιδηροδρομικού σταθμού Gare du Nord. Οι εν λόγοι πύργοι προορίζονται να φιλοξενήσουν γραφεία, πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά και ξενώνες για τους ταξιδιώτες.


Ευρεία «πράσινη» ανακαίνιση θα υποστεί και ο πύργος Tour Montparnasse, που μέχρι το 2011 ήταν το πιο ψηλό κτίριο της γαλλικής πρωτεύουσας, ώστε να γίνει ένας από τους Photosynthesis Towers. Αυτοί θα παράγουν ενέργεια από πράσινα φύκια, για την τροφοδοσία με ρεύμα των ανελκυστήρων.
Αν και όλα αυτά τα σχέδια φαντάζουν φουτουριστικά και απραγματοποίητα, ο πρωτοπόρος αρχιτέκτονας Καλεμπό διαβεβαιώνει ότι ο σχεδιασμός τους βασίστηκε σε υπάρχουσες τεχνολογίες ή σ' εκείνες που είναι στο στάδιο της ανάπτυξης. Ετσι, όπως υπόσχεται, τα σχέδια δεν θα μείνουν στις μακέτες.

Κάτια Γιαπαλάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα