Νέο φάρμακο (από την Πάτρα) για επτά μορφές του καρκίνου

ΡΕΠΟΡΤΑΖΔίνει ελπίδες η καινοτόμος έρευνα του Εργαστηρίου Φαρμακευτικής ΧημείαςΝέο φάρμακο (από την Πάτρα) για επτά μορφές του καρκίνουΔευτέρα, Απρίλιος 27, 2015 - 14:27

Ελπίδες σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη δίνει μια καινοτόμος έρευνα που διεξάγεται στο Εργαστήριο Φαρμακευτικής Χημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας και στόχο έχει να δημιουργήσει ένα ισχυρό αντικαρκινικό φάρμακο, κατάλληλο για τη θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου.

Οπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Πλάτωνας Μαγκριώτης, που είναι και ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, το σκεύασμα

θα ενδείκνυται για τη θεραπεία του σαρκώματος, του μελανώματος, του καρκίνου των ωοθηκών, του μαστού, των νεφρών, του προστάτη, καθώς και του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, δηλαδή μορφές της ασθένειας, οι οποίες στοιχίζουν κάθε χρόνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών και γυναικών.

Η ιδέα για τη σύνθεση αυτού του φαρμάκου στο εργαστήριο, σύμφωνα με τον καθηγητή, βασίζεται σε μια ουσία που απομονώθηκε πριν από περίπου 48 χρόνια σε έναν θαλάσσιο μικροοργανισμό της Καραϊβικής, ο οποίος μοιάζει με καλαμάρι!

Ο οργανισμός αυτός εκτοξεύει μια ουσία, την Ecteinascidia turbinate (Et-743), η οποία είναι μία από τις πιο ισχυρές κυτταροτοξίνες και η αντινεοπλασματική δραστικότητά της είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των γνωστών αντικαρκινικών φαρμάκων.

Από τη θάλασσα

Οπως διευκρινίζει ο κ. Μαγκριώτης, η Et-743, που είναι το πρώτο θαλάσσιο φυσικό αντικαρκινικό φάρμακο, εγκρίθηκε το 2007 από την Ευρωπαϊκή Ενωση για θεραπεία πρώτης γραμμής του σαρκώματος μαλακού ιστού.

«Παρότι πολλά φυσικά προϊόντα έχουν συντεθεί, με πρώτο την ουρία από τον Wöhler το 1828, η σύνθεση κάθε νέου φυσικού προϊόντος παραμένει μια σημαντική πρόκληση για τους πανεπιστημιακούς ερευνητές» επισημαίνει.

Η Et-743 έχει συντεθεί στο εργαστήριο πέντε φορές και η πρώτη σύνθεσή της έγινε από τον νομπελίστα Χημείας καθηγητή Corey, ο οποίος ήταν ο επιβλέπων καθηγητής του Πλάτωνα Μαγκριώτη στις μεταδιδακτορικές σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Harvard.

«Εμείς στο Πανεπιστήμιο Πατρών προσπαθούμε να αναπτύξουμε μια νέα μέθοδο σύνθεσης της φαρμακοφόρου ομάδας της Et-743, που είναι η πιπεραζίνη.

»Πρόκειται για κάτι πολύ καινοτόμο σε σχέση με τις προηγούμενες συνθέσεις και ευελπιστώ ότι θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών φαρμάκων» αναφέρει ο κ. Μαγκριώτης και εξηγεί πως η Et-743 προκαλεί βλάβη στο DNA των καρκινικών κυττάρων και αναχαιτίζει το μονοπάτι επιδιόρθωσης αυτής της βλάβης παρατείνοντας την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.

«Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό συγκριτικά με αυτά που έχουν ήδη γίνει και να δημιουργήσουμε ένα φάρμακο με πιο απλή δομή από αυτή της Et-743, το οποίο ευελπιστούμε ότι θα ενδείκνυται για περισσότερες μορφές καρκίνου. Είμαι αισιόδοξος, είναι το όνειρο της ζωής και της επιστημονικής καριέρας μου. Η έρευνα είναι σε καλό δρόμο και ελπίζω σχετικά σύντομα να πετύχουμε» προσθέτει.

Γιούλη Σταρίδα

Keywords
Τυχαία Θέματα