Στο έλεος των χάκερ

ΡΕΠΟΡΤΑΖΣτο έλεος των χάκερΤετάρτη, Ιούλιος 29, 2015 - 19:26

Αίσθηση -αλλά και έντονη ανησυχία- έχει προκαλέσει η επίδειξη δύο ειδικών σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Οπως έγραψε και η «Espresso» την Πέμπτη 23 Ιουλίου, οι δύο ειδικοί καθισμένοι σε ένα καναπέ και χρησιμοποιώντας ένα laptop και ένα κινητό τηλέφωνο κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο αυτοκινήτου που βρισκόταν εν κινήσει 17 χλμ. μακριά από εκείνους!

Οι δύο ειδικοί μπόρεσαν να σβήσουν τη μηχανή του οχήματος, αναβόσβησαν

τον κλιματισμό και το ραδιόφωνο, έκαναν τους υαλοκαθαριστήρες του παρμπρίζ να πηγαινοέρχονται σαν τρελοί, αχρήστευσαν τα φρένα και τελικά ανάγκασαν τον οδηγό να βγει από την πορεία του.

Η εντυπωσιακή επίδειξη έγινε σε ένα τζιπ Cherokee και για ευνόητους λόγους στο τιμόνι καθόταν ένας συνεργάτης των δύο ειδικών. Αμέσως μετά την επίδειξη η Chrysler, κατασκευάστρια του Cherokee, έκανε γνωστό ότι κυκλοφόρησε μια ενημέρωση λογισμικού για να λύσει το κενό ασφάλειας του τζιπ της.

Οι κλήσεις

Πριν από λίγους μήνες σε συνέδριο χάκερ που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο έγινε άλλη μία εντυπωσιακή αποκάλυψη. Οπως έγινε γνωστό, υπάρχει ένα κενό ασφαλείας στα τηλεπικοινωνιακά συστήματα, το οποίο επιτρέπει σε κάποιον που διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες να παγιδεύσει ένα κινητό τηλέφωνο και να ακούει τις συνομιλίες του κατόχου της συσκευής αλλά και να διαβάζει τα γραπτά μηνύματα που στέλνει και δέχεται.

Το κενό ασφαλείας εντοπίστηκε σε ένα σύστημα με κωδική ονομασία SS7, σύστημα που χρησιμοποιούν πολλές μεγάλες εταιρίες τηλεπικοινωνιών στον κόσμο (AT&T, Verizon κ.ά.) για να δρομολογούν τις κλήσεις και τα μηνύματα των πελατών τους. Βασική λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος είναι να μεταφέρει το σήμα από μια κεραία σε μια επόμενη όταν ο κάτοχος ενός κινητού τηλεφώνου μιλάει ενώ μετακινείται γρήγορα, αν παραδείγματος χάριν βρίσκεται μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Οι εταιρίες, όπως είναι ευνόητο, αναζητούν τώρα να βρουν άμεσα λύση στο πρόβλημα.

Στην τηλεόραση

Οι νέας γενιάς τηλεοράσεις διαθέτουν σκληρούς δίσκους, κάμερες και μικρόφωνα. Εταιρία που ειδικεύεται στην ασφάλεια ηλεκτρονικών συστημάτων υποστηρίζει ότι οι εν λόγω τηλεοράσεις είναι «ευάλωτες» και μπορεί κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτές από μακριά και να παρακολουθεί τους κατόχους της μέσα από την κάμερα και τα μικρόφωνά της. H εταιρία ReVuln, που εδρεύει στη Μάλτα, πριν από λίγο καιρό ανακοίνωσε ότι οι τεχνικοί της λειτουργώντας ως χάκερ κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο μιας τηλεόρασης που κυκλοφορεί στην αγορά και διαθέτει σκληρό δίσκο, μικρόφωνα και κάμερα.

Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρίας, αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό το μοντέλο, θα μπορεί να παρακολουθεί -εν αγνοία τους φυσικά- τους κατόχους της. Θα βλέπει και θα ακούει τι συμβαίνει στον χώρο όπου είναι εγκατεστημένη η συσκευή, ενώ επίσης θα μπορεί να αποκτήσει τα δεδομένα που είναι καταχωρημένα στον σκληρό δίσκο της. Ετσι, αν οι κάτοχοι της τηλεόρασης συνδέονται μέσω αυτής στο internet, οτιδήποτε κάνουν εκεί θα είναι στη διάθεση του χάκερ. Ο τελευταίος θα γνωρίζει πού σερφάρουν οι κάτοχοι της συσκευής αλλά και τους κωδικούς τους σε διάφορες online υπηρεσίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα