Στην μάχη των «selfies»

ΚΟΣΜΟΣΣτην μάχη των «selfies»Σάββατο, Απρίλιος 19, 2014 - 11:45

Το πώς το διαδίκτυο καθιερώνει, ανατρέπει και εξελίσσει τις τάσεις, δημιουργώντας σε παγκόσμιο επίπεδο αλυσιδωτές αντιδράσεις και απρόβλεπτες επιρροές, με κοινωνικές αλλά και οικονομικές προεκτάσεις, είναι κάτι που μπορεί να φανεί με τον καλύτερο τρόπο μέσα από την πορεία της νέας μανίας των selfies.

Ενα κύμα που ξεκίνησε δειλά πριν από περίπου δύο χρόνια έγινε γρήγορα τσουνάμι και παρέσυρε ένα σωρό επαγγελματικούς κλάδους, επηρεάζοντας ακόμη και τον τρόπο που κάνουν καστ οι κορυφαίοι σχεδιαστές μόδας. Δεν είναι τυχαίο ότι

ο θρυλικός Marc Jacobs αποφάσισε να βρει φρέσκα πρόσωπα για την επόμενη διαφημιστική του καμπάνια μέσα από διαγωνισμό τέτοιων φωτογραφιών!

Η εποχή της αθωότητας των selfies έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί - δεν πρόλαβε άλλωστε να κρατήσει πολύ. Ακόμη και στρατιώτες δημοσιεύουν selfies κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης, ενώ παρακλάδια της τάσης, όπως selfie μωρών και selfie... κατοικίδιων, δίνουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στο φαινόμενο, το οποίο έχει περάσει στην επόμενη φάση. Την ώρα που οι κοινωνιολόγοι μιλούν για τις «μέρες του ναρκισσισμού», τα golden boys μηχανεύονται τρόπους για να βγάλουν λεφτά.

Καθώς μια ολόκληρη οικονομική αυτοκρατορία χτίζεται γύρω από το trend, με ειδικές πλατφόρμες, εξειδικευμένα δίκτυα και διαφημιστικές εκστρατείες, οι εταιρίες συναγωνίζονται ποια θα προλάβει να διαθέσει την ιδανική εφαρμογή για «αυτοπορτρέτα» (που σε κάνουν πιο αδύνατο, πιο όμορφο, πιο νέο) ή τις εφαρμογές που θα σε εθίσουν ακόμη περισσότερο στις selfies, προσκαλώντας σε με έξυπνους τρόπους να επιδίδεσαι στο «σπορ» καθημερινά.

H ανεξάντλητη έμπνευση των ειδικών δεν σταματά εδώ, καθώς έχουν ήδη κυκλοφορήσει εφαρμογές που επιτρέπουν στον χρήστη να βγάλει φωτογραφία χωρίς καν να αγγίξει το «έξυπνο» κινητό του (με χαρακτηριστικές κινήσεις των χεριών του, για παράδειγμα) ή ακόμη δίνουν τη δυνατότητα μέχρι και σε ένα μωρό έξι μηνών να τραβήξει φωτογραφία του!

Τη σκυτάλη πρόσφατα πήρε ο κλάδος της υγείας, με τα ερευνητικά πανεπιστημιακά κέντρα να κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να δημιουργήσουν εφαρμογές που μέσα από τις selfies θα μπορούν να μετρήσουν βασικούς δείκτες υγείας, όπως κάνει το Πανεπιστήμιο Cornell που ανακοίνωσε ότι βρήκε τον τρόπο να φτιάξει εφαρμογή η οποία θα μετρά μέσα από τις φωτογραφίες τα επίπεδα χοληστερόλης!

Οι εφαρμογές και η «πίτα»

Το πόσο μεγάλη είναι η «πίτα» φαίνεται στην αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών: το snapchat, για παράδειγμα, μια μικρή εφαρμογή για το «μοίρασμα» των selfies, είχε άμεσα τόση απήχηση ώστε το facebook προσπάθησε να τo εξαγοράσει έναντι 3 δισ. δολαρίων - χωρίς επιτυχία!

Από την άλλη, πριν από λίγες ημέρες ο γίγαντας Αpple πρόσθεσε ειδικό τμήμα selfie στο κατάστημα εφαρμογών (το οποίο, ενδεικτικά, είχε πέρυσι πωλήσεις άνω των 10 δισ δολαρίων), τα νέα smartphones διαφημίζουν ότι έχουν βελτιωμένη κάμερα ειδική για selfie φωτογραφίες, ενώ εξειδικευμένα σεμινάρια, του τύπου «κάνε τις selfies όχημα για υψηλές πωλήσεις των προϊόντων σου», διοργανώνονται όλο και πιο συχνά, όλο και πιο συστηματικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα