Ο άνθρωπος εξαφάνισε (!) τα άγρια ζώα

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟ άνθρωπος εξαφάνισε (!) τα άγρια ζώαΤετάρτη, Οκτώβριος 1, 2014 - 16:04

Από τα κοινά δελφίνια με το κοντό ρύγχος που απομένουν μόλις 15 στο Ιόνιο πέλαγος μέχρι τους ελέφαντες των δασών της Αφρικής, τις τίγρεις της Ινδίας και τους μεγάλους λευκούς καρχαρίες, το ήμισυ των άγριων ζώων παγκοσμίως εξαφανίστηκε σε μόλις 40 χρόνια.

Η ανθρωπότητα είναι ο βασικός υπεύθυνος γι' αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με την έκθεση «Living Planet Report», που συντάχθηκε από το WWF και τη Ζωολογική

Εταιρία του Λονδίνου, η οποία τονίζει ενδεικτικά ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται 3,9 πλανήτες για να συνεχίσουν να ακολουθούν τον ίδιο τρόπο ζωής.

Αυξανόμενες ανάγκες

Οι όλο και αυξανόμενες ανάγκες των ανθρώπων για γη και πρώτες ύλες, σε συνδυασμό με το κυνήγι, μέσα σε τέσσερις δεκαετίες έπληξαν με δραματικό τρόπο τον πληθυσμό των άγριων ζώων που είχαν καταφέρει να επιζήσουν για χιλιάδες χρόνια, παρά τις μεγάλες αλλαγές που πέρασε ο πλανήτης.

Οι συντάκτες της αποκαρδιωτικής αυτής έρευνας συγκέντρωσαν δεδομένα από 10.380 ζωικούς πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων 3.083 διαφορετικών ειδών, και διαπίστωσαν ότι στις ΗΠΑ τα ψάρια έχουν μειωθεί κατά 83% από το 1970 έως το 2010, μείωση που ξεπερνά μόνο η Λατινική Αμερική, με ποσοστό 86% την ίδια περίοδο.

Οι πλουσιότερες χώρες είναι συνολικά αυτές των οποίων το οικολογικό αποτύπωμα ανά κάτοικο είναι το πιο υψηλό. «Η χρήση των φυσικών πόρων και των οικολογικών υπηρεσιών των χωρών με υψηλά εισοδήματα είναι πέντε φορές πιο αυξημένη κατά κεφαλήν απ' ό,τι στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα» και συνεπώς για να διατηρήσουν το βιοτικό επίπεδό τους, οι πλούσιες χώρες καταφεύγουν ευρέως στη βιο-ικανότητα άλλων, εξηγεί η έκθεση.

Οι ειδικοί καλούν τους καταναλωτές να επιλέγουν προϊόντα που δεν παραβιάζουν την λειτουργία της Φύσης και να φροντίσουν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Τονίζουν δε την ανάγκη οι νέες γενιές να επανασυνδεθούν με τη Φύση προκειμένου να μπορέσουν να κατανοήσουν και να σεβαστούν τη λειτουργία της.
Κατερίνα Νικολοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα