Το e-μουσείο της ελληνικής μυθολογίας!

Ενα διαδικτυακό μουσείο ζωγραφικής και γλυπτικής τέχνης, που στόχο έχει να συγκεντρώσει γνωστά και άγνωστα αριστουργήματα σπουδαίων κλασικών και σύγχρονων καλλιτεχνών, εμπνευσμένα αποκλειστικά από την ελληνική μυθολογία, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των χρηστών του Facebook. Μέσα από τη σελίδα, εμπνευστής της οποίας είναι ο γνωστός μουσειολόγος και επιμελητής εκθέσεων Μιχάλης Ρωμανός, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν πως η ελληνική μυθολογία εξακολουθεί να συγκινεί ακόμη και σήμερα την τέχνη, αφού όλο και περισσότεροι σύγχρονοι ζωγράφοι

εμπνέονται από τα κατορθώματα και τις ζωές των προσώπων που απαρτίζουν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων. Μυθικά πρόσωπα όπως η Αντιγόνη, ο Προμηθέας, ο Οδυσσέας, ο Ορφέας, αλλά και κορυφαίες στιγμές της ελληνικής μυθολογίας, όπως ο θάνατος του Μινώταυρου από τον Θησέα και ο θάνατος του Ακταίου, προκαλούν το καλλιτεχνικό ενδιαφέρον των σύγχρονων ζωγράφων που δίνουν μια πιο μοντέρνα εικόνα πλέον στα άλλοτε κλασικά έργα.

Από Σκωτία...

Ενας από τους ζωγράφους που λατρεύει την ελληνική μυθολογία από τα πρώτα του κιόλας καλλιτεχνικά βήματα είναι ο Σκωτσέζος Paul Reid, ο οποίος, αν και μόλις 38 ετών, έχει καταφέρει να γίνει γνωστός για την τεχνική που ακολουθεί πάνω στον καμβά. Το πρώτο με ελληνικό τίτλο έργο του ζωγράφου είναι επηρεασμένο από τον «Θάνατο του Ακταίου», του ήρωα της Βοιωτίας και μαθητή του Κένταυρου Χείρωνα. Το έργο είναι με λάδι πάνω σε καμβά, ενώ ο ζωγράφος το ολοκλήρωσε το 1988. Λίγα χρόνια αργότερα και για την ακρίβεια το 2005 ο ίδιος θα προσπαθήσει να δώσει με επιτυχία μορφή στον «Μινώταυρο» της Κρήτης, ενώ το 2009 θα ζωγραφίσει και τον «Θάνατο του Μινώταυρου από τον Θησέα». Το έργο θα αποσπάσει σημαντικές κριτικές, ενώ ο Paul Reid θα δει τις μετοχές του στο χρηματιστήριο της τέχνης να εκτοξεύονται στα ύψη.

...στην Ιταλία

Λάτρης της ελληνικής μυθολογίας και ο Γερμανός καλλιτέχνης Michael Triegel, ο οποίος το 2007 φιλοτέχνησε τον πίνακα με τον τίτλο «Προμηθέας». Στον πίνακα, ο οποίος φέρει πολλά μοντέρνα στοιχεία, εντύπωση προκαλεί η αρχαία φράση «λόγον διδόναι» που έγραψε ο καλλιτέχνης και σημαίνει «να λογοδοτεί». Το 2010 ο Camie Davis ζωγράφισε τον μυθικό «Νάρκισσο» σε μια χαρακτηριστική στιγμή, όπου κάθεται κοντά σε μια πηγή με το πρόσωπό του να καθρεφτίζεται στο νερό. Στη θέα αυτή λέγεται πως τόσο πολύ μαγεύτηκε, ώστε θέλησε βυθίζοντας τον βραχίονά του στο νερό να τη συλλάβει. Επειδή όμως παρά τις προσπάθειές του δεν το κατόρθωνε, παρέμεινε στη θέση αυτή αυτοθαυμαζόμενος, μέχρι που υπέστη μαρασμό και πέθανε. Στη θέση εκείνη μετά από λίγο φύτρωσε το ομώνυμο άνθος ως σύμβολο της φθοράς και των χθόνιων θεοτήτων. Το 2010 ο ζωγράφος Ken Salaz θα επηρεαστεί από την περιπλάνηση του Οδυσσέα και θα τολμήσει να δώσει τη μορφή του βασιλιά της Ιθάκης σε καμβά. Το 2010 ο Ιταλός ζωγράφος Roberto Ferri θα ζωγραφίσει με λάδι στον καμβά τον «Ορφέα», ο οποίος, σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο, ήταν η κύρια εκπροσώπηση της τραγουδιστικής τέχνης και της λύρας, ενώ είχε ιδιαίτερη σημασία στη θρησκευτική ιστορία της Ελλάδας. Στο διαδικτυακό μουσείο τεχνών της ελληνικής μυθολογίας ο μουσειολόγος και επιμελητής εκθέσεων Μιχάλης Ρωμανός έχει καταφέρει να συγκεντρώσει και άλλα μεγάλα έργα που έγιναν παγκοσμίως γνωστά, όπως ο «Μινώταυρος» του Pablo Picasso και άλλα πολλά. Σημαντικό λόγο ανάμεσα στις φωτογραφίες με τα διάσημα έργα, των οποίων η λίστα μεγαλώνει συνεχώς, έκτος από τους πίνακες των κορυφαίων ζωγράφων, έχουν και τα σπουδαία αγάλματα που κατά καιρούς έχουν δημιουργηθεί από κορυφαίους γλύπτες και είναι εμπνευσμένα από τον μυθικό Ηρακλή, τον Θησέα και τον Σάτυρο.

Ο μαγικός ρεαλισμός του Γιάννη Νίκου

Η ελληνική μυθολογία όμως εξακολουθεί να εμπνέει και Ελληνες ζωγράφους, με πρώτο τον Γιάννη Νίκου, τον Ελληνοϊρλανδό απόφοιτο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Ο ζωγράφος ανήκει στους ελάχιστους Ελληνες καλλιτέχνες που εμπνέονται από τη μυθολογία και την Ιστορία, συνδυάζοντάς τες με το φανταστικό και τον μαγικό ρεαλισμό. Ο Ιταλός ιστορικός τέχνης Mauro Bocci έγραψε για τον Νίκου: «Σαν τον αρχαίο Λουκιανό, ο Γιάννης Νίκου δημιουργεί όνειρα κοινά για όλους μας, στο όνομα της τέχνης». Το 2008 ο ζωγράφος θα δώσει σύγχρονη μορφή στην «Αντιγόνη», ενώ παράλληλα θα φιλοτεχνήσει και μια μυθική ερωτική στιγμή ανάμεσα σε ένα πανέμορφο ζευγάρι.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα