Ο άνθρωπος του σεϊχη

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟ άνθρωπος του σεϊχηΣάββατο, Απρίλιος 19, 2014 - 11:45

Αντιμετωπίζεται από πολλούς ως ένας αυτοδημιούργητος κροίσος (με μια αλυσίδα είκοσι ξενοδοχείων) και από κάποιους ξενοδόχους ως ο εν δυνάμει σωτήρας τους! Ομως τα νούμερα (και οι εξελίξεις) δείχνουν μια άλλη ιστορία... Ο λόγος για τον Ιωάννη Γιάννη Κεντ, όπως του αρέσει να αυτοπροσδιορίζεται, τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από την αλυσίδα ξενοδοχείων και τουριστικών υπηρεσιών Aquis Hotels & Resorts. Ολα όμως έχουν μια εξήγηση.

Πίσω από τον Γιάννη Κεντ φαίνεται πως βρίσκεται ένας Αραβας και πλέον γίνεται λόγος και για Γερμανούς. Ο Αραβας είναι ο σεΐχης του Αμπού Ντάμπι Αλ Ναχαγιάν ή, για την ακρίβεια, Sheikh Tahnoon Bin Saeed Al Nahayan, που είναι ο συνέταιρός του και όπως λέγεται στην αγορά, ο βασικός του μέτοχος.

Μέλος της βασιλικής οικογένειας του εμιράτου κι ένας εκ των επενδυτών του fund που εξαγόρασε τον Αστέρα Βουλιαγμένης, μαζί με άλλους Αραβες αλλά και τον Τούρκο Φερίτ Σαχένκ. Το μυστικό αυτό, το οποίο μοιράζονταν λίγοι εκλεκτοί στον κόσμο των επιχειρήσεων, έπαψε να είναι μυστικό στα τέλη του προηγούμενου έτους. Ηταν τότε που ο Γιάννης Κεντ εμφανίστηκε ως ο ένας από τους τρεις εκπρόσωπους της AGC Equity Partners, των νέων ιδιοκτητών του Αστέρα, στη δεξίωση που παρέθεσε η Εθνική Τράπεζα στο Μέγαρο Καρατζά. Ο Κεντ λίγους μήνες πριν είχε κλείσει ένα μεγάλο deal με γερμανικών συμφερόντων όμιλο.

Το βασικό του επιχειρηματικό όχημα μέχρι τώρα ήταν η Aquis Hotels & Resorts. Μια επιχείρηση που εξαγοράζει ή εκμεταλλεύεται ξενοδοχεία σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και της οποίας το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τουλάχιστον δώδεκα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και εννέα στην υπόλοιπη περιφέρεια της Μεσογείου. Δεν είναι όμως όλα δικά της, αφού -όπως λένε πηγές της αγοράς- τα περισσότερα είναι απλώς υπο την εκμετάλλευσή της. Εχει ήδη προσυμφωνήσει πώληση της Aquis, όπως κάποιοι υποπτεύονται;

Ο ίδιος ο Κεντ δεν κρύβει την αγάπη του για τις αλλεπάλληλες εξαγορές. Αυτές που κάνει και αυτές... που του κάνουν. Στην προσωπική του ιστοσελίδα (!) με την καλλιτεχνική φωτογραφία του στο μεγάλο δρύινο τραπέζι συσκέψεων αναφέρει ότι και οι δέκα εταιρίες με τις οποίες επιχείρησε έχουν εμπλακεί σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Και προφανώς μιλά όχι μόνο για τις εξαγορές που πραγματοποίησε ο ίδιος, αλλά και για τις φορές που κατάφερε να πουλήσει τις επιχειρήσεις του σε τρίτους. Αυτή τη φορά όμως θα πρέπει να βιαστεί να εκμεταλλευτεί την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού. Εκτός αν έχει ήδη πουλήσει...

«Ο εμίρης κάπου τώρα θα θέλει να δει τα λεφτά του να αβγατεύουν» πιθανολογεί Ελληνας ξενοδόχος που είναι σε θέση να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Πράγματι η αγορά περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ναυαρχίδας του, της Aquis Hotels & Resorts. Και αυτό διότι κατά την προηγούμενη χρήση, αυτή του 2012, η Aquis εμφάνισε 36.700.000 ευρώ χρέη (τα 2.700.000 ήταν υποχρεώσεις προς ασφαλιστικά ταμεία), την ώρα που ο τζίρος της ήταν μόλις 26.500.000.

Ετσι εμφάνισε ζημίες στη χρήση και μάλιστα προ φόρων, ενώ οι συσσωρευμένες ζημίες της έφτασαν τα 20.640.000. Με την ανάκαμψη του 2013 τα πράγματα θα είναι καλύτερα, εκτιμούν τραπεζικές πηγές, που εμφανίζονται όμως επιφυλακτικές, επισημαίνοντας και κάποιες παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών πως τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας το 2012 εμφανίζονταν αυξημένα κατά 5.400.000 ευρώ, εξαιτίας αποσβέσεων, στις οποίες δεν προχώρησε όπως όφειλε. Το 2012 έγινε αύξηση κεφαλαίου. Εγινε και το 2013 άραγε; Και αν ναι, από τους παλαιούς μετόχους ή νέους; Αυτά συζητούν οι γνωρίζοντες τα του κλάδου.

Στα 50 του χρόνια πλέον ο Γιάννης Κεντ συμφώνησε από πέρυσι το καλοκαίρι με τον γερμανικό tour operator FTI Touristik GmbH ένα deal «προάγγελο εξαγοράς». Από τον Νοέμβριο του 2013 η Aquis Hotels & Resorts έβαλε στο χαρτοφυλάκιο των ξενοδοχείων που διαχειρίζεται και αυτά της Meeting Point International (MPI), που είναι θυγατρική της FTI Touristik GmbH. Με βάση συνεργασία franchise, η Aquis πήρε συνολικά για διαχείριση και εκμετάλλευση εννέα ξενοδοχεία σε Τουρκία, Μάλτα, νότια Ιταλία και Κανάρια Νησιά. Η Aquis διαχειρίζεται ήδη δώδεκα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων στην Ελλάδα, σε Κέρκυρα, Κρήτη και Κω. Απέχει πάντως από τον στόχο των 50 ξενοδοχείων που είχε προ τριετίας ανακοινώσει.

Η ιδέα ίδρυσης (το 2008) της Aquis Hotels & Resorts αποσκοπούσε στην κάλυψη του κενού ξενοδοχειακών ομίλων και αλυσίδων ποιοτικού μαζικού τουρισμού στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτος, Κύπρος), σε αντίθεση με τη δυτική Μεσόγειο (Ισπανία, Πορτογαλία). Η συμφωνία (το 2013) της Aquis Hotels & Resorts για τα ξενοδοχεία της MPI μπορεί να σηματοδοτεί αποεπένδυση ή με απλά λόγια το πρώτο βήμα για να πουλήσει την Aquis Hotels στους Γερμανούς. Αλλωστε τον Δεκέμβριο, έναν μήνα μετά τη συμφωνία αυτή, ανακοινώθηκε και ο διορισμός του ως «principal» του επενδυτικού σχήματος που αγόρασε τον Αστέρα.

Μια λεπτομέρεια που λίγοι ξέρουν είναι πως το 2011 έγινε σύμβουλος της Encore Capital LLC. Ενός fund που έχει επενδύσει σε μικρές αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις και στο οποίο συμμετέχει ένας από τους venture capitalist της Barclays, ο Δημήτρης Τζιλιλής. «Ο Τζιλιλής ως διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Barclays Ventures -το τμήμα κεφαλαιακών συμμετοχών της Barclays Bank- τον γνώρισε προφανώς από την εποχή των επενδύσεων της βρετανικής τράπεζας στις εταιρίες που έστηνε ο Κεντ και τώρα συνεργάζονται ακόμη» αναφέρουν πηγές από το Λονδίνο.

Ο Ολυμπιακός και το sushi

Ο Κεντ έλκει την ελληνική καταγωγή του από την πλευρά της μητέρας του και δηλώνει έτσι κατά το ένα τέταρτο Ελληνας. Είναι παντρεμένος με τη γιατρό Σεμίνα Παπανικολάου. Ο Γιάννης κινείται μεταξύ Αθήνας, Λονδίνου και Περσικού Κόλπου. Κάνει όμως διακοπές μαζί με την οικογένειά του στην Αντίπαρο. Φανατικός Ολυμπιακός, ήταν μεταξύ εκείνων που αγόρασαν στα πρώτα χρόνια σουίτα στο Καραϊσκάκη. Εχει ασχοληθεί και με τα διοικητικά του ερασιτέχνη Ολυμπιακού και θεωρείται ένας από τους χρηματοδότες της ομάδας πόλο του συλλόγου. Είναι, λένε, όμως φανατικός και του sushi και φέρεται να έχει βάλει λεφτά στο μετοχικό σχήμα του γιαπωνέζικου Kiku στην Ελλάδα.

Από τον Ρίτσαρντ Μπράνσον στη youtravel

Σπούδασε στο Λονδίνο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Ψυχολογίας στην Ελλάδα και την Αυστρία. Η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 από την εταιρία Μεταξάς, όπου βρέθηκε στη διεύθυνση μάρκετινγκ υπό τον Ντένη Μαλαματίνα, μετέπειτα εκ των διακεκριμένων στελεχών της MIG του Βγενόπουλου στα πρώτα της χρόνια.

Το 1990 ο Κεντ πήγε στην Αγγλία με στόχο να εργαστεί σε πολυεθνική, αλλά τελικά βρέθηκε να δουλεύει σε ένα μικρό- ελληνικής ιδιοκτησίας- τουριστικό γραφείο στο Ιπσουιτς, το οποίο κατάφερε να μεγαλώσει πουλώντας εισιτήρια στους χιλιάδες Ελληνες φοιτητές. Μετά την πώληση του τουριστικού γραφείου τότε στη Manos tours, μεταπήδησε σε ένα βρετανικό γραφείο πώλησης αποκλειστικά αεροπορικών εισιτηρίων, στο οποίο δημιούργησε τμήμα πακέτων διακοπών. Το επιχειρηματικό μοντέλο αυτό τράβηξε την προσοχή του Ρίτσαρντ Μπράνσον που πήρε τον Κεντ στη θυγατρική του, virgin.com, από την οποία ο Γιάννης αποχώρησε όταν πουλήθηκε στη Singapore.

Φεύγοντας από τη virgin.com, λέγεται πως τον ακολούθησαν εξήντα συνάδελφοί του και μαζί στελέχωσαν την πρώτη δική του εταιρία, την οποία ίδρυσε το 2000, την Travel Bargains. Αυτή, μετά το 2001 άρχισε να προωθεί αποκλειστικώς ελληνικά ξενοδοχεία στη βρετανική αγορά και έφτασε να διαχειρίζεται έτσι πακέτα για δεκάδες ξενοδοχεία στην Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο. Δύο χρόνια μετά, τον Ιούνιο του 2002, ίδρυσε τη Medhotels που με τη σειρά της πουλήθηκε το 2006 στη Lastminute.com, ενώ είχε επενδύσει σε αυτήν και η Barclays. Μετά την πώληση της Lastminute.com στην αμερικανική Travelocity, αποχώρησε. Με τη στήριξη της Barclays προχώρησε και στην ίδρυση της youtravel.com, η οποία φέρεται να έχει περάσει επίσης στην «ομπρέλα» της γερμανικής FTI Touristik.

Keywords
ανθρωπος, εθνικη τραπεζα, aquis, hotels, fund, equity, τραπεζες, deal, ελλαδα, εγινε, καλοκαιρι, gmbh, θυγατρική, franchise, κερκυρα, κρητη, αιγυπτος, κυπρος, principal, capital, llc, ολυμπιακος, αθηνα, sushi, mig, ιπσουιτς, εισιτήρια, virgin, singapore, travel, κινηση στους δρομους, διορισμος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δεη διακοπες ρευματος, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, aquis, μιλα, βημα, εθνικη, ιταλια, λονδινο, μαλτα, νησια, ξενοδοχεια, φωτογραφια, ωρα, capital, equity, llc, αγαπη, αγορα, αυξηση, αυστρια, αμπου νταμπι, απλα, απριλιος, βρισκεται, γινεται, διευθυνση, δικη, δωδεκα, δυτικη, εγινε, ευρω, εισιτήρια, εκμεταλλευση, εξηντα, εποχη, εταιρια, ιδεα, ιδια, ιδρυση, εικοσι, θυγατρική, ιπσουιτς, καναρια νησια, λεφτα, λογια, μηνες, μυστικο, μικρο, οικογενεια, οχημα, σειρα, σουιτα, τζιρος, τμημα, τουρκια, φορα, αλυσιδα, deal, δημητρης, ελληνικα, εννεα, hotels, franchise, fund, gmbh, mig, travel, πηγες, πωληση, singapore, sushi, τραπεζα, virgin, ξεκινησε
Αναζητήσεις
γιαννης κεντ
Τυχαία Θέματα