Οι μικρές κυρίες του... Σικελιανού!

SHOWBIZΟι μικρές κυρίες του... Σικελιανού!Πέμπτη, Δεκέμβριος 1, 2016 - 18:02

Οι εντυπωσιακές κούκλες μικρά αριστουργήματα από τον ταλαντούχο ηθοποιό Νίκο Καρδώνη

Τι κι αν αφιερώνεται για ώρες στο θέατρο -που τόσο πολύ αγαπά- και συμμετέχει σε πολύωρα κινηματογραφικά γυρίσματα; Ο Νίκος Καρδώνης, ο οποίος πρωταγωνιστεί στη θεατρική παράσταση του Εθνικού «Ευτυχισμένος πρίγκιπας» και παράλληλα ενσαρκώνει τον Αγγελο Σικελιανό στο «Νίκος Καζαντζάκης», το νέο φιλμ

του Γιάννη Σμαραγδή (βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των γυρισμάτων), βρίσκει πάντα χρόνο για τις «Μικρές κυρίες» του.

Από την Τεριάννα Παππά
Φωτό: Δημήτρης Γκολφομήτσος

Πρόκειται για κούκλες τις οποίες μεταμορφώνει και ντύνει με ρούχα που φτιάχνει ο ίδιος, χόμπι που τον ακολουθεί από μικρή ηλικία. Μάλιστα, έως την ερχόμενη Κυριακή οι δημιουργίες του θα εκτίθενται στο Concierge Athens, στο Μοναστηράκι.

«Αρχισα να δείχνω ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες κατασκευές από τότε που ήμουν παιδί. Οταν πήγαινα επισκέψεις με την οικογένειά μου σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια, όπου υπήρχαν κορίτσια, είχα άποψη για τις κούκλες τους, τις έντυνα, τις κούρευα και τις έφτιαχνα όπως εγώ ήθελα, με αποτέλεσμα, όταν μάθαιναν ότι ο μικρός Νίκος θα έκανε επίσκεψη, να κρύβουν τις κούκλες στις ντουλάπες για να γλιτώσουν από τα χέρια μου.

Από τότε δεν ξανασχολήθηκα» λέει στην «Espresso» ο γοητευτικός ηθοποιός, ο οποίος το 2005 τιμήθηκε με τον σταυρό του Δημήτρη Χορν για την ερμηνεία του στην παράσταση «Αυτό που δεν τελειώνει», στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Κάποια στιγμή, μεγαλώνοντας, αποφάσισε να σπουδάσει σχέδιο μόδας και ενδυματολογία στη Σχολή Βελουδάκη, ενώ στη συνέχεια μπήκε και σε δραματική, δίνοντας βάρος στο θέατρο, στο οποίο συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τον Στάθη Λιβαθινό.

Πριν από λίγους μήνες «αναζωπυρώθηκε» η παλιά φλόγα. «Στις αρχές του 2016 μου γεννήθηκε η ιδέα να φτιάξω τις δικές μου κούκλες, φτάνοντας τις 70! Πήρα παλιές Barbie, τις έβαψα, τις αποχρωμάτισα και τις έντυσα με ακριβά υφάσματα και υλικά, με σκοπό να τους δώσω μια δεύτερη ευκαιρία» λέει ο Νίκος. Η ενασχόλησή του με τις κούκλες είναι κι ένας τρόπος να χαλαρώνει, μόλις τα φώτα της σκηνής σβήνουν.

Η μεταμόρφωση κάθε «Μικρής κυρίας» από απλή κούκλα σε εντυπωσιακή φιγούρα βασίζεται κυρίως στις λεπτομέρειες, γι' αυτό, αν χρειαστεί, χρησιμοποιεί ακόμη και οικογενειακά κειμήλια, όπως μια καρφίτσα της μητέρας του, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό. «Κάθε κούκλα είναι και ένας ρόλος.

Οι αναφορές μου είναι το θέατρο και αντλώ έμπνευση από τη λογοτεχνία, την όπερα και το σινεμά, με τις κούκλες μου να θυμίζουν δραματικές ηρωίδες, όπως η Αννα Καρένινα, η Ιουλιέτα, η Σκάρλετ Ο' Χάρα, η Μαντάμ Μποβαρί αλλά και η βασίλισσα Μαργκό, η Μαργαρίτα Γκοτιέ και η Τραβιάτα» τονίζει ο Νίκος Καρδώνης αναφερόμενος τις πηγές της έμπνευσής του.

Κάθε κούκλα μπορεί να του «απορροφήσει» ακόμη και έξι ώρες. «Είμαι τόσο πολύ αφοσιωμένος σε αυτό που κάνω που ξεχνάω να φάω και να πιω νερό» λέει ο ίδιος. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι στενοχωριέται όταν πρέπει να αποχωριστεί κάποια από αυτές, αφού οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να αγοράσουν τις «Μικρές κυρίες» του Νίκου.

Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες:

Keywords