Κύηση και διατροφή

Υγειοδιαιτητική αγωγή της εγκύου

Κατά την διάρκεια της κύησης το βάρος που μπορεί να πάρει η έγκυος παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις. Γενικότερα, συνιστάται μηνιαία αύξηση βάρους περίπου 1 με 1,5 kg και συνολική αύξηση κατά την διάρκεια της κύησης 11-12 kg.

H διατροφή πρέπει να είναι σωστή ποιοτικά και να καλύπτει 2.500 θερμίδες την ημέρα. Τροφές πλούσιες σε λευκώματα συνιστώνται καθ όλη την διάρκεια της κύησης και ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο.

Το γάλα και τα γαλακτερά προϊόντα (τυρί,γιαούρτι) είναι πλούσια σε ασβέστιο και πρωτεΐνες. Τα αυγά αποτελούν βασική τροφή για την

έγκυο καθώς παρέχουν πρωτεΐνες , σίδηρο και λιποειδή απαραίτητα για το έμβρυο. Κρέας , πουλερικά και ψάρια παρέχουν άφθονη ποσότητα πρωτεϊνών και φωσφόρου. Λαχανικά, δημητριακά και φρούτα περιέχουν άφθονες βιταμίνες και βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου προλαμβάνοντας την δυσκοιλιότητα της κυήσεως.

Εάν η διατροφή δεν είναι σωστή θα πρέπει να χορηγούνται συμπλέγματα βιταμινών Β και βιταμίνες C και D σε χαμηλή δοσολογία. Οι καθημερινές ανάγκες σε φυλικό οξύ κατά την κύηση αυξάνονται από 50 μg σε 400-600 μg.Αυτές οι ανάγκες είναι δύσκολο να καλυφθούν πλήρως ακόμη και με μια ισορροπημένη διατροφή.

Η χορήγηση συμπληρωμάτων φυλικού οξέος κρίνεται απαραίτητη ακόμη και πριν την σύλληψη καθώς συμβάλουν στην πρόληψη ανοικτών βλαβών του Κεντρικού Νευρικού συστήματος του εμβρύου. Η χορήγηση συμπληρωμάτων σιδήρου θα πρέπει να προσαρμόζεται σε κάθε έγκυο κυρίως βάση ενδείξεων σιδηροπενικής αναιμίας. Η χορήγηση 30 mg σιδήρου την ημέρα σε μορφή γλυκονικού η φουμαρικού σιδήρου καλύπτει τις ανάγκες της εγκύου.

Η καθημερινότητα της εγκύου

Η καλύτερη άσκηση στην κύηση είναι ο καθημερινός περίπατος , χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερη κόπωση στην έγκυο. Ελαφρά αθλήματα στην αρχή της εγκυμοσύνης επιτρέπονται , ακόμη και κολύμπι, εφόσον η έγκυος είναι συνηθισμένη σε αυτά. Όλες οι έγκυες θα πρέπει να ενθαρρύνονται για την συνέχιση της εργασίας τους εφόσον αυτή δεν απαιτεί πολλές ώρες ορθοστασία.

Έχει βρεθεί ότι έγκυες που έχουν εργασία με πολλές ώρες ορθοστασία βρίσκονται σε κίνδυνο πρόωρου τοκετού χωρίς αυτό να συμβάλει σε περιορισμένη ανάπτυξη του εμβρύου. Η έγκυος θα πρέπει να αναπαύεται αρκετά κατά την διάρκεια της ημέρας.

Τα ταξίδια επιτρέπονται εφόσον δεν εκθέτουν την έγκυο σε μεγάλη κόπωση κατά την διάρκεια της ημέρας , οι πολύωρες μετακινήσεις θα πρέπει να περιορίζονται κατά το πρώτο και το τρίτο τρίμηνο επίσης ακόμη περισσότερο εάν υπάρχει κάποια παθολογία κύησης.

Η σεξουαλική επαφή επιτρέπεται κατά την εγκυμοσύνη εφόσον δεν υπάρχει παθολογία κύησης αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες καθώς υπάρχει κίνδυνος ρήξης εμβρυικών υμένων.

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται κατά την κύηση επειδή συσχετίζεται με περιορισμό εμβρυϊκής ανάπτυξης πρόωρο τοκετό κτλ. Το κάπνισμα απαγορεύεται ρητά κατά την κύηση για πολλούς λόγους καθώς σχετίζεται με προωρότητα , προεκλαμψία , ατελή διάπλαση των μελών του εμβρύου , περιορισμένη ανάπτυξη εμβρύου , γήρανση του πλακούντα ακόμη και εμβρυικό θάνατο.

Η έγκυος από τον 6ο μήνα θα πρέπει να προετοιμάζεται ψυχοσωματικά, να προστατεύεται από το άγχος του τοκετού και να συμμετέχει σε προγραμματισμένες συνεδρίες ψυχοπροφυλακτικής.

The post Κύηση και διατροφή appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα