Ο σκληρός του σινεμά με την καρδιά παιδιού

SHOWBIZΤο μεγάλο παράπονό τουΟ σκληρός του σινεμά με την καρδιά παιδιούΠέμπτη, Απρίλιος 21, 2016 - 13:44

Γόης από τους λίγους, σκληρός και νταής στην εξωτερική εμφάνισή του, αλλά με καρδιά μικρού παιδιού. Ο Γιάννης Βόγλης, που έφυγε χθες από τη ζωή, ανήκε δικαιωματικά στους πιο αρρενωπούς -καρδιοκατακτητές- ηθοποιούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

ΑΠΟ ΤΗ
ΓΙΩΤΑ ΒΑΖΟΥΡΑ

Από τις ελάχιστες φορές που ξεδίπλωσε την ευαίσθητη πλευρά του στη μεγάλη οθόνη ήταν στο εμβληματικό φιλμ του Βασίλη Γεωργιάδη «Κορίτσια στον ήλιο»,

όπου «τσιμπημένος» με την Αναμπελ (Αν Λόμπεργκ) την κυνηγά αναφωνώντας την περίφημη φράση «Στάσου, μύγδαλα!» Αυτή ήταν και είναι - μέχρι σήμερα- ίσως η πιο δημοφιλής φράση του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ ο ρόλος του βοσκού, που τόσο εύστοχα ενσάρκωσε ο Βόγλης, είναι ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους χαρακτήρες του εγχώριου σινεμά.

Σοβαρός, μετρημένος και ευγενικός, ο Γιάννης Γκόγκλης (όπως ήταν το πραγματικό όνομά του) γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου του 1937, ενώ καταγόταν από τα Αλσατα της Ιωνίας και την Ανδρο. Η οικογένειά του, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ήρθε στην Αθήνα, ενώ από πολύ νωρίς έχασε τον πατέρα του, ο οποίος «έπεσε» στο αλβανικό μέτωπο.

Η πείνα

«Τα παιδικά μου χρόνια ήταν πολύ δύσκολα» είχε εκμυστηρευτεί ο ίδιος στην τελευταία συνέντευξη που είχε δώσει στην «Εspresso» πριν από μερικούς μήνες. «Είμαι παιδί της Κατοχής. Η μητέρα μου έμεινε χήρα σε νεαρή ηλικία. Η πείνα θέριζε τον κόσμο κι έτσι αποφάσισε να παντρευτεί τον παιδικό φίλο του πατέρα μου, τρία χρόνια μετά τον θάνατό του». Με παρότρυνση ενός καθηγητή του στο νυχτερινό σχολείο, γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη, από την οποία αποφοίτησε με αριστεία.

Παράλληλα με τις σπουδές του εργάστηκε και στο Εθνικό Θέατρο ως «κοντάρι» (το βουβό πρόσωπο στις τραγωδίες). Η πρώτη εμφάνισή του στο σανίδι έγινε στο θεατρικό έργο «Η άνοδος του Αρτούρο» το 1961, υπό το άγρυπνο σκηνοθετικό βλέμμα του Καρόλου Κουν, ενώ, μαθητής ακόμη στη σχολή, βρέθηκε στα ιερά χώματα της Επιδαύρου, στον θίασο της «Ορέστειας», σε σκηνοθεσία Δ. Ροντήρη. Την περίοδο 1965-1966 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο.

Το κοινό τον ξεχώρισε αμέσως, ενώ η αναγνωρισιμότητα ήρθε μέσα από τη μεγάλη οθόνη. Ο ταλαντούχος ηθοποιός, με το ευθύβολο βλέμμα και τα σκληρά χαρακτηριστικά, εμφανίστηκε πρώτα στην ταινία «Οι υπερήφανοι», ενώ με τον ρόλο του στο δράμα εποχής «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του 1966 (υποψήφια για Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας), στο πλευρό των Νίκου Κούρκουλου και Μάνου Κατράκη, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό. Ακολούθησαν τα «Η παγίδα», «Πετώντας με τον άνεμο», «Ραντεβού με μία άγνωστη», «Ενας μάγκας στα σαλόνια», «Οι άνδρες δεν λυγίζουν ποτέ» αλλά και το «Βeautiful people» το 2001.

Είχε συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς ηθοποιούς τόσο στο σανίδι όσο και στη μεγάλη οθόνη. Οι Ελλη Λαμπέτη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Μάνος Κατράκης, Μπέτυ Αρβανίτη και Αλέξης Σολομός ήταν μονάχα μερικοί από τους καλλιτέχνες με τους οποίους είχε μοιραστεί το πάθος του για την υποκριτική, ενώ ένας από τους ρόλους που είχε ενσαρκώσει πολλές φορές ήταν και εκείνος του Αγαμέμνονα στο αρχαίο δράμα.

Καλλιτεχνικός διευθυντής

Για μία ολόκληρη πενταετία είχε συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ενώ υπήρξε το 2008 καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. «Για το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ήταν ο αγαπημένος καλλιτεχνικός διευθυντής, που με την καλοσύνη, την ευγένεια και το ήθος του φώτισε το θέατρό μας. Τον ευχαριστούμε!» ήταν η συγκινητική ανάρτηση των μελών του. Παράλληλα υπήρξε και ιδρυτής του καλλιτεχνικού οργανισμού «Ανατολή» τη δεκαετία του '80. Σημαντικές παραγωγές του ήταν οι «Καπετάν Μιχάλης», «Αλέξης Ζορμπάς» και «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ». Από το 2000 έως και το 2005 υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής σε θέατρα της Λεμεσού και της Λάρνακας.

Ιδιαίτερα σημαντική, όμως, ήταν και η παρουσία του στη μικρή οθόνη. Ο Γιάννης Βόγλης είχε αφήσει ανεξίτηλο το υποκριτικό στίγμα του σε τηλεοπτικές σειρές, όπως «Η δίψα», «Ψίθυροι καρδιάς», «Αγγιγμα ψυχής» (σε μια εκπληκτική ερμηνεία ως μητροπολίτης), «Της αγάπης μαχαιριά», «Η αγάπη ήρθε από μακριά» αλλά και «Βαλς με 12 θεούς», «Τμήμα Ηθών» και «Αφρικα».

Η τελευταία θεατρική εμφάνισή του ήταν τον περασμένο χειμώνα στην παράσταση «Ο θείος Βάνιας» σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ, σε έναν εξαιρετικό ρόλο που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε κοινό και κριτικούς.

Το μεγάλο παράπονό του

Οπως είχε πει και ο ίδιος o Γιάννης Βόγλης σε παλιότερη συνέντευξή του, είχε πληρώσει πολύ ακριβά την απόφασή του να ασχοληθεί με τις παραγωγές. Λόγω των χρεών του και των οικονομικών προβλημάτων (είχε πέσει και θύμα τοκογλύφων), είχε αναγκαστεί να πουλήσει το σπίτι όπου έμενε με την οικογένειά του στη Γλυφάδα, κάτι που του είχε στοιχίσει πολύ. Η λανθασμένη έκταση που πήρε η υπόθεση αυτή στα ΜΜΕ, καθώς είχε δημοσιοποιηθεί ότι ο ηθοποιός είχε χάσει το σπίτι του σε πλειστηριασμό (κάτι εντελώς αναληθές), τον είχε εξοργίσει και στενοχωρήσει.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Keywords
Τυχαία Θέματα