Παρέμβαση Καραμανλή!

14:52 3/7/2015 - Πηγή: Espresso
ΠΟΛΙΤΙΚΗΔεν αποκλείει επιστροφήΠαρέμβαση Καραμανλή! Παρασκευή, Ιούλιος 3, 2015 - 14:47

«Ε-ε-ρχεται» λέει η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της Κεντροδεξιάς (και όχι μόνο), που είδε τον Καραμανλή ύστερα από πέντε χρόνια να σπάει τη σιωπή του με μια δήλωση που σηματοδοτεί τις εξελίξεις για την επόμενη μέρα.

Ο Κώστας Καραμανλής με την εμφάνισή του έστειλε πολλαπλά μηνύματα με φόντο μια φωτογραφία του εθνάρχη και με τον δικό του τρόπο δήλωσε παρών στις εξελίξεις, καθώς για πρώτη φορά δεν απέκλεισε το θέμα της επιστροφής έξω από λογικές κομματικού ανταγωνισμού και σκοπιμοτήτων. Με την εμφάνισή

του παρέπεμψε ευθέως στον πολιτικό λόγο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ήταν εθνικός και υπερβατικός.

Παράλληλα ο Κώστας Καραμανλής μίλησε με τη γλώσσα της αλήθειας παραδεχόμενος ότι έκαναν λάθη και οι Ελληνες πολιτικοί αλλά και σοβαρά σφάλματα στην αντιμετώπιση της κρίσης οι εταίροι μας. Με αυτόν τον τρόπο διαφοροποιήθηκε από την πολιτική που μέχρι τώρα επικρατούσε στον χώρο και αποδεχόταν τις δικές μας ευθύνες λησμονώντας παράλληλα το ποιος έδινε την καταστροφική συνταγή, την οποία στο παρελθόν η Ν.Δ. καταδίκαζε. Με την παρέμβασή του ο Καραμανλής πέτυχε και κάτι ακόμη: έβαλε τέλος σε όσους επί μήνες έκαναν σπέκουλα στο όνομά του και βυσσοδομούσαν σε βάρος του υποστηρίζοντας ότι στήριζε τον Τσίπρα!

Ο Κώστας Καραμανλής στο μήνυμά του τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση, αναμφίβολα, έχει πολλές αδυναμίες στη λειτουργία της. Και προφανώς οι εταίροι μας έκαναν σφάλματα σοβαρά στην αντιμετώπιση της κρίσης. Βεβαίως, λάθη κάναμε και εμείς. Και οι οδυνηρές συνέπειες αυτών των λαθών έχουν επιβαρύνει πολλούς συμπολίτες μας. Ομως η πραγματικότητα αυτή δεν μεταβάλλει τη ζωτική ανάγκη της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και, ακόμη περισσότερο, στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Η παραμονή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν επιβάλλεται μόνο για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, αφού τυχόν έξοδός μας από αυτήν θα συνεπαγόταν αδιανόητα μεγαλύτερο κόστος και θυσίες, πρωτίστως από τους πιο αδύναμους. Επιβάλλεται, πάνω από όλα, για λόγους εθνικούς.

Και ο Κώστας Καραμανλής κατέληξε: «Μοιράζομαι αυτές τις σκέψεις μαζί σας, όχι γιατί έχω οποιαδήποτε προσωπική επιδίωξη. Το τελευταίο που επιθυμώ είναι να εμπλακώ σε κομματικούς ανταγωνισμούς και διαμάχες. Αισθάνομαι όμως την υποχρέωση να σας πω, όπως πάντα, την αλήθεια. Την Κυριακή λέμε ναι στην Ευρώπη. Με σύνεση, με ενότητα, με εθνικό φρόνιμα, με σεβασμό στις θυσίες των Ελλήνων».

«Βόμβα» χρέους από το ΔΝΤ

Το θέμα του χρέους αποτελεί μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση, καθώς πάνω στις αποφάσεις για τυχόν αναδιάρθρωσή του ίσως και να βάσιζε όλες τις ελπίδες της. Την ίδια ώρα, η Ευρώπη -κατά βάση το Βερολίνο- μάλλον χρησιμοποιούσε μισόλογα για το θέμα, αφήνοντας τις όποιες εξελίξεις για το μέλλον, πάντα υπό προϋποθέσεις. Και κάπου στη... μέση βρίσκεται το ΔΝΤ που άλλοτε πίεζε για ελάφρυνση χρέους και άλλοτε έριχνε τους τόνους. Ωστόσο, λίγο πριν από την «ώρα μηδέν» ετοιμάζεται να ρίξει «βόμβα».

Το ΔΝΤ φέρεται έτοιμο να αλλάξει τους όρους για τη συζήτηση της επόμενης μέρας βάζοντας στο τραπέζι μια έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για το οποίο η κρίση του ΔΝΤ φέρνει τη σφραγίδα «μη βιώσιμο»! Σε έκθεσή του αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται χρηματοδότηση 52 δισ. ευρώ έως το 2018, ενώ προτείνει απομείωση χρέους με παρεμβάσεις, μέχρι και «κούρεμα».

Η Λαγκάρντ

Βέβαια, η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνεντεύξεις της έχει θέσει κάποιες προϋποθέσεις για το πώς το ΔΝΤ θα αντιμετωπίσει το σχετικό ζήτημα μετά το δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι «δοθέντος του πού βρισκόμαστε, υποθέτω ότι θα ήταν πολύ προτιμότερο να δούμε μια σοβαρή πρωτοβουλία για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και έπειτα από αυτό να ακολουθήσει η άλλη πλευρά, μειώνοντας το ελληνικό χρέος». Ωστόσο η τοποθέτηση του ΔΝΤ οριοθετεί και τη στάση του απέναντι στην ευρωζώνη, μόνιμη θέση της οποίας ήταν ότι το ελληνικό χρέος με το πρόγραμμα ήταν βιώσιμο.

Προσλήψεις στο παρά ένα του δημοψηφίσματος

Σε μπαράζ κρατικών προσλήψεων και προκηρύξεων σε Αττικό Μετρό, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ΕΡΤ ή άλλους φορείς προχώρησε η κυβέρνηση και μάλιστα σε μια συγκυρία που βγάζει μάτια ως προς τη σκοπιμότητα αυτών των αποφάσεων. Και τούτο διότι οι εκατοντάδες (ή μήπως χιλιάδες;) προσλήψεις στο Δημόσιο δεν έγιναν απλώς στα πρόθυρα της τεχνικής χρεοκοπίας της Ελλάδας αλλά και ελάχιστα 24ωρα πριν από τη διεξαγωγή του κρισιμότατου δημοψηφίσματος που θα καθορίσει την τύχη της χώρας! Η κυβέρνηση, σε ένα ρεσιτάλ ρουσφετολογίας, με τις τράπεζες κλειστές, τους πολίτες και τους επιχειρηματίες να στενάζουν και τους συνταξιούχους να ζουν τον δικό τους γολγοθά, απέδειξε ότι δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Ελαβε αποφάσεις που σαφώς εγείρουν ζήτημα ηθικής τάξης και... αριστερής συνείδησης και ιδεολογίας, καθώς έγιναν πάνω στην αναμπουμπούλα, την ώρα που η χώρα βρισκόταν με το ένα πόδι εκτός Ε.Ε. και αποκομμένη από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος.

Αυτό φαίνεται εννοούν στην κυβέρνηση ως... καλύτερες μέρες. Κοντά στους εκατοντάδες εργαζομένους που μπήκαν στην ΕΡΤ, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μερικοί εκ των οποίων επανέρχονται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, στο πλαίσιο επαναλειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χ. Σπίρτζης μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Κατρούγκαλο άνοιγε τον δρόμο για την επαναπρόσληψη και 230 υπαλλήλων στην Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας (ΑΜΕΛ).

Οι συμβάσεις

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό από συνολικά 285 άτομα, των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν σε συνέχεια του πορίσματος του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, βάσει του οποίου οι προσλήψεις αυτές ήταν υπεράριθμες και πραγματοποιήθηκαν χωρίς αξιολογικά κριτήρια. Βέβαια, οι κ.κ. Σπίρτζης και Κατρούγκαλος εφάρμοσαν το περιεχόμενο της τροπολογίας που ψηφίστηκε προ μηνών. Ωστόσο, η ένσταση των ανθρώπων της αγοράς αλλά και της ίδιας της κοινωνίας δεν έχει να κάνει τόσο με τους εργαζομένους, αλλά κυρίως με τη χρονική συγκυρία κατά την οποία υλοποιείται! Διότι ακούγεται σαν το... «βόλεμα στα δικά μας παιδιά 3-4 μέρες πριν από την κάλπη».

Επίσης, προχωρά η διαδικασία προκήρυξης για προσλήψεις 100 επιπλέον εργαζομένων στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, στην Ορεστιάδα. Κατά πληροφορίες έχουν γίνει πάνω από 3.700 προσλήψεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού στο Δημόσιο (π.χ. σχολικοί φύλακες οι οποίοι επιστρέφουν στους δήμους, διοικητικοί υπάλληλοι στα ΑΕΙ κ.λπ., ενώ έχουν προκηρυχθεί 1.295 θέσεις εποχικού προσωπικού σε δήμους, πανεπιστημιακά ιδρύματα και μουσεία της χώρας). Ολα αυτά γίνονται με τη χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση τεχνικής χρεοκοπίας και εν μέσω... προεκλογικής περιόδου για το δημοψήφισμα της Κυριακής.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η Ανγκελα το έριξε στο ντονέρ

Η συζήτηση για την Ελλάδα στο γερμανικό Κοινοβούλιο άνοιξε την όρεξη στην Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ωστόσο έσπευσε να καλύψει τη λιγούρα της με τουρκική κουζίνα. Η καγκελάριος ξέχασε πάνω στην πείνα της ακόμη και τους τύπους, τρώγοντας το ντονέρ που της πρόσφερε ο Τούρκος υπεύθυνος του κέτερινγκ των Χριστιανοδημοκρατών με το χέρι. Οπως δήλωσε μάλιστα ο ίδιος σε τουρκικό μέσο, η Μέρκελ αγαπά το ντονέρ.

Κλόουν στο «Panorama»

Μεταμφιεσμένους ως κλόουν παρουσιάζει το ιταλικό περιοδικό «Panorama» τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη στο εξώφυλλό του που αναφέρει ότι «έγιναν από επαναστάτες υπερασπιστές των δαπανών και των προνομίων». Ο Γιάνης Βαρουφάκης, από την άλλη, μιλώντας στο Bloomberg δεν τους διέψευσε, αφού είπε ότι «δεν είναι πρέπον» για εκείνον να σταθεί στην ουρά των ATM. «Εγώ και η γυναίκα μου πρέπει να είμαστε οι μόνοι Ελληνες που δεν το έχουμε κάνει» πρόσθεσε. Κατά τα λοιπά, ο 54χρονος υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την παραίτησή του σε περίπτωση που την Κυριακή κερδίσει το «ναι» στην πρόταση των δανειστών, την οποία ο ίδιος, όπως είπε γλαφυρά, δεν υπογράφει «ακόμα κι αν ήταν να του κοπεί το χέρι». «Δεν υπογράφω τίποτα που δεν προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους» τόνισε.

Keywords
ενωση, ελλαδα, ΔΝΤ, κουρεμα, δημοψηφισμα 2015, χρεος, μετρο, ΕΡΤ, τραπεζες, αθηνα, θεσσαλονικη, εφεδρεια, εταιρεία, αμελ, εβζ, αει, γιωργοσ, παπακωνσταντινου, μερκελ, τσιπρας, bloomberg, ATM, αναδιαρθρωση, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, βαρουφακης, λιστα λαγκαρντ, αλλαγη ωρας 2013, γιωργοσ κωνσταντινου, κωστας καραμανλης, το θεμα, αττικο μετρο, βερολινο, γυναικα, εξοδος, θεμα, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, τυχη, φωτογραφια, ωρα, bloomberg, αει, ανγκελα μερκελ, βρισκεται, γινει, γινονται, γλωσσα, δημοσιο, δηλωση, ευρω, ειπε, εκθεση, ενσταση, εμφάνιση, εταιρεία, ετοιμο, ευρωπη, ιδια, κετερινγκ, κυβερνηση, κουζινα, κλοουν, λαθη, λειτουργια, λογο, ματια, μειζον, μηνυματα, μηνες, παντα, οικογενεια, ονομα, ορεστιαδα, παιδια, παπακωνσταντινου, προβληματα, προσληψεις, ρεσιταλ, συζητηση, συνεχεια, σιωπη, σκεψεις, συνταγη, σπεκουλα, σφραγιδα, φοντο, φορα, χερι, ATM, ενωση, εθνικο, φυλακες, χωρα, ιουλιος, κωνσταντινου, κωστας, κυριακη, ουρα, πληροφοριες, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα