Σποτ: Το τετράποδο ρομπότ της Google!

ΚΟΣΜΟΣΔείτε το video!Σποτ: Το τετράποδο ρομπότ της Google!Παρασκευή, Φεβρουάριος 13, 2015 - 18:25

Τον «Σποτ», τη νέα, πιο εξελιγμένη και πιο... χαριτωμένη έκδοση του σκυλο-ρομπότ της, παρουσίασε η Google. Πρόκειται για υδραυλικό ρομπότ με τη μορφή σκύλου, που λειτουργεί με ηλεκτρικό

ρεύμα και ζυγίζει μόλις 72 κιλά.

Κατά πολύ μικρότερο από τους προκατόχους του, μπορεί να τρέξει σε οποιουδήποτε τύπου έδαφος, να ανεβαίνει σκαλοπάτια χωρίς να πέφτει και καταφέρνει να διατηρήσει την ισορροπία του ακόμη κι αν το κλοτσήσουν με δύναμη. Είναι δε προγραμματισμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να ακολουθεί κατά πόδας το αφεντικό του και να τρέχει σε σχηματισμό αγέλης με τα υπόλοιπα ρομποτικά σκυλιά της Google.

Οπως ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρία Boston Dynamics, ο Σποτ διαθέτει αισθητήρες στο κεφάλι του, που έχουν διπλό ρόλο. Από τη μία του επιτρέπουν να καταλάβει ότι τον πλησιάζει κάποιος άνθρωπος ή ένα από τα άλλα σκυλο-ρομπότ και να τους ακολουθήσει. Από την άλλη, μπορεί να χαρτογραφεί το έδαφος, ώστε να κινείται χωρίς να πέφτει, ακόμη και σε ανώμαλη επιφάνεια.

Η Boston Dynamics έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν τις ικανότητές του. Ακόμη δεν έχει ανακοινώσει πού θα χρησιμοποιηθεί ο Σποτ, ίσως όμως να προορίζεται για «λεπτές» επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Οι «συγγενείς» του, τα προηγούμενα σκυλο-ρομπότ της Google, έχουν λάβει μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις του αμερικανικού στρατού. Το γιγάντιο LS3, για παράδειγμα, συμμετείχε σε ασκήσεις στη στρατιωτική βάση της Χαβάης με υποστηρικτικό ρόλο, καθώς κουβαλούσε την εξάρτυση και τις προμήθειες των στρατιωτών.


Βασίλης Χονδρογιάννης

Keywords
Τυχαία Θέματα