Νέα ορμόνη «ασπίδα» στο ανοσοποιητικό

ΥΓΕΙΑΝέα ορμόνη «ασπίδα» στο ανοσοποιητικόΔευτέρα, Ιανουάριος 18, 2016 - 14:27

Η FGF21 χτυπά την παχυσαρκία, τους όγκους και τον διαβήτη τύπου 2

Ορμόνη που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής κατά 40% και η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί κομβικής σημασίας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, των όγκων και του διαβήτη τύπου 2 ανακάλυψαν ερευνητές. Πρόκειται για την ορμόνη FGF21, η οποία παράγεται κυρίως από το ήπαρ και επιδρά στον θύμο αδένα, προστατεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οταν ο θύμος αδένας

λειτουργεί κανονικά, παράγει τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ασθένειες. Ομως όσο κάποιος μεγαλώνει τόσο περισσότερο λίπος συσσωρεύεται στον αδένα, με αποτέλεσμα να χάνει την ικανότητά του να παράγει τα Τ-κύτταρα και να εξασθενεί το ανοσοποιητικό. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός γίνεται πιο ευπαθής στις αρρώστιες και αναπτύσσονται πιο εύκολα οι ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της ορμόνης FGF21 είναι αρκετές φορές υψηλότερα στα επιθηλιακά κύτταρα του θύμου αδένα απ' ό,τι στο ήπαρ. «Αυτό σημαίνει ότι η ορμόνη δρα εντός του αδένα για να διεγείρει την παραγωγή των Τ-κυττάρων» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Συγκριτικής Ιατρικής και Ανοσοβιολογίας στο Γέιλ Βίσβα Ντιπ Ντίξιτ.

Θύμος αδένας

Οι ερευνητές μελέτησαν γενετικά τροποποιημένους ηλικιωμένους ποντικούς, οι οποίοι παρήγαγαν μεγάλη ποσότητα της ορμόνης FGF21, και άλλους με έλλειψη της ορμόνης. Διαπίστωσαν ότι στην πρώτη περίπτωση τα αυξημένα επίπεδα της FGF21 προστάτευαν τον θύμο αδένα από τον εκφυλισμό που σχετίζεται με την ηλικία και αύξαναν την ικανότητά του να παράγει Τ-κύτταρα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα πειραματόζωα να ζουν περισσότερο κατά 40%. Αντίθετα, στους ηλικιωμένους ποντικούς που παρουσίαζαν έλλειψη της ορμόνης, ο εκφυλισμός του θύμου αδένα επιταχυνόταν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να βοηθήσει μελλοντικά τους ασθενείς με όγκους, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημά τους. Επιπρόσθετα, τα υψηλά επίπεδα της FGF21 προκαλούν καύση του λίπους στον οργανισμό και βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, οπότε θα μπορούσε μελλοντικά να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.

Keywords
Τυχαία Θέματα