Ολλανδός συλλέκτης με 1.280 στολές αεροσυνοδών!

ΚΟΣΜΟΣΟλλανδός συλλέκτης με 1.280 στολές αεροσυνοδών!Παρασκευή, Νοέμβριος 21, 2014 - 17:02

Μια «χαμένη» βραδινή πτήση σε τρυφερή ηλικία στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσει Ολλανδός μία πολύ ξεχωριστή συλλογή. Ο Κλιφ Μασκιέ συλλέγει στολές αεροσυνοδών από αεροπορικές εταιρίες όλου του κόσμου, τις οποίες παρουσιάζει μέσα από το site του, Uniform Freak. Πλέον μετρά περισσότερες από 1.280. Μάλιστα χιλιάδες φαν που μπαίνουν καθημερινά στην ιστοσελίδα του για να δουν τα νέα αποκτήματά του. Ανάμεσά τους είναι η θερινή και χειμερινή στολή της Olympic Aviaton κατά τη δεκαετία του '90, η χειμερινή της Olympic Airways από την ίδια περίοδο, αλλά και οι στολές που φορούν τώρα οι αεροσυνοδοί της Olympic Air, οι οποίες αποτελούν -όπως εξηγεί- δωρεά της ίδιας της αεροπορικής εταιρίας.

Το πάθος του Μασκιέ για οτιδήποτε σχετίζεται με αεροπορικά ταξίδια ξεκίνησε από την ηλικία των 5 ετών, όταν έκανε την πρώτη πτήση του. «Πέταξα από Νέα Υόρκη προς Αμστερνταμ, όμως η πτήση ήταν βραδινή και κοιμήθηκα. Οταν φτάσαμε ήμουν πολύ απογοητευμένος που δεν θυμόμουν τίποτα, γι' αυτό αποφάσισα να αρχίσω να συλλέγω οτιδήποτε έχει σχέση με αεροπλάνα» εξηγεί. Το πάθος του αυτό τροφοδοτήθηκε και από τη δουλειά που έπιασε στην εφηβεία του στο αεροδρόμιο του Αμστερνταμ, ως καθαριστής αεροσκαφών. «Τότε έπαιρνα ό,τι έβρισκα μέσα» θυμάται ο Μασκιέ, ο οποίος λίγο μετά τα 18 του αποφάσισε να πετάξει τη συλλογή του.
Το νέο χόμπι του το ξεκίνησε το 1992, πέντε χρόνια αφότου άρχισε να εργάζεται για την KLM. Στη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού του στην Γκάνα τού χάρισαν μία στολή αεροσυνοδού, βάζοντάς του έτσι την ιδέα για τη δημιουργία μιας τέτοιας συλλογής. Εκτοτε συλλέγει με πάθος στολές, οι οποίες χρονολογούνται από τη χρυσή εποχή των λίαρ τζετ ως σήμερα. Πιστεύει μάλιστα πως οι στολές συνέβαλαν τα μάλα για να καλλιεργηθεί το glamour που ακολουθεί το επάγγελμα των αεροσυνοδών. «Τις δεκαετίες του '50, του '60 και του '70 οι στολές ήταν πολύ σημαντικές. Τα αεροπορικά ταξίδια ήταν ακόμα κάτι ξεχωριστό και για να γίνει μια γυναίκα αεροσυνοδός έπρεπε να ήταν Miss Universe, Miss World, Wonder Woman και όλα αυτά μαζί» εξηγεί, προσθέτοντας ότι το glamour έχει πλέον ξεφτίσει.

Ετσι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα δικά του αγαπημένα κομμάτια είναι παλαιότερων δεκαετιών και κυρίως των 70s, οπότε κυριαρχούσαν οι μίνι φούστες, τα ψυχεδελικά prints και τα έντονα χρώματα.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα