Στην Πίνδο ζει ο δράκος της «τσέπης»

ΡΕΠΟΡΤΑΖΣτην Πίνδο ζει ο δράκος της «τσέπης»Τετάρτη, Ιούλιος 30, 2014 - 15:56

Ζει στα ορεινά ρυάκια της Πίνδου, η καταγωγή του ανάγεται στην εποχή των δεινοσαύρων, αλλά χωράει μέσα σε μια... παλάμη! Πρόκειται για τον μικροσκοπικό δράκο «τσέπης», που -όπως και στην περίπτωση του Σήφη, του διάσημου πλέον κροκόδειλου της Κρήτης- έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον φυσιολατρών και «ψαγμένων» τουριστών, που σπεύδουν στην περιοχή Μπάλτσες προκειμένου να τον θαυμάσουν από κοντά.

Αλπικός τρίτωνας

Το σπάνιο αμφίβιο είναι αλπικός τρίτωνας, περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των

Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας και παρά την εμφανή διαφορά μεγέθους με τον Σήφη, όταν κολυμπάει μοιάζει καταπληκτικά με μικρό κροκόδειλο, που όμως διαθέτει... μαγικές ικανότητες!

Συγκεκριμένα, αν έπειτα από μια επίθεση μεγάλου ζώου ή «ατύχημα» τύχει να του κοπεί ένα χέρι ή ακόμα και να του βγει το μάτι, έχει τη δυνατότητα να το αποκαταστήσει, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα!

Το μέγεθος του σπάνιου αμφιβίου κυμαίνεται από 7 έως 12 εκατοστά, ζει στα ορεινά ρέματα συγκεκριμένων περιοχών της Ελλάδας, σε βιότοπους με υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων, και φέρεται να προτιμάει τα καθαρά και κρύα νερά, με σταθερή ποσότητα υδάτων, ενώ όταν κολυμπάει κινείται με τα άκρα του κολλημένα στον κορμό για λόγους υδροδυναμικής.

Και ο βάτραχος με το έντονο κίτρινο χρώμα και τα τοξικά όπλα

Στις περιοχές όπου ζει ο αλπικός τρίτωνας όμως συναντάται ένα ακόμη σπάνιο ζώο, ο pompina variegata, ένας ιδιαίτερος βάτραχος με έντονο κίτρινο χρώμα και τοξικά... όπλα! Συγκεκριμένα, όταν κάποιος θηρευτής τον καταπιεί ο βάτραχος απελευθερώνει τοξικές ουσίες, αναγκάζοντας τον κυνηγό να τον φτύσει! Γι' αυτό άλλωστε όταν αισθάνεται να απειλείται σχηματίζει με το σώμα του μια μπάλα, στρέφοντας το κίτρινο χρώμα του προς την απειλή, ώστε να προειδοποιήσει ότι είναι επικίνδυνος αλλά και ότι είναι μάλλον αδύνατο να φαγωθεί. Επιπλέον, τα μάτια του έχουν σχήμα καρδιάς και τείνει να τα σκεπάζει με τα «χέρια» του, όταν εκτεθεί σε απευθείας ηλιακό φως ή σε κίνδυνο.

Ανδρέας Αξιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα