«Σκιές» στο θρίλερ της Αίγινας

COVER STORYΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΕΒΗ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΟΙΡΑΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ«Σκιές» στο θρίλερ της ΑίγιναςΠαρασκευή, Αύγουστος 19, 2016 - 15:25

Τα κενά στο τι πραγματικά συνέβη λίγα λεπτά αφότου το ταχύπλοο σκάφος διέλυσε το τουριστικό πλοιάριο, ανοιχτά της Αίγινας, και τα θολά σημεία όσον αφορά τις συνθήκες του δυστυχήματος παραμένουν στο «παζλ» της τραγωδίας με τέσσερις νεκρούς και 16 τραυματίες, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης. Οι «σκιές» στο θρίλερ της Αίγινας πληθαίνουν και από καταγγελίες για συγκάλυψη ευθυνών.

Επιβάτες της τουριστικής λάντζας «Αντωνία»,

την οποία έκοψε στη μέση το σκάφος «Ντουέντε», επιμένουν στην εκδοχή της εγκληματικής εγκατάλειψης από τον 77χρονο Θρασύβουλο Λυκουρέζο, κατηγορούμενο οδηγό του ταχύπλοου, ενώ άλλοι εκτίμησαν ότι δεν ήταν καν εκείνος ο χειριστής του σκάφους την ώρα της πρόσκρουσης!

«Δεν οδηγούσε αυτός. Να πουν την αλήθεια, να μην καλύψουν κανέναν» είπε χθες -στον ίδιο τόνο με τον αδελφό του αδικοχαμένου καπετάν Στέλιου της λάντζας «Αντωνία»- η θεία του 5χρονου κοριτσιού που βρήκε τραγικό θάνατο, ενώ η γυναίκα που είδε μπροστά στα μάτια της να σκοτώνονται η κόρη της και ο 44χρονος σύζυγός της τόνισε: «Να τιμωρηθεί αυστηρά γι' αυτό που έκανε. Δεν καταλάβαμε τίποτα, απλώς είδαμε το σκάφος με την ταχύτητα που είχε. Ερχόταν πάνω μας και δεν καταλάβαμε. Οσο μπορούσαμε κρατιόμασταν από κάτι ξύλα. Ο άντρας μου και το παιδί μου δεν είχαν από πού να κρατηθούν».

Εντύπωση προκαλεί πληροφορία, σύμφωνα με την οποία ο οδηγός του ταχύπλοου βρήκε «αμέσως μετά το δυστύχημα καταφύγιο στη θαλαμηγό Ελβετίδας», αφήνοντας τους επιβάτες του τουριστικού πλοιαρίου στη θάλασσα αβοήθητους. Κατά το site tovima.gr, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας δήλωσε ότι, σύμφωνα με την κατάθεση του 77χρονου, ο ίδιος έβγαλε στην ακτή τους φίλους του, ειδοποίησε δικούς του ανθρώπους και τους δικηγόρους του, και τηλεφώνησε στις Αρχές, λέγοντας «εγώ είμαι ο χειριστής που ψάχνετε, ελάτε να με πιάσετε».

Αντίθεση

Πάντως οι εν λόγω δηλώσεις έρχονται σε αντίθεση με όσα έως χθες έλεγε το γραφείο Τύπου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, σύμφωνα με το οποίο ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος προσήλθε αυτοβούλως στο Λιμεναρχείο της Αίγινας. Κατά πληροφορίες ο 77χρονος εμφανίστηκε δυόμισι ώρες μετά τη μοιραία σύγκρουση! «Είχα τον νου μου μόνο στα δεξιά, δεν κοιτούσα αριστερά που ήταν η λάντζα (...) δεν κατάλαβα ότι τραυματίστηκε κανείς» φέρεται ότι κατέθεσε στους Λιμενικούς.

Στο κουβάρι των συγκεχυμένων στοιχείων προστέθηκε ακόμη μία πληροφορία, σύμφωνα με την οποία επιχειρήθηκε συγκάλυψη, καθώς επιβάτης στο «Ντουέντε» ήταν πολιτικό πρόσωπο. Την αποκάλυψη για πολιτικά πρόσωπα που «φωτογραφίζονταν» στις εν λόγω διαρροές έκανε τελικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, χαρακτηρίζοντας συκοφάντες όσους ενέπλεξαν ως επιβαίνοντες «τους υπουργούς Αλέκο Φλαμπουράρη, Γιώργο Σταθάκη και Θοδωρή Δρίτσα». Σχεδόν την ίδια ώρα και πριν από την επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού, ο υπουργός Ναυτιλίας έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των επιβαινόντων του «Ντουέντε».

Οι επιβαίνοντες

Πρόκειται για τους Επαμεινώνδα-Παύλο Βενετσιάνο, ηλικίας 83 ετών, Ευθυμία Βενετσιάνου, 80 ετών, και Θεοδότη Καρακάση, 65 ετών. Εξάλλου, με δηλώσεις του ο υπουργός σημείωσε ότι ο οδηγός πήγαινε με ταχύτητα 21 ναυτικών μιλίων, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό είναι αδιανόητο στο στενό ανάμεσα στην Πέρδικα και τη Μονή». Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα, η 5χρονη Σεβαστή Κατιφέ έχασε τη ζωή της από πνιγμό, όπως και ο 44χρονος πατέρας της Θεοδόσης Κατιφές και ο καπετάνιος της λάντζας Στέλιος Τρίμης. Η νεκροτομή στον 58χρονο καπετάνιο έγινε προχθές. Χθες ολοκληρώθηκε και στις σορούς πατέρα και κόρης, ενώ σήμερα αναμένεται να γίνει στον τέταρτο νεκρό.

Κατά πληροφορίες, το κοριτσάκι έπεσε στη θάλασσα χωρίς να έχει τραυματιστεί, αφού δεν βρέθηκαν κακώσεις στο κορμάκι του! Για τον πατέρα της μικρούλας φέρεται ότι προκύπτει πως επίσης πέθανε από πνιγμό, ενώ στο σώμα του βρέθηκαν ελάχιστες κακώσεις.

Παραίτηση Λυκουρέζου από την υπεράσπιση του εξαδέλφου του, χειριστή του ταχύπλοου-ρουκέτας

Ο άγραφος κανόνας, που υποδεικνύει στον δικηγόρο να μην αναλαμβάνει σοβαρές ποινικές υποθέσεις στενών συγγενών του, οδήγησε τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο (φωτό) να παραιτηθεί από την υπεράσπιση του 77χρονου εξαδέλφου του, κατηγορούμενου οδηγού του σκάφους-ρουκέτας που διέλυσε το τουριστικό πλοιάριο στα ανοιχτά της Αίγινας.

Ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος αναμένεται να δώσει τις εξηγήσεις του για το δυστύχημα, σήμερα στις 13.00, απολογούμενος ενώπιον της 5ης τακτικής ανακρίτριας Πειραιά για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα, μεταξύ άλλων για πρόκληση ναυαγίου, από το οποίο επήλθαν θάνατος και ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Οπως δήλωσε χθες ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, «υπάρχει ένας άγραφος κανόνας, που υποδεικνύει στον δικηγόρο να μην αναλαμβάνει σοβαρές ποινικές υποθέσεις στενών συγγενών του. Και τούτο, γιατί στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να ασκήσει με την απαιτούμενη ψυχραιμία και νηφαλιότητα τα υπερασπιστικά του καθήκοντα, αλλά τείνει να προσέρχεται στη διαδικασία με ψυχολογία διαδίκου και όχι συνηγόρου, γεγονός που δεν συμβάλλει στην ορθή επιτέλεση του έργου του».

Συναισθηματική ανάγκη

Ο γνωστός ποινικολόγος πρόσθεσε: «Μετά την αυθόρμητη συμπαράσταση που όφειλα να επιδείξω στον πρώτο μου εξάδελφο Θρασύβουλο Λυκουρέζο, αμέσως μετά τη ναυτική τραγωδία της Αίγινας, νιώθω συναισθηματικά την ανάγκη να αποσυρθώ από την περαιτέρω εκπροσώπηση και υπεράσπισή του, όντας βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει το χρέος της».

Συγγενείς και φίλοι συνόδευσαν τον καπετάν Στέλιο στην τελευταία κατοικία του

Το τελευταίο «αντίο» είπαν χθες το πρωί στον καπετάν Στέλιο φίλοι και συγγενείς του στην Πέρδικα. Ο άτυχος 58χρονος, καπετάνιος του τουριστικού πλοιαρίου «Αντωνία», οδηγήθηκε στην τελευταία κατοικία του στις 11.00, σε κλίμα βαθιάς οδύνης.

Ο Στέλιος Τρίμης ήταν ένα ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο στο ψαροχώρι της Πέρδικας και οι ντόπιοι είχαν συνδυάσει την ευγενική φυσιογνωμία του με την ανεμελιά που σκορπούσε στους τουρίστες, κατά τις μικρές εξορμήσεις στο νησάκι Μονή.

Βουβός πόνος

Χθες, στον πλακόστρωτο κεντρικό δρόμο της Πέρδικας, όπου βρίσκονται τα εστιατόρια και τα καφενεία, δεν ακουγόταν το παραμικρό. Ο πόνος ήταν βουβός για τον χαμό του καπετάνιου, πατέρα δύο ενήλικων παιδιών. Η νεκρώσιμος ακολουθία του έγινε στην εκκλησία της Παναγίτσας, που βρίσκεται απέναντι από το σημείο όπου έδενε η λάντζα «Αντωνία» και που η θέση της ήταν κενή.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πόρισμα του προϊστάμενου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά Ηλία Μπογιόκα, η αιτία θανάτου του 58χρονου είναι ο πνιγμός. Ο καπετάν Στέλιος έπεσε στη θάλασσα τραυματισμένος (στο πόδι, πίσω από το αυτί και στο μέτωπο) και χωρίς τις αισθήσεις του μετά τη μοιραία σύγκρουση.

Τραγικό θάνατο βρήκαν, επίσης, ο 44χρονος Θεοδόσης Κατιφές, η 5χρονη κόρη του Σεβαστή και ο 35χρονος Cherednyk Jevgen, που δεν έχει ταυτοποιηθεί επίσημα από τους οικείους του.

Ε. ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Επιβάρυνση από την εγκατάλειψη θύματος

Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα της τραγωδίας θα μπορούσε να δώσει η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, σύμφωνα με ειδικούς, καθώς μεταξύ άλλων θα αποκαλύψει αν, αλλά και με ποιον επικοινώνησε τηλεφωνικά ο 77χρονος κατηγορούμενος οδηγός του ταχύπλοου Θρασύβουλος Λυκουρέζος τα κρίσιμα λεπτά μετά τη σφοδρή σύγκρουση των δύο σκαφών.

Νομικοί κύκλοι σχολίασαν ότι στον Ποινικό Κώδικα η εγκατάλειψη θύματος -είτε αυτό βρίσκεται στη θάλασσα είτε στην ξηρά- συνιστά επιβαρυντική περίπτωση. Αυτό για τον κατηγορούμενο σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν ελαφρυντικά, αλλά επιβάρυνση στην ποινή, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα τροχαία δυστυχήματα.

Πρόσθετη δίωξη

Σύμφωνα με τους νομικούς, δεν αποκλείεται ο εισαγγελέας να ασκήσει πρόσθετη δίωξη σε μεταγενέστερο χρόνο, εφόσον από τις καταθέσεις προκύψει ότι ο χειριστής άφησε αβοήθητα τα θύματα-επιβάτες της τουριστικής λάντζας και απομακρύνθηκε από το σημείο της τραγωδίας.
Το αδίκημα της εγκατάλειψης, πάντως, είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα. «Οταν “βιάζονται” οι νόμοι, ακολουθούν τραγωδίες» σημείωσε μιλώντας στην «Espresso» ο δικηγόρος Γιώργος Τρανταλίδης, ο οποίος ειδικεύεται σε ναυτιλιακές υποθέσεις.

Μ. ΜΕΪΜΑΡΗ


Keywords
Τυχαία Θέματα