Σκουπιδάκια στα μάτια και πώς να τα αντιμετωπίσετε!

Εφτιαξε ο καιρός και βγαίνουμε περισσότερο στη φύση και κυρίως στην παραλία, όπου με λίγο αέρα μπορούν να σηκωθούν στην ατμόσφαιρα από άμμος μέχρι και έντομα, τα οποία καρφώνονται με φόρα στο μάτι μας. Ο πανικός και και το τρίψιμο είναι οι λανθασμένες αντιδράσεις. Το μάτι διαθέτει μηχανισμούς αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών, κυρίως τα δάκρυα, αρκεί βέβαια να τους επιτρέψετε να λειτουργήσουν! Ετσι λοιπόν, σε περίπτωση που μπει ξένο σώμα στο μάτι σας, δεν έχετε παρά να ενισχύσετε το ξέπλυμα που πραγματοποιούν με φυσικό τρόπο

τα δάκρυα, χρησιμοποιώντας φυσιολογικό ορό. Είτε πρόκειται για σκόνη είτε για μικροσκοπικό κομμάτι φυτού, με αυτό τον τρόπο είναι αυξημένες οι πιθανότητες αυτό να απομακρυνθεί. Αν δεν έχετε φυσιολογικό ορό, ξεπλύνετε το μάτι σας με μπόλικο νερό βρύσης, αρκεί να μην τρίψετε το μάτι σας, γιατί με αυτό τον τρόπο θα σπρώξετε ακόμα πιο βαθιά το ξένο σώμα. Το ξέπλυμα με άφθονο νερό είναι καλή κίνηση και σε περίπτωση που μπει στο μάτι σας κάποιο χημικό προϊόν. Ομως σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει οπωσδήποτε να σας δει και ειδικός.

Αντίθετα, αν υπάρχει τραυματισμός του ματιού, καλό είναι να μην το ξεπλύνετε, γιατί σε περίπτωση που έχει σχηματιστεί πληγή, το υγρό που τυχόν περάσει από αυτήν ενδέχεται να φτάσει σε πιο βαθιές δομές του οφθαλμού και να προκαλέσει ζημιά. Επίσης δεν θα πρέπει να προσπαθήσετε να ανοίξετε με το ζόρι το μάτι σας, αν έχει κλείσει μετά τον τραυματισμό και βέβαια μην προσπαθήσετε να απομακρύνετε μόνοι σας το ξένο αντικείμενο, ακόμα κι αν είναι ορατό, με εργαλεία όπως μπατονέτα ή τσιμπιδάκι για τα φρύδια. Τέλος, μη χρησιμοποιήσετε χωρίς να σας δει προηγουμένως γιατρός κολλύριο με κορτιζόνη. Η χρήση του θα μπορούσε να φουντώσει μια μόλυνση και να προκαλέσει περισσότερο πόνο και κοκκινίλα στο μάτι.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα