Οι εικαστικές «παραλλαγές» Κατζουράκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟι εικαστικές «παραλλαγές» ΚατζουράκηΤετάρτη, Ιανουάριος 28, 2015 - 17:04

Οι «Παραλλαγές» της 60χρονης καλλιτεχνικής πορείας του Μιχάλη Κατζουράκη συγκεντρώνονται στο Μουσείο Μπενάκη. Εγκαινιάζεται σήμερα, στο κτίριο της οδού Πειραιώς, η ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «Παραλλαγές 1954-2014» του σπουδαίου γραφίστα, ζωγράφου και γλύπτη Μιχάλη Κατζουράκη. Πρόκειται για μια φιλόδοξη αναδρομική παρουσίαση που έχει ως στόχο να αναδείξει τη στενή σχέση του καλλιτέχνη -έργα του

κοσμούν δημόσιους χώρους όπως τον σταθμό του μετρό στην Πανόρμου- με τη φωτογραφία. Μάλιστα, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σε άλλες αναδρομικές εκθέσεις που ακολουθούν μια αυστηρά χρονολογική σειρά, η εν λόγω παρουσίαση είναι χωρισμένη σε ενότητες. Το θέμα της κάθε ενότητας θα παρουσιάζεται με τις παραλλαγές του.

Κεντρικό ρόλο στη διοργάνωση έχει φυσικά το πλούσιο αρχείο του διακεκριμένου εικαστικού. Ενα αρχείο που «διατρέχει» μια μεγάλη περίοδο συνολικά 60 ετών και περιλαμβάνει όλους τους καλλιτεχνικούς πειραματισμούς του ανήσυχου εικαστικού: με τη φόρμα, το χρώμα αλλά και την ύλη.

Ως γνωστόν, ο πολυπράγμων καλλιτέχνης που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου πριν από 82 χρόνια ζει και δημιουργεί έχοντας πάντα το εικαστικό βλέμμα του στραμμένο στο αστικό τοπίο. Αν μάλιστα παρατηρήσει κανείς με προσοχή τα έργα του, θα διαπιστώσει ότι η ματιά του πέφτει σχεδόν εμμονικά πάνω σε θραύσματα, σκαλωσιές, προσόψεις κτιρίων αλλά και εν γένει χώρους που συνήθως περνούν απαρατήρητοι από τους περαστικούς. Επικεντρώνεται εν γένει στις αθέατες όψεις του αστικού πολιτισμού δημιουργώντας τη δική του ποιητική γεωμετρία.


Να σημειωθεί δε πως η έκθεση «Παραλλαγές» πρωτοπαρουσιάστηκε το 2012 σε μια πεντάωρη μορφή σλάιντ, που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του Μιχάλη Κατζουράκη στον Κεραμεικό. Μάλιστα, όπως επισημαίνει και ο επιμελητής της φιλόδοξης αυτής διοργάνωσης, «η εν λόγω αναδρομική έκθεση, αν και καλύπτει μια μεγάλη διαδρομή εξήντα χρόνων, δεν σηματοδοτεί το τέλος μιας εικαστικής διαδρομής». Αλλωστε ένα ανήσυχο καλλιτεχνικό πνεύμα όπως εκείνο του Μιχάλη Κατζουράκη δεν εφησυχάζει ποτέ...


Ιnfo: Η έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη με τίτλο «Παραλλαγές 1954-2014» εγκαινιάζεται σήμερα στο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς. Η παρουσίαση θα διαρκέσει έως και τις 5 Απριλίου 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα