Οι δύο Ελληνες που φλερτάρουν με τα Oscar

SHOWBIZΟι δύο Ελληνες που φλερτάρουν με τα OscarΣάββατο, Ιανουάριος 17, 2015 - 16:30

Είναι σχεδόν βέβαιο πως κάθε χρόνο τέτοια εποχή ανάμεσα στις υποψηφιότητες για τα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα βρει κάποιος και ένα ελληνικό όνομα ή, έστω, έναν δημιουργό που οι ρίζες του χάνονται πίσω στην Ελλάδα. Ετσι και φέτος ο κατάλογος περιλαμβάνει δύο σημαντικούς ανθρώπους που διακρίνονται έκαστος στον τομέα

του.

Πρόκειται για τον μουσικοσυνθέτη Alexandre Desplat -ή Αλέξανδρος Λαδόπουλος- και τη hairstylist και make up artist Elizabeth -ή Lizzie- Yianni Georgiou.

Ο πρώτος είναι υποψήφιος εις διπλούν στην κατηγορία Καλύτερης Μουσικής με τις δουλειές του για τις ταινίες «The Grand Budapest Hotel» και «The Ιmitation Game», ενώ η δεύτερη φιγουράρει στη λίστα με τους υποψηφίους Καλύτερου Μακιγιάζ και Hair Styling για το φιλμ «Guardians of the Galaxy».

Μουσική

Ο Desplat με τα δύο soundtracks θέτει την 7η υποψηφιότητά του για βραβείο Οσκαρ, καθώς υπήρξε ξανά στο παρελθόν στη λίστα με τη μουσική που είχε γράψει για τα φιλμ «The Queen», «The Curious Case of Benjamin Button», «Fantastic Mr Fox», «The King's Speech», «Argo» και «Philomena».

Η Lizzie Yianni Georgiou υπήρξε υποψήφια για BAFTA, καθώς τa αποτελέσματα της δουλειάς της στις ταινίες «An Education» και «Made in Dagenham» δεν έχουν περάσει απαρατήρητα. Επίσης, κέρδισε το φετινό Hollywood Film Award για το «Guardians of the Galaxy». Και οι δύο είναι γεννημένοι στο εξωτερικό, ενώ έλκουν την καταγωγή τους από την Ελλάδα.

Ο «μάγος των soundtracks» επιτυχημένων ταινιών
Γεννημένος στο Παρίσι από Γάλλο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, άρχισε να παίζει πιάνο στα πέντε του, ενώ μεγαλώνοντας ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην τρομπέτα και το φλάουτο. Σπούδασε μουσική στη Γαλλία αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ δεν περιορίστηκε μόνο στην κλασική μουσική. Λάτρεψε εξίσου την jazz και τη folk, ενώ μαγεύτηκε και από τους ήχους της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής.

Οντας μεγάλος φαν του κινηματογράφου, αποφάσισε πως αυτό που ήθελε να κάνει ήταν να γράφει μουσική για ταινίες. Ετσι, από πολύ νωρίς άρχισε την προσπάθειά του να μπει στον συγκεκριμένο χώρο.

Εγραψε τα soundtracks για πάρα πολλά γαλλικά φιλμ (το πρώτο του ήταν το «Le Souffleur», το 1986), ενώ η μεγάλη ευκαιρία του στο Hollywood ήρθε όταν έγραψε τη μουσική για την ταινία «Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι», στην οποία πρωταγωνιστούσε η Σκάρλετ Γιόχανσον.

Τηλεοπτικές σειρές

Από τότε έχει γράψει τα soundtracks για πάνω από 70 φιλμ, θεατρικές παραγωγές, αλλά και τηλεοπτικές σειρές. Αν κάποιος μελετήσει το βιογραφικό του, θα δει ότι έχει βάλει την καλλιτεχνική υπογραφή του σε σπουδαίες δουλειές, όπως «Το Δέντρο της Ζωής» του Τέρενς Μάλικ, «The Ιdes of March» του Τζορτζ Κλούνεϊ, αλλά και σε blockbusters όπως «Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου Ι και ΙΙ», «Το Αστέρι του Βορρά», «Syriana», «Βαμμένο Πέπλο» (για την οποία κέρδισε Χρυσή Σφαίρα) αλλά και πολλές άλλες.

Μέσα στο 2015 θα βγουν τέσσερις ταινίες «ντυμένες» με την εξαίσια μουσική του Ελληνογάλλου συνθέτη, που μεγάλωσε ακούγοντας Μάνο Χατζιδάκι, οι «The Τale of Τales», «Everything Will be Gine», «The Danish Girl» και «The Light Between Oceans». Μήπως ήρθε η ώρα να προσθέσει στη συλλογή του και ένα Oσκαρ;

Η «βασίλισσα των μεταμορφώσεων»
Η Elizabeth Yianni Georgiou γεννήθηκε και ζει στο Λονδίνο και η γιαγιά της ήταν ελληνοκυπριακής καταγωγής. Hταν εκείνη που της έμαθε να αγαπά τη δεύτερη πατρίδα της και της δίδαξε τη γλώσσα της. Η Lizzie αισθανόταν ανέκαθεν περήφανη για την καταγωγή της, ενώ αγαπημένο της μάθημα στο σχολείο ήταν η Αρχαία Ιστορία. Λάτρεψε τους Σπαρτιάτες, γιατί όπως έχει πει: «Αντιμετώπιζαν τις γυναίκες ως ίσες».

Το όνειρό της να γίνει ιδιοκτήτρια ενός spa ομορφιάς την έφερε στα... σκαλιά της Thames TV. Εκεί διδάχτηκε όσα έπρεπε να γνωρίζει μια hair stylist και make up artist για να δουλέψει στον χώρο του θεάματος. Το ένα έφερε το άλλο και βρέθηκε να... τρέχει στα πλατό μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών για να φροντίσει τα μαλλιά και το make up των stars που πρωταγωνιστούσαν σε αυτές. Από τα χέρια της έχουν περάσει γοητευτικές γυναίκες, αλλά και άνδρες, όπως οι Ρέιτσελ Βάις, Κίρα Νάιτλι, Τζέιμς Μακ Αβόι, Νάταλι Πόρτμαν, Τζόνι Ντεπ, Κάρεϊ Μάλιγκαν και πολλοί άλλοι. Οι ικανότητές της έγιναν γρήγορα γνωστές και τα μεγάλα στούντιο την προτιμούσαν και εξακολουθούν να την προτιμούν. Ανάμεσα στις δουλειές που έχει κάνει είναι «Η Εξιλέωση», «Thor: Σκοτεινός Κόσμος», «An Εducation», «Dark Shadows», «Sleepy Hollow», «The Deep Blue Sea», «Hotel Rwanda», «Chocolat», «Notting Hill» και πολλές άλλες. Επίσης, έχει επιμεληθεί το make up και τις κομμώσεις σε τηλεοπτικές σειρές, αλλά και σε διαφημίσεις μεγάλων εταιριών.

Αν και λίγο καιρό πριν μια υποψηφιότητα για βραβείο Οσκαρ φάνταζε για την ίδια μακρινό όνειρο, πλέον η Lizzie Yianni Georgiou μπορεί να ελπίζει πως θα είναι εκείνη που θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό λόγο της στις 22 Φεβρουαρίου.

Ελισσάβετ Κυρίτση

Keywords
Τυχαία Θέματα